2016. január 29., péntek

Virágok hónapról hónapra: január



Ha január, akkor az első virág, ami eszünkbe juthat, az a jégvirág. No, nem a nyáron virágzó szürkészöld levelű, hófehéren virágzó egynyári Euphorbiára, vagyis kutyatej-félére gondolok, hanem a hó és fagy virágára. Ez a január végre hozott fagyot is, havat is, stílszerűen tehát tényleg ezzel kell kezdeni a virágok sorát…
A természet műalkotása
Ő  is jégvirág, csak éppen a. legnagyobb nyári forróság idején áraszt hűvösséget virágainak fehérségével...
Na, de félre a tréfát, bármilyen hihetetlenül hangzik, vannak olyan kerti növények, amelyek akár januárban is nyílhatnak. Nem a trópusokon, hanem itthon, a mi kertjeinkben! Persze nincsenek sokan, ezért most van idő kicsit részletesebben bemutatni őket.
Némelyik növény késő őszbe nyúló virágzásából megmaradt utolsó virágai átvészelhetik az enyhe decembert, mint például a krizantém esetében.
Még mindig szép ez az újévet megérő krizantém a férjem szüleinek kertjében
 Januárban már nem ritka, hogy kibontja virágait a hóvirág (Galanthus nivalis). Megindító, ahogy ez a törékeny kicsiny virág dacol a hideggel, és enyhe időben finom illatot is áraszt, csalogatja a rovarokat, amelyek még talán dermedt állapotban várják a tél elmúltát. Éppen a mai reggel találkoztam először a környékünkön kinyílt hóvirággal. Valahogy úgy vagyok ezzel a kedves kis hagymás növénnyel, hogy nyílása számomra már az új kerti évad beköszöntét harangozza be. Tudom, hogy messze még a tavasz, de ha a hóvirág nyílik, akkor megkezdődött az új kerti idény! 
Csoportosan ültetve érvényesül legszebben a mindenki szívének kedves hóvirág
 Az apró hagymás virágról tudni kell, hogy vadon termő állományai mindenhol védettek, még virágát sem szabad leszedni! Kertünkbe termesztett állományból való hagymákat ültethetünk ősszel, és ha jól érzi magát, akár magról is képes szaporodni. Érdemes csoportosan ültetni, mert szépsége akkor érvényesül igazán, és érdemes beilleszteni a téli kerti kompozíciókba, más, télen is látványos növények, örökzöldek, színes vesszejű cserjék mellé. 
Tavaszváró összeállítás: sárga téltemető és hófehér hóvirág; ez a kompozíció inkább már februárra jellemző
 Egy másik téli virágzó az itthon még nem túl ismert évelő növény, a hunyor (Helleborus). Virágzása akár decemberben kezdődhet, és eltart kora tavaszig. Tiszta fehértől a zöldes-fehéres és rózsaszín árnyalatokon át a feketés bordóig terjed virágainak színskálája, de vannak foltos-pöttyös szirmú változatai is. Ha humuszos talajba, félárnyékos helyre ültetjük, hosszú életű növényként évről évre szebb, bokrosabb lesz. 
Télen szokatlan látvány a nagy virágokat bontó hunyor, virágformája árulkodik arról, hogy a boglárkafélék családjába tartozik

A hunyorok virágainak szín- és formagazdagsága lenyűgöző. És mindez télen, a kertben!

Kedves kolléganőm kertjében is kinyíltak már a hunyor első virágai
 Vannak olyan növények is, amelyek kora tavasszal nyílnak általában, de a kora tavasziasan enyhe időben hamarabb elkezdődik a virágzásuk. Ilyen például a bőrlevél (Bergenia). Ez a sokat tűrő évelő kiváló talajtakaró, és napostól az árnyékosabb helyekig szinte mindenhol megél, bírja a nedvesebb és a szárazabb körülményeket egyaránt. Szinte elpusztíthatatlan, és ha békén hagyjuk, rizómáival lassan terjed. Szép rózsaszín virágait általában kora tavasszal bontja, de nem ritka, hogy ősszel is nyíljon, sőt, akár télen is láthatunk rajta virágot. Ősszel nagy, lapát alakú, bőrszerű, vaskos leveleinek egy része pirosas árnyalatot ölt.  
Ősszel ültetett Bergeniám virágai jól harmonizáltak a mögötte lévő hortenziák vörösre színeződő leveleivel; ezek a virágok megérték a karácsonyt
A fagy földre fektette a bőrlevél leveleit, de bimbói és már kinyílt virágai szembeszállnak a hideggel a férjem szüleinek kertjében
 A cserjék között akad olyan növény is, amelynek virágzása normál esetben is késő ősszel kezdődik, a kinyílt virágok a hóval, faggyal dacolva megmaradnak, és amikor újra enyhül az idő, újabb virágokat nyit. Ilyen szépség a kikeleti bangita (Viburnum x  bodnantense). Halvány rózsaszín virágai kisebb csoportokban nyílnak a közepes termetű, kb két méteresre növő bokor ágain. A növény szép formájával és látványos erezetű leveleivel is díszít. Sőt, még őszi levélszíneződése is említésre méltó.

A tavaszt idézik a kikeleti bangita élénk rózsaszín bimbói és halványabb virágai, pedig a kép január derekán készült a kertünkben
 A télen virágzók között mindenképpen szólni kell az alpesi, vagy más néven húsvörös hangáról (Erica carnea). Ennek az örökzöld törpe cserjének aprócska, tűszerű levelei vannak. Ágait sűrűn borítják a tél végén, kora tavasszal nyíló apró, csöves harangocskákat formáló virágai, melyek fehérek, rózsaszínek, vagy nevéhez méltón vörösesek. Különösebb igényei nincsenek, egy gondozott kertben, nyári öntözéssel biztosan jól érzi magát az ágyásokban, vagy a sziklakertben, de még edényben, virágládában is jól mutat.
Tűszerű levelei miatt olyan a hanga, mintha egy törpefenyő virágozna...
Közelről jól látszik, hogy a virágharangból messze kinyúlnak a porzók
Még a hó sem tesz kárt az alpesi hanga virágaiban
 Még egy cserjéről mindenképpen szólnom kell, ha januárról van szó. Igaz, hogy nem virágaival, hanem áttelelő, vörös bimbóival díszít télen a gömbölyded, örökzöld kis bokrot formáló japán dérbabér (Skimmia japonica). A vöröslő bimbókból fehéres-rózsaszínes virágokat nyit tavasszal. Némelyik fajtájának a nőivarú egyedei még piros bogyókkal is megörvendeztetnek, igaz, ezeknek a virágzása kevésbé látványos. Félárnyékos helyre akár a kertbe is ültethető, de dézsás növényként is díszítheti bejáratunk környékét.
Ezt a dérbabért ősszel kaptam, cserépben a bejárati ajtónk mellett díszlik; a ház melletti ágyásba szándékozom majd kiültetni, ha idén kialakításra kerül az elő- és oldalkert
 Talán e néhány példa is elég arra, hogy elhiggyük: egyetlen hónapnak sem kell eltelnie úgy, hogy ne díszíthessük virággal külső környezetünket, legyen szó kertről vagy akár a teraszról!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése