2018. augusztus 3., péntek

Kukoricás palacsinta

Nálunk hagyományosan péntek este szokott valami sós tésztaféle kerülni a vacsora asztalra. Lehet ez pizza, valamilyen egyéb sós lepény, például szalonnás-túrós lepény, fűszeres túrós csiga, kukoricás palacsinta vagy akár pogácsa. Amíg itthon voltak a gyerekek, ez volt a jól megérdemelt jutalom a hét végén, amikor már én is jobban ráértem a kelt tésztával bíbelődni, mint a rohanós hétköznapokon. Manapság pedig, amikor ritkábban jönnek már haza a fiatalok, szintén örömmel találgatják, hogy mi lesz vacsorára, amikor a vasútállomásról megérkezve a házat megtöltő illatra toppannak be az ajtón.
Nagy melegben persze szívesen lemondok a sütő bekapcsolásáról, a finom vacsoráról viszont nem, ilyenkor (is) telitalálat lehet a kukoricás palacsinta. Laktató, tápláló, sokféleképpen variálható, könnyen és gyorsan elkészíthető, és persze nagyon finom. Egyszerű és nagyszerű, olyan mindenki kedvence. Persze, ha csak ketten vagyunk itthon a férjemmel, akkor is szoktam készíteni, csak csökkentett mennyiségben.
Hozzávalók 4-5 személyre:

35 dkg liszt
3 tojás
6 dl tej
3 evőkanál tejföl
0,5 dkg élesztő + 1 kávéskanál cukor (elmaradhat)
1 közepes fej vöröshagyma
2 doboz csemegekukorica konzerv (ha spórolósan készítjük, akkor csak 1 doboz)

Elkészítés:
A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a sót, cukrot, élesztőt, majd a lisztet, tejet, a tejfölt, és a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát kavarunk, amelyet az apróra vágott hagymával, esetleg zöldfűszerekkel (metélőhagyma, petrezselyem) ízesítünk. Belekeverjük a lecsöpögtetett kukoricát, és állni hagyjuk legalább 20 percet. Ha túl sűrűnek találnánk, még kevés tejjel higíthatjuk.
Ezután kiolajozott serpenyőben a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk. Ebből a mennyiségből 10-12 darab lesz. Lassabban süssük, mint a hagyományos palacsintát, hogy legyen ideje átsülni mindkét oldalán. 


Tálalás:
A tányéron mindenki kedve szerint készíti el magának, íme néhány ötlet: tejföl, tartármártás, reszelt sajt, apróra vágott sonka, illetve ezek kombinációja. A kukorica édeskés íze miatt remekül illik hozzá a mustár és méz kettőse is.
Mustárral vékonyan megkenve, reszelt sajttal meghintve és kevés mézzel megcsorgatva egyszerűen felséges eledel
Egy-két palacsintával már jól lehet lakni, de három még egy éhes kamaszfiúnak is elég szokott lenni.
Ha netán maradna belőle, szívesen elfogyasztják reggelire.
Itt a péntek, tessék kipróbálni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése