2016. július 27., szerda

Trüffelkrémes-meggyes pite

Ami jó, azt szabad ismételni jeligére nemrégiben újra meggyes pitét sütöttem, ezúttal némi csokoládékrémmel megbolondítva. A facebook-oldalunkon tettem fel Nektek a kérdést úgy 3 héttel ezelőtt, hogy mégis milyen desszerttel kedveskedjek argentin vendégeinknek a brassói aprópecsenye után. Ezúton is köszönöm az ötleteket! Végül a férjem elég rövidre zárta a kérdést, így döntöttünk a csokis-meggyes pite mellett. Még régebben meséltem Nektek, hogy a férjem csokiimádó, ha süteményről van szó, akkor leginkább ezek a tömény finomságok jönnek számításba (na meg az almás crumble, ami nagy kedvence).


 Végül én sem bántam, mert amellett, hogy nagyon finom, még szép is a sütemény, tapasztalatom is volt benne, nem kellett aggónom, jól sikerül-e. A tészta a jól bevált pitetésztám volt, a töltelék is elég egyszerű és gyors. Némi vaníliafagyival a kávé mellé egyszerűen mennyei!

  
Hozzávalók:

A tésztához (ez a teljes adag, kb a 2/3 részére lesz szükség):
50 dkg finomliszt (de kísérletezhetünk teljes kiőrlésű lisztekkel is, picit több folyadék hozzáadásával)
1 csomag sütőpor
25 dkg vaj
1 marék kristálycukor
1 tojás
1 dl tejföl
A töltelékhez:
20 dkg étcsokoládé
1,5-1,7 dl habtejszín
2 evőkanál búzadara
magozott meggy - ezt nem mértem le, úgy 60-70 dkg lehetett
3-4 evőkanál cukor
2 kávéskanál fahéj
felvert tojás a tetejére



Elkészítés: 
  1.  1,5 dl tejszínt felforralunk, majd a tűzről levéve beletördeljük a csokoládét és olvadásig kevergetjük. Ha túl sűrűnek találjuk a krémet, kevés tejszín hozzáadásával hígithatunk rajta.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk az apróra kockázott vajat és alaposan elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a tejfölt, gyors mozdulatokkal simára dolgozzuk a tésztát.
  3. Formától függően döntsük el, mennyi tésztára van szükségünk. (Nekem a teljes adag kb. 2/3-a kellett.) Ezt a mennyiséget kettéosztjuk, egy nagyobb meg egy kisebb darabba, kb. 3:2 arányban. 
  4. A nagyobbik darabot a piteformánk méretének megfelelően kinyújtjuk úgy, hogy pereme is legyen, majd bele is helyezzük a tálba. 
  5. Belekanalazzuk a csokoládékrémet.
  6. A meggyet összeforgatjuk a cukorral (utóbbi mennyisége függ attól, mennyire savanyú a meggy), a búzadarával és a fahéjjal, majd mehet a tésztára.
  7. A maradék tésztát ~3mm vékonyra nyújtjuk és bő ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd szépen berácsozzuk vele a sütemény tetejét (gyakorlatilag beszőjük).
  8. Lekenjük a csíkokat felvert tojással, majd 170 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
  9. Érdemes megvárni, míg kihűl, mert akkor lehet igazán szépen szeletelni. Tálaljuk vaníliafagyival a kávé mellé, feledhetetlen vasárnap délután lesz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése