2016. július 6., szerda

Meggyes pite

Az elmúlt héten kiszakadtunk egy kicsit a túlcivilizált világból pihenni. Hazatérve kaptam észbe, hogy a meggyszezon mindjárt lecseng, én pedig még adós vagyok a meggyes pite receptjével.
A blog facebook-oldalán tettem egy halovány utalást arra, hogy néhány héttel ezelőtt egy vasárnapon volt nálunk egy nagyobb baráti összejövetel. Ugyan nem hagyományos vasárnapi menüvel készültem, a desszert nem maradhatott el. Az apósomék kertjében éppen akkoriban érett a meggy. A fiúk gyorsan leszedték a kis fa termését (ami szép bőséges volt), mi lányok pedig rögtön ki is magoztuk. Abból hoztunk haza egy szép zacskóval, így nem is maradt kérdés, milyen süti legyen: meggyes pite!
Szerencsére van egy szuper, soha cserben nem hagyó pitetészta receptem, ami egy kedves családi barátunktól származik (igen-igen, övék a gyönyörű nyaraló, amit Anyukám nemrégen mutatott be). Egyszerűen nem lehet elrontani. Nem kell a hűtőben pihentetni, nem ázik el, nem ég le az alja, egyszóval TÖKÉLETES. Legyen szó almás, meggyes, túrós töltelékről, mindig ezt használom.
Az alapadag 50 dkg lisztből készül, de a formámba (28 cm-es) ennek csak szűk 2/3 részére volt szükségem. A maradékot lefagyaszthatjuk, vagy készíthetjük 35 dkg lisztből, arányos mennyiségű vajjal, ez esetben viszont egész tojás helyett csak a sárgája kerüljön bele. Kicsivel több tejföl vagy kevés hideg víz (esetleg tej) hozzáadásával dolgozzuk simára.

  

Hozzávalók:

A tésztához (ez tehát a teljes adag):
50 dkg finomliszt (de kísérletezhetünk teljes kiőrlésű lisztekkel is, picit több folyadék hozzáadásával)
1 csomag sütőpor
25 dkg vaj
1 marék kristálycukor
1 tojás
1 dl tejföl

A töltelékhez:
2-3 evőkanál búzadara
magozott meggy - ezt nem mértem le, úgy 60-70 dkg lehetett
3-4 evőkanál cukor
2 kávéskanál fahéj

felvert tojás a tetejére


Elkészítés: 
  1. A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk az apróra kockázott vajat és alaposan elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a tejfölt, gyors mozdulatokkal simára dolgozzuk a tésztát.
  2. Formától függően döntsük el, mennyi tésztára van szükségünk. (Nekem a teljes adag kb. 2/3-a kellett.) Ezt a mennyiséget kettéosztjuk, egy nagyobb meg egy kisebb darabba, kb. 3:2 arányban. 
  3. A nagyobbik darabot a piteformánk méretének megfelelően kinyújtjuk úgy, hogy pereme is legyen, majd bele is helyezzük a tálba. 
  4. Egyenletesen megszórjuk a búzadarával.
  5. A meggyet összeforgatjuk a cukorral (utóbbi mennyisége függ attól, mennyire savanyú a meggy) és a fahéjjal, majd mehet a tésztára.
  6. A maradék tésztát ~3mm vékonyra nyújtjuk és bő ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd szépen berácsozzuk vele a sütemény tetejét (gyakorlatilag beszőjük).
  7. Lekenjük a csíkokat felvert tojással, majd 170 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
  8. Érdemes megvárni, míg kihűl, mert akkor lehet igazán szépen szeletelni. Ínyencek tálalhatják felvert tejszínnel vagy akár vaníliafagyival is. Mi most csak magában ettük, így is elég hamar elfogyott az utolsó morzsáig.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése