2018. június 11., hétfő

Nyárias tavasz


Ez a tavasz is elmúlt! Nemrég még arról számoltam be, hogy késve érkezett, aztán hirtelen szinte nyár lett. Az április és a május is nagyon meleg volt, gyakran nyarat idéző hőmérsékletekkel, ugyanakkor rendkívül száraz is volt, ezért idejekorán elő kellett venni a locsolótömlőt, ha nem akartunk már májusban kiaszott tarlót látni a kertben. A meleg miatt a szokásosnál rövidebb ideig élvezhettük egy-egy virág látványát, volt olyan évelő, ami alig néhány napig nyílt. Persze azért a legszebb pillanatokat igyekeztem most is megörökíteni.
Lássuk hát, mi is történt az elmúlt hetekben a kertben!
A hagymás virágok után rajthoz álltak az évelők. Pompásan nyílt fiatal szívvirágom, ami az egyik legkülönlegesebb virágformát mutatja, amit csak ismerek. Létezik fehér virágú  változata, nekem azonban a rózsaszín virágú tetszik igazán, ezekből két tövem is van.
A szívvirág lábánál fürtös gyöngyike, körülötte már készülődnek a haranglábak
A harangláb magról is könnyen szaporodik a kertben ha virágzás után nem vágjuk le a szárát
Az egyikkel fürtös gyöngyike nyílik, majd haranglábak társulnak mellé, a másik a vérszilva alatt nyílik, ezekhez kaukázusi nefelejcsek és fehér, valamint rózsaszín tulipánok társulnak. Ez utóbbiak azonban nagyon megfogyatkoztak tavaly óta, és a nefelejcsekkel sem voltam igazán elégedett. A szívvirág a félárnyékos helyet kedveli, hosszú életű növény. Virágzás után lassan elveszti lombját, visszahúzódik és csak a következő tavasszal tör elő ismét a földből. Fontos ezért, hogy ne bolygassuk, tegyük olyan helyre, ahol a későbbi évelők eltakarják az üresen maradt helyet az ágyásban.
Teltvirágú rózsaszín tulipán, bordó levelű tűzeső, sárgaviola, harangvirág, gólyaorr és nyuszifül népesíti be a vérszilva alatti ágyást; a szívvirág egyik ága kikandikál a fa mögül
Nálam mindig sok sárgaviola nyílik tavasszal, szép sárga árnyalatokban, amelyek magról szaporodnak, ám itt a rózsaszín-kék összeállításban nem akartam sárgát látni. Azonban későn kapcsoltam, és mire kigyomláltam volna, addigra elkezdett nyílni. Olyan szép ragyogó színe volt, hogy megkegyelmeztem neki, és kiderült, hogy egész jól mutatott a nyuszifül ezüstszürkéje mellett, és a szívvirággal sem ütötték egymást annyira!
A sárgaviola is könnyen szaporodik magról, így mindig máshol üti fel a fejét; itt szépen harmonizál a nyuszifül ezüstszürke lombjával
Nem sokkal elültetése után csodás virágokkal örvendeztetett meg a pirosvirágú vadgesztenye, ami nagy örömünkre a meleg ellenére egész sokáig nyílt.
Ezt a pirosvirágú vadgesztenyét idén ültettük, máris pompás virágokkal ajándékozott meg
Fás bazsarózsám első virága
Aztán következett a tavaly ültetett fás bazsarózsa, amely még csak egyetlen virágot bontott, de az lélegzetelállítóan szép volt!
Vele egy időben a nagy évelőágyást égszínkék virágokkal ékesítették a korai íriszek. Virágzási idejük nagyon rövid volt, néhány napra azonban tündöklő szépségükkel magukra vonták a figyelmet. Később a többi fajta is nyílt sárga, bordó és lila színekben. A különböző fajtájú gólyaorrok rózsaszín és kék virágai szintén ebben az időben hívták fel magukra a figyelmet.
Kedvenc világoskék íriszem piros gólyaorral és zergeboglárral alkot színhármast, közöttük ősszel nyíló aszter növekszik
A himalájai gólyaorr a félárnyékos helyeken is szépen virágzik
A tulipánok és sárgaviola után gólyaorr rózsaszín virágai népesítik be a vérszilva alatti ágyást; hamarosan csatlakozik hozzá a balkáni harangvirág kékje
Bordós-barnás pompás írisz az oldalkertben; még a melegben is hosszan tartottak virágai
Ezután következett a pünkösdi rózsák évada. Nagy örömömre most már mindegyik fajtám nyílt, igaz, volt, amelyik még csak egy virágot hozott, de most már szép erős tövek valamennyien, jövőre már mutatós virágzásra számítok. Van fehér, rózsaszín és piros fajtám is, és először nyílt a régi kertünkből hozott rózsaszín, szimpla virágú fajta is. Sajnos erről elmulasztottam fényképet készíteni.
Piros rajzolat teszi különlegessé ezt a fehér pünkösdi rózsát
Halván yrózsaszín "pünki"
Élénk rózsaszínben is csodás a pünkösdi rózsa
Ez a megörökölt tömvetelt pünkösdi rózsa a legkésőbbi virágzású, jól mutat a feketéslila írisz mellett
Életre kelt a sziklakert is, ahol a legnagyobb meglepetést az évelő len virágzása okozta. Ezt a virágot még tavaly vetettem magról, de mivel úgy tűnt, hogy ki se kelt, el is felejtkeztem róla. Aztán tavasszal felfigyeltem arra, hogy eddig ismeretlen növények vannak itt-ott a sziklakert tetején, és már majdnem kigyomláltam őket, mire észbe kaptam, hogy ez a lenvirág lehet!  Biztos, hogy már tavaly kikeltek a növények, csak mivel még nem virágoztak, ezért nem figyeltem fel rájuk. Még szerencse, hogy nem irtottam ki őket, mert nagyon szép virágoktól fosztottam volna meg a kertet.
Évelő len igazi égszínkék virágokkal
A piros sarkantyúvirág fáradhatatlanul nyílik májustól a fagyokig; lábánál napvirág és kutyatej takarja a talajt
Az időközben virágba borult piros sarkantyúvirágokkal különösen látványos duót alkottak. A sziklakertben egymás után nyíltak a virágok, és megint a véletlen produkálta az egyik legbájosabb duót: a napvirág közé befurakodott egy apró mezei virág, csodás kék-rózsaszín virágpárost hozva létre.
Napvirág és egy apró mezei virág bájos duója a sziklakertben
Napsütésben csak úgy ragyognak a kristályvirág tányérjai a sziklakertben
Ha már magvetésnél tartunk, meg kell említenem a borzaskatát. Még az első évben vetettem egy tasak magot egy-két helyre, amiből hézagosan kelegetett néhány növény. Tavaly ímmel-ámmal virágzott, idén azonban tele volt a fanyarka alatti ágyás a magoncokkal. A tulipánok elnyílása után csak úgy kéklett az ágyás tőlük. Kár, hogy rövid a virágzási ideje, bár  magtokja is mutatós.
A borzaskata szintén újraveti magát az ágyásban, ha nem vágjuk le az elvirágzott szárakat
Tavaly kaptam ajándékba két rhododendront, már a virágzási idejük után. A kert két különböző pontjára, félárnyékba ültettem őket. Egyikük csodás virágzást mutatott, sötétrózsaszín bimbókból halvány lilásrózsaszín virágcsokrokat bontott. A másik azonban nem nyílt ki, a bimbói mintha megsültek volna, ámbár lehet, hogy a késői fagyok tettek kárt benne. Sajnálom, mert így azt sem tudom, hogy milyen színű, de talán jövőre kiderül.
Félárnyékos helyen díszlik a rhododendron
A késő tavaszi cserjék okoztak némi csalódást. Említettem már, hogy az egyik virágloncom elpusztult, pedig tavaly nagyon sokat fejlődött. Ugyanebben a kertrészben nagyon sok kárt szenvedett a rózsalonc, a gyöngyvirágcserje és a gyöngyvessző is. Némelyikük egyáltalán nem, mások alig virágoztak, és több hajtásuk is tönkrement. Ugyanakkor a tó mögötti viráglonc pompásan virágzott, és azóta is jól érzi magát.
Virágloncom pazar virágköntösben, egy-egy bodzavirág is ott kíváncsiskodik
Szépen nyílt a labdarózsa, virágzott a másfél éve átültetett orgona, pompás, illatos virágokat bontott a jezsámen, amely kiszabadulva a többi bokor fogságából most látványosan fejlődésnek indult. A bodzabokrok virágzása is figyelemkeltő látvány volt, a vele egy időben virágzó szibériai nőszirom pompás kékjével és a japán juhar bordó lombjával szép hármast alkottak a tó körül.
A tó mellett szibériai nőszirom, japán juhar, bodza és tűztövis pompázik
Szinte hihetetlen, hogy a két éve ültetett egy-két kis cserépnyi szibériai nőszirom mekkora zsombékot alkot már!
Másik irányban csíkos pántlikafű és szibériai nőszirom látványa egészíti ki a japán juhar bordó lombját
A sárga szín sem hiányozhat a kertből: a legkorábbi sásliliom együtt nyílik a szibériai nőszirommal
Már május közepén hihetetlen pompát vonultatott fel a rózsaágyás. Ilyen virágözönre bevallom nem számítottam. Fiatal rózsaültetvényem tavaly debütált, de idei első virágzása igazán káprázatos volt. Egyenként és összességében is nagyon szépek voltak a virágok, köszönet érte a híres magyar rózsanemesítőnek, a néhány éve elhunyt Márk Gergelynek!
A ligeti zsálya szép kiegészítője a rózsáknak
Testvéri szeretetben nő a két virágágyi rózsa: Réka és Emese
Rózsaágyásom első virágáradata
E fajta neve: Béke
Erzsébet királyné
Lórántffy Zsuzsanna
Az "Indira" fajta egzotikus virágai finom illatot is árasztanak
Most az első virághullám után rövid pihenőt tartanak a rózsatövek, amíg kinevelik a következő virágokat. Igaz, hogy addig más virágok tovább ékesítik a kertet, ezt az alkalmat azonban most én is kihasználom, hogy lezárjam a tavaszi évadról szóló beszámolót.

2 megjegyzés:

  1. Éppen ma jutottál eszembe, hogy régen jelentkeztél. Minden kívánságom így teljesüljön.

    VálaszTörlés
  2. Úgy legyen! Köszönöm, hogy figyelemmel kíséred a bejegyzéseimet!

    VálaszTörlés