2016. július 9., szombat

Virágok hónapról hónapra: június (2.)

Beindult az évelő virágok szezonja, innentől kezdve egészen őszig ők a kertek legmeghatározóbb elemei. Már ami a színeket, illatokat, egyszóval a virágokat illeti. A most bemutatandó évelők külön-külön is képesek felöltöztetni a kertet, de egymással kombinálva tartósan díszlő, kevés gondozást igénylő ágyásokat is megteremthetünk általuk.
Itt van mindjárt a tündöklő sárgában virító ligetszépe. Több faja van, ezek közül a mi kertünkben a négyszögletes ligetszépe nyílik. A növény tőlevélrózsája bordós levelekből áll, ezek örökzöldek, mint talajtakaró növényre számíthatunk rájuk a téli hónapokban. Ezekből emelkednek a tavasz folyamán a kb 40cm-es virágszárak, amelyeken a pirosló bimbókból nyílnak ki az aranysárga virágok, több héten át ékesítve kertünket.
A régi kertben a terasz körül nagy bokrot alkotott a ligetszépe (Oenothera), mellette törökszegfű nyílik
Ligetszépe portré
A napos helyeket kedveli, különösebb gondozási igénye nincs. A megcsúnyult elvirágzott szárakat le kell vágni. A növény hajlamos a terjeszkedésre, ha túlburjánzott, akkor ásóval kell beavatkozni, leválasztva a nemkívánatos töveket.
Ha szeretjük a kék virágokat, több faj közül is választhatunk. A ligeti zsálya egy időben nyílik a ligetszépével, (hogy miért is nem ültettem még egymás mellé belőle?). Tömött bokraiból temérdek virágszár emelkedik ki, amelyek fajtától függően a liláskék és rózsaszín különböző árnyalataiban nyílnak.
Ligeti zsálya (Salvia nemorosa) tömör bokra
A késői bazsarózsa és a ligeti zsálya pompás párost alkot a kertünkben június elején
Napos, nem túl nedves helyet igényel, és virágzás után tömör bokraival díszít, de gyakran több hullámban is virágzik. Igazán nélkülözhetetlen növénye az évelőágyásoknak. Alacsony termete miatt az ágyások előterébe, szegélyébe ültessük.
Másik nagy júniusi kedvencem a veronika. Már a neve is igen kedves, hát még hosszú, égszínkékben ragyogó virágfürtjei!
Légies könnyedséget sugároznak a hosszúlevelű veronika (Pseudolysimachium longifolium) égszínkék virágkalászai
Egy másik fajta veronika, kissé nagyobb, de ugyanolyan szép kék virágokkal
Június elején a hosszúlevelű veronika meghatározó eleme a nagy évelő ágyásomnak
Persze ennek a növénynek is számtalan kertészeti változata létezik, vannak alacsonyabb termetű, és a kék mellett fehérben, illetve rózsaszínben nyíló fajai, fajtái is. Napos, esetleg gyengén félárnyékos, jó vízellátású talajban igazi éke lesz az ágyásnak. Ennél a növénynél is számíthatunk másodvirágzásra, de persze az sosem lesz olyan pompás, mint az első. A kék virágoknál maradva, a kertek királyai júniusban az évelő szarkalábak.
Évelő szarkaláb (Delphinium) színválasztéka (kép az internetről)
Hosszú virágfürtjei, amelyek a kék különböző árnyalatai mellett lehetnek fehérek, rózsaszínek vagy bíbor színűek, fajtától függően elérhetik az 1,2-1,5 méteres magasságot is! Ezeket a magas példányokat mindenképpen karózni kell, és nem mondhatóak gondozásmentesnek sem. Igazi szépségüket csak gondos ápolás mellett érhetik el: trágyázás, csigák elleni védelem, öntözés, karózás, 2-3 évenkénti tőosztás a siker titka. Jómagam a kevésbé igényes növények rajongója vagyok, de mindenképpen meghajtom fejem a szarkalábak impozáns méltósága előtt.
Aki kevesebb vesződséggel szeretne kék virággyertyákat, az válassza az egynyári szarkalábat, amely könnyen szaporítható magról, és június elején csodás színfoltot ad, mint itt, a férjem szüleinek kertjében
A magas virággyertyák összeköttetést teremtenek a futórózsa, és az alacsonyabb növények között (kép forrása: internet)
A rózsakertek fontos kiegészítője, színben, termetben, virágformában remek kiegészítői a kertek illatos királynőinek.
Ha már virágfürtökről beszéltünk, akkor folytassuk a füzérajakkal. Ez az igen megbízható növény sötétzöld leveleivel és 60-80cm-re emelkedő hófehér vagy rózsaszín virágaival maga a megtestesült elegancia és tisztaság. A különleges alakú virágok a négyszögletes szárakon sorakoznak, és alulról felfelé sorra nyílnak, míg felül újabb bimbók képződnek, hosszú hetekig biztosítva a virágzást.
A füzérajakot (Physostegia) más néven máriavirágnak is nevezik
Az elnyílt szárak levágásán kívül a vízellátásról kell gondoskodni, de viszonylag jól bírja a szárazabb és a kissé árnyékosabb körülményeket is. Meghálálja, ha időnként gondoskodunk némi tápanyag utánpótlásról, pl komposzt formájában, amit bőséges virágdísszel hálál meg. A növény sok évig helyben maradhat, évről évre terebélyesebb bokrot alkotva. Tőosztással könnyen szaporítható. Önmagában is szép, de bármilyen vele egy időben nyíló virággal szép kombinációt alkothat. Nagyon szép sárgával, kékkel, narancssárgával, de saját színével, például fehér margarétával párosítva is.
Nyári üdeség napszemvirággal és füzérajakkal; a virágágyás egy panelház előtt virul a városunkban; milyen szép lenne, ha minden lakó igyekezne megszépíteni a környezetét!
Ehhez a virághoz nem kell kommentár...
A margaréta az egyik legismertebb kerti virág, amelyet a gyerekek is elsők között ismernek meg. Sárga közepű hófehér virágai üdeséget, vidámságot sugároznak. Önmagában, vagy más virágokkal összeültetve biztos siker a kertben! Könnyen szaporítható magvetéssel, tőosztással, és vágott virágként is bevált. Érdemes néhány évenként átültetni, tőosztással a telepeket megújítani, hogy sok éven át kedves társaink maradjanak a kertben. Az elvirágzott szárak levágásával elérhetjük, hogy a későbbi hónapokban még újabb virágokat nyisson.
A június nem szűkölködik a nap színében virító virágokban. Közülük is kiemelkedő a menyecskeszem. Napos helyen, jó vízellátás mellett megállíthatatlanul ontja hónapokon keresztül egészen a fagyokig megszámlálhatatlan sokaságú virágfejeit. Virágai szimplák vagy teltek fajtától függően.
Menyecskeszem (Coreopsis) teljes díszben, a  háttérben ligetszépe pompázik, elöl az árvácska utolsó virágai és az orbáncfű színesedő termései a kerítésünk melletti ágyásban
Hármashangzat sárgában: menyecskeszem, árvácska és sásliliom szintén a kerítésünk mellett
A növény könnyen megtalálja helyét, és kedvező körülmények között évről évre nagyobb bokrot lépez. Igazi alapnövény a sárga virágokat kedvelők számára!
Szintén sárgában, annak halvány árnyalatában nyílnak a különleges kisázsiai macskahere virágai. A növény levelei nagyok, szőrösek, nem különösebben mutatósak, ám örökzöldek, így télen is takarják a talajt. A virágszárak 60-70cm-re emelkednek, amelyeken örvökben nyílnak a különleges alakú virágok.
Még kevésbé ismert a kisázsiai macskahere (Phlomis russeliana), de mindenképpen kipróbálásra ajánlom!
Az elvirágzott szárakat érdemes meghagyni, mert szépek maradnak, és még télen is díszítik az ágyást. Napos, kevésbé nedves körülményeket kíván. Ültessük bátran, különleges formájával újdonságot visz a kertbe!
Júniusi virágkörtáncunk végére hagytam a csodálatos sásliliomokat. Aki megismeri, biztos, hogy nem fogja beérni egyetlen fajtája ültetésével! Hosszú, fűszerű levelei korán kihajtanak, és egész évben látványosak, még ősszel is, amikor sárga színt öltenek. Ám igazi pompáját virágzáskor mutatja, amikor az idősebb töveken hihetetlen sokaságban egyszerre nyílnak  liliomokat idéző virágtölcsérei. Igaz, hogy egy-egy virág csak egy napig tart, ám minden nap új virágokat bont heteken át. A színskála igen gazdag, a sárga, narancs és vörös számtalan árnyalatát öleli fel, de rózsaszín, barackszín és bordó fajtái is vannak, virágai lehetnek egy-két-, vagy akár háromszínűek is.
Egy kis ízelítő a kertünkben nyíló sásliliomokból (Hemerocallis), mindegyiket ősszel ültettem, és már megajándékoztak virágaikkal.



Törpétől óriásig az egyes fajták termete is igen különböző lehet. Virágzása megint csak fajtától függően általában június-júliusra esik, vannak hosszabban és rövidebb ideig pompázó változatai. A sásliliomok családja ezernyi fajtát számlál a nemesítők munkájának köszönhetően. A növény szépsége ellenére egyáltalán nem igényes. Sok helyen még egészen mostoha körülmények között is fáradhatatlanul nyílik akár évtizedeken át. Legszebben persze tápdús, jó vízellátású tenyészhelyen díszlik, és évről évre nagyobb bokrot alkot, amelyet legjobb nem bolygatni, bár tőosztással szaporíthatjuk. A fényigénye a virágszín függvényében változó: a világos virágúak bírják a tűző napot, a mély vörös és bordó virágúakat ellenben jobb félárnyékba ültetni, ahol védve vannak a déli órákban tűző naptól, mert virágai megéghetnek.

A sásliliomokkal szinte trópusi hangulatot teremthetünk a kertben, de fák körül, kerítések, falak mellett, önálló vagy vegyes ágyásokban, tó partján is igen jól mutat.
Narancssárga sásliliom az orbáncfű mellett, amelyen a virágok mellett már a színesedő termések is megjelentek; ez az összeállítás a kertnek azon a részén van, amelyet ősszel akarok kezelésbe venni; ezt a kombinációt azt hiszem meg fogom hagyni, mert nagyon tetszik!
Sásliliomok mellett nincs más dolgunk, mint hátradőlni és élvezni a nyári kert pompáját!

4 megjegyzés:

  1. Szia! Most alakítgatom a kertünket, próbálok tanulni tőled. Gratulálok a régi kertedhez, szívmelengető volt. A ligetszépe, ha egyedül van napon szétégeti a leveleit? Mi a tapasztalatod, gondolom nem mindig volt ilyen dús a környezete. Én már jövőre gondolkodva tettem be a "helyére", de azt hiszem el kell vigyem onnan, pedig jönnek fel az új hajtásai.Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Holdgyöngy! Köszönöm elismerő soraid, remélem az új kert is elnyeri majd a tetszésedet. A ligetszépével kapcsolatban nekem csak kedvező tapasztalatom volt. Szereti a napos helyet, szerintem azt sem bánja, ha egész nap süti a nap, bár nálam a délután közepétől már nem kap közvetlen napsütést. Vízigénye közepes, szárazság esetén öntözni kell. Én nem tapasztaltam, hogy különösebben megperzselné a nap, bár így augusztus közepe táján már kissé veszít üdeségéből, a levelei pirosas színre váltottak. Nekem tetszik, lassan az ősz színeivel harmonizál, de ha neked nem tetszik, esetleg elszárad, ilyenkor már le lehet vágni a szárakat, mert a növény kinevelte az új tőlevél rózsákat, amelyek zölden telelnek át. A telepítésekor érdemes nagyobb helyet biztosítani számára, mert a töve lassan terjed, évről évre nagyobb foltot alkot, és dúsabban virágzik. Remélem, sikerült eloszlatnom a kételyeidet, ha van még kérdésed, írjál! Üdvözlettel: Galagonya

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, igen, nekem is ez volt a gondom, hogy bepirosodtak, leszáradtak a levelei. Ez új növény, szabadon van. Látom, hogy törnek fel az új hajtásai is, akkor majd jövőre. Tudod, most vettem, nagyon megörültem neki, aztán így jártam. Megnyugodtam most.

    VálaszTörlés
  4. Ha megvannak a tőlevélrózsák, akkor nem lesz gond jövőre. a begyökeresedésig néhány naponta öntözd meg, utána már bírja a kisebb szárazságot is.

    VálaszTörlés