2016. július 21., csütörtök

Kora nyári kerti körkép 1. A tó és környéke – dilemmák és megoldások

Hát, nem panaszkodhatok, igazán mozgalmas volt az elmúlt két hónap a kertben! Nagy lépést tettünk előre az elképzeléseink megvalósításában. A kerti tó elkészültéről már beszámoltam, azóta folyamatosan dolgozunk a környezetén, hiszen a tavat övező terület, beleértve egy jókora dombot is, még beültetésre várt. Nem egyszerű feladat, mert úgy szeretnénk kialakítani, hogy illeszkedjen a kert egészébe, ugyanakkor mégis egy külön egységet alkosson, ráadásul hozzá kell igazítani a házhoz és a teraszhoz, mivel annak közvetlen közelében helyezkedik el. Fontos szempont az, hogy ezen a részen ne legyen fű, ne kelljen füvet nyírni, de a gyep felé az átmenetet, vagy éppen határt is ki kell alakítani. És az sem utolsó szempont, hogy a házból vagy a teraszról nézve ne takarjuk el a kilátást a kert hátsó része felé.
Számomra mindez szép feladat, nagy kihívás, bár bevallom, kezdetben fogalmam sem volt, hogy mit is kéne kezdeni ezzel a területtel… Aztán  szép lassan jöttek az ötletek, amelyből a család is kivette a részét, és ma már nagyjából összeállt a kép. Nekem sokat segít a tervezgetésben, ha egyszerűen csak szemlélődök, elképzelek megoldásokat, figyelem azt, ami már megvan, és ahhoz igyekszem hozzáigazítani az új elemeket. Nem sietek azonnal készre csinálni mindent, nem kerget a tatár! A jó megoldás kialakításához idő kell, és valószínűleg úgyis csak ősszel fogom tudni beszerezni azokat a növényeket, amiket még ültetni szeretnék.
Kora reggeli idill:  ragyogó fények, a tóból felszálló pára; szeretem ilyenkor a csendet és nyugalmat
Az egyértelmű volt, hogy ha nem lesz füvesítés, akkor be kell ültetni az egész területet. Igen ám, de mivel? És hogy kéne megoldani azt, hogy a növények közé oda lehessen menni, esős időben is meg lehessen közelíteni a tó környékét anélkül, hogy szilárd burkolatot építenénk?
Azt találtuk ki, hogy a növények között kisebb ösvényeket hagyunk meg, amelyeket kéreg aprítékkal borítunk, a beültetett növényszigeteket pedig a tó partjához hasonlóan terméskővel vesszük körül. A dombos területen a talaj megvédését és a nedvesség megtartását, a gyomok féken tartását kéregmulcs biztosítja. Így csupa természetes anyagot használunk fel, és az összkép is szép lesz: a terméskő alkalmazása összekapcsolja a tavat a tágabb környezetével, a fakéreg pedig a természetes hatást erősíti.
Növényszigetek terméskővel határolva és mulcsozva
A tó környéke már rendeződik, ám hátul még érintetlen a 'dzsumbuj' a kerítés mellett
A  tópart kavicsborítása és a kéregmulcs ösvény: száraz lábbal megközelíthető minden
A másik probléma a „mit ültessünk?”  kérdése volt. Milyen növények biztosíthatják az átmenetet a tóparttól a kert távolabbi része felé? A látványnak, mivel az ablakból is látható, egész évben mutatósnak kell lennie. Kellenek örökzöldek, lombhullatók, virágos növények, talajtakarók. A kiinduló pontot a már beültetett növények jelentették: részben ismétlődjenek a tó partján lévő növények, részben jelenjenek meg új elemek is. Nagyobb növényfoltok kialakítása mellett döntöttünk, ezek egy része már beültetésre került, egy részük még beszerzés alatt/előtt áll. (A tó körüli növények részletesebb bemutatásának hamarosan külön bejegyzést szentelek majd.)
A május végi és júniusi forró napok nagy tanulsága volt, hogy az egész napi tűző napsütés menthetetlenül algásodáshoz vezet. Kell tehát valami olyan növény, ami a déli órákban árnyékot vet a tó vizére. Így az újabb megoldandó feladat a megfelelő fa kiválasztása volt. Ennek szempontjait a következőkben foglalhatom össze: elég nagy legyen ahhoz, hogy délben árnyékot vessen a tó egy részére; ne legyen agresszív növekedésű, esetleg terjedő tövű; ne szemeteljen sokat; ne legyen örökzöld, hiszen télen szeretnénk a nappaliból rálátni a kertre; ne legyen nagyon mély az árnyéka, hogy az alá ültetett növények elegendő fényhez jussanak; növekedjen elég gyorsan, hogy az árnyékolást mihamarabb biztosítsa; ugyanakkor ne nője ki túl hamar a helyét, és mindezek mellett legyen szép a lombja és a formája egyaránt! A választásunk hosszas fontolgatás után az ámbrafára esett.
Az ültetésre váró fiatal ámbrafa (Liquidambar)
Ehhez a növényhez még nem volt szerencsém, bár a közeli arborétumban láttunk szép példányait. A kissé savanyú talajt kedveli, bízom benne, hogy mivel a környékünkön szépen díszlenek a magnóliák, ezért neki is megfelel a talaj. Ültetéskor azért majd kap egy kis savanyú földet is! A fa levélzete emlékeztet a juharéra, és csodálatos az őszi lombszíne, a tó partján lévő japán juharral és a közelben álló nyírfákkal együtt szép őszi kompozíciót fog alkotni reményeim szerint.
A tó környékének kialakításakor meg kell oldani valahogy a terület lezárását is. Ez a dombtetőn nem volt nehéz, hiszen a kertre néző déli fekvésű lejtő magától értetődően adta a terepet egy sziklakert kialakításához. A tónál alkalmazott terméskövet használtuk a rézsű megtámasztására, a kövek közti helyeket pedig sziklakerti évelőkkel és egyelőre egynyári virágokkal ültettük be.
A terméskővel megtámasztott rézsű készen áll a beültetésre
Frissen beültetett sziklakert
Amíg az évelők megerősödnek, addig egynyáriak is helyet kaptak a sziklakertben, pl. mézvirág és porcsinrózsa
A másik irányban még várat magára a kialakítás, itt egy a kertben régóta heverő fatuskót használtunk a lezárásra, amelynek a környéke még beültetésre vár. Szintén felhasználtuk a kivágott fűzfa gyökértuskóját, ami olyan nehéz volt, hogy hárman is alig bírtuk a helyére taszigálni.
A kert felől támasztja meg a rézsűt ez a tuskó; környékét díszfüvekkel és talajtakaró örökzöldekkel ültetem majd be, ha addig nem támad jobb ötletem...
A kivágott fűzfa gyökértuskója is beépült a tóparti képbe; itt már a kéreggel borított ösvény is látszik
Hátrafelé nézve már egész jól mutat az átmenet a kert felé
Előtérben a fűzfa törzse, hátrébb a tuskója
Növényekkel körbeültetve ez is beépült a tóparti képbe. Végül a tó közelében álló nyírfák alatti ágyást újítottuk meg. A tavaly ide ültetett növényeket ideiglenesen kivettük, és a fák alatti részen kisebb dombot hoztunk létre. Ehhez a medence helyének kialakításakor kikerülő földből használtunk fel jó pár talicskányit. (A medence helyéről a későbbiekben még lesz szó.) A korábbi növények egy részét visszaültettük, részben pedig a tó körül előforduló növényekből ültettünk ide is kisebb csoportot, ezzel teremtve meg az összeköttetést a tó és tágabb környezete között.
A családi összefogás nélkülözhetetlen a munkák során (ők dolgoznak, én fényképezek...)
Frissen beültetve a nyírfák alja; szegény hortenziáimnak az elmúlt másfél évben nem sok nyugalma volt, mióta a régi kertből kiástam őket; talán emiatt ilyen szegényes az idei virágzásuk
A tó és a terasz közötti sáv kialakítására a terasz burkolása után, reményeink szerint ősszel kerül majd sor. Ide törpe örökzöldeket tervezek ültetni, amelyek elvezetnek a terasz mellett álló mandulafenyőhöz, ezzel teremtve meg az összhangot. A kert határa mentén pedig a szintén ősszel átalakítandó, az összképhez illő cserjesor zárja majd a képet. Remélem, ezzel a kialakítással sikerül elérni, hogy a tó és környéke szervesen illeszkedjen a kert egészébe!
A lobélia már úgy látszik megtalálta a helyét a víz közelében
És hogy van maga a tó? Köszöni, jól! Az algákkal ugyan folytatunk némi küzdelmet, (a tó helyén füvet nyírni ugyan nem kell, de úgy látszik, gyomlálni igen…), ám a víz tiszta, a halak szaporodnak, a  békák szintén jól érzik magukat, a tó környékén pedig állandó mozgás van: inni, fürödni járnak a sünök, madarak és rovarok, szitakötők cikáznak a tó felett, és nemrégiben még egy vízisiklót is láttam besurranni a vízbe!
Elnézést a kissé homályos képért, a halak ugyanis nem hagyják magukat közelről fotózni, a tükröződő felszín alá fényképezni sem túl egyszerű...
Többféle szitakötő jár a tó felé; cikáznak fölötte, majd megpihennek a növényeken
Apukám mesterfotói következnek szitakötőkről és madarakról
A tengelic gyakran csapatostul jön inni és fürödni
A barázdabillegetőt is csábítja a víz
Barázdabillegető és zöldike állnak sorban a víznél
Az állatok tehát birtokba vették a tavat, s ezt a nyüzsgő életet megfigyelni a legszebb fizetség, amit a befektetett munkáért kaphatunk!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen alakul a kert és a tó környéke. Igazán csodálatos, hogy egy vizes élőhely, mennyi pluszt tud hozzátenni egy kert értékéhez. Örömmel várom a további beszámolót... :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a méltatást, örülök, hogy másnak is tetszik amit csinálunk. A tó számomra minden nap kínál csodálnivalót, nagyon örülök, hogy belevágtunk, még akkor is, ha munka is jár vele. Többet ad, mint amennyit kíván...
    Hamarosan folytatom a beszámolót, a nyári körképpel!

    VálaszTörlés