2017. március 7., kedd

Virágpompa egy szezonra 1.

A kerti virágok közül talán az egynyáriakkal ismerkedik meg leghamarabb az ember. Hiszen a parkokban, erkélyeken leginkább velük találkozhatunk, és a kertekben is gyakran ültetik őket. Szín-és formagazdagságuk káprázatos. Jómagam, bár elsősorban az évelő virágokért rajongok, jó néhány egynyárival próbálkoztam már az évek során több-kevesebb sikerrel. Itt az új kertben is mindig találok helyet számukra, mert jól kiegészítik az évelőket, és közöttük is vannak kedvenceim, amikről nem mondanék le. Mivel ilyenkor kora tavasszal esedékes az egynyári ágyások előkészítése, ideje, hogy részletesebben foglalkozzunk ezekkel a csodás növényekkel. Számomra kész csoda, ahogy mindössze egyetlen szezon alatt kicsíráznak, virágoznak, magot érlelnek, és elpusztulnak. És egyetlen szezon alatt hihetetlen virágpompát vonultatnak fel, némelyikük hónapokon át.
Egy ilyen pompás virágágyás létrehozása és fenntartása sok munkát igényel, cserében viszont hónapokon át élvezhetjük a káprázatos látványt (kép az internetről)
Tavasszal rengetegféle egynyári virágmagot árusítanak, és a tasakokon lévő képek alapján könnyen elcsábul az ember, mert szinte már látja maga előtt a ragyogó, élénk színű ágyásokat. Kezdő kertészként magam is nem egyszer jártam így, de valahogy az eredmény ritkán volt olyan, mint amire számítottam. Nem mindig kelt ki jól a magvetés, a virágzási idő volt rövid, vagy jöttek a csigák és egy éjszaka alatt lelegelték a növényeket. Az is előfordult, hogy a növények túl hamar elöregedtek vagy betegség támadta meg őket, de olyan is volt, hogy a virágok nem egészen úgy néztek ki, ahogy a képen ábrázolták. Egyszóval gyakran lett csalódás a szép tervekből.
Az egynyári virágágyások tervezéséről, a gondozási munkákról már szót ejtettünk korábban, lásd a bejegyzést itt. Most inkább az egyes fajtákkal kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani olvasóimmal. A sorrend szinte véletlenszerű lesz, igyekszem minden színt és formát felvonultatni az áttekintés során. A végén majd összegzésként összeállítok egy toplistát is.
Egynyári ágyások meghatározó növényei a fészkes virágzatúak; jól kombinálhatóak eltérő virágformájú, például fürtös virágokkal, díszfüvekkel (kép az internetről)
Kezdésként nézzünk néhány fészkes virágzatú növényt, belőlük hihetetlenül nagy a választék. Általában könnyen nevelhetőek, többnyire nem túl igényes növények. Napos helyen sokáig díszlenek megfelelő öntözés mellett. Mindegyikükre igaz, hogy hosszú ideig csak akkor őrzik meg virágzási kedvüket, és akkor maradnak szépek, ha az elhervadt virágokat rendszeresen eltávolítjuk. Ez nem kis feladatot jelent egy-egy nagyobb ágyás esetén, mert a jól elágazódó növények rengeteg virágot nyitnak egyszerre. Egy-két hetente be kell iktatni ezt a munkát, különben a növények elég rendezetlen képet fognak mutatni, ráadásul energiájukat nem újabb virágok fejlesztésére, hanem a magképzésre fogják fordítani. A szezon vége felé persze hagyhatjuk a szép példányokat magot érlelni, hogy a következő évadra biztosíthassuk az utánpótlást.
Egyszerű virágú alacsony bársonyvirág, akár szőnyegszerű ültetésre is alkalmas nagyobb felületen (kép az internetről)
A magas fajták virága szinte gömböt formál (kép az internetről)
Idén ezzel a fajtával próbálkozom; a magokat az egyik kirándulásunkon gyűjtöttem
Az egyik leggyakrabban ültetett növény a bársonyvirág (Tagetes), vagy nem túl hízelgő másik nevén büdöske, ami a növény illóolaj tartalmára utal. A bokros növény magassága fajtától függően 20-80 cm lehet, színskálája pedig a meleg színeket öleli fel: a sárga árnyalatoktól a narancson át a mélyvörös, bordó, és barnás színekig. Vannak egyszínű és többszínű  változatai, egyszerű és telt virágú fajtái. Nagyon könnyen nevelhető magról, és megállás nélkül ontja a virágokat palánta korától a fagyokig. E tulajdonságai bizonyára hozzájárulnak népszerűségéhez. Azonban akadhat vele is néhány nehézség. Az első, hogy erős szaga ellenére, bármilyen hihetetlen, a csigák egyenesen imádják! Az ő ízlésükről nem érdemes vitázni, de tény, hogy ha megtalálják, akkor órák alatt képesek elpusztítani a növényeket. A másik probléma, hogy nyár derekán gyakran megcsúnyulnak a levelei, elbarnulnak, valamilyen betegség miatt, ilyenkor a növény díszét veszti. Az erős színű fajták nehezen társíthatóak más virágokkal, de ugyanakkor társak nélkül is megállja a helyét. Különösen alkalmas keskeny sorba szegélynek, például járda mellé. A magas fajták kissé kusza benyomást keltenek, ez pedig már nyár derekán rendezetlen kinézetet ad az ágyásnak.
A magas bársonyvirág kesze-kusza szárait eltakarhatjuk alacsonyabb virágokkal, itt hamvas zsályát ültettem elé
Szabad földbe április második felében esedékes a magvetése, ami általában problémamentes. Nagyon könnyen nevelhetünk palántákat, ekkor néhány héttel hamarabb vessük el a magokat egyesével kisebb cserepekbe, és kelés után igyekezzünk mihamarabb hozzászoktatni a külső körülményekhez.
A sárga szép árnyalataiban tündököl a körömvirág (Calendula), amely közismert gyógynövény. Többször vetettem már, vetését nem lehet elrontani, mert elhullajtott magjaiból is könnyen kikel.
A körömvirág szinte mindenhol megél (kép az internetről)
Körömvirág színkeverék; nekem sohasem voltak ilyen gazdag színárnyalatok (kép az internetről)
Tapasztalatom szerint a növény elég hamar megcsúnyul, egyre rövidebb szárakon egyre kisebb virágokat hoz a nyár előrehaladtával, ráadásul a tetvek is hamar megtalálják. Ilyenkor segíthet egy radikálisabb visszavágás, vagy pedig, a díszét vesztett növényt kiszedhetjük, és friss vetéssel pótolhatjuk. Az enyhébb teleket a fejlett növények átvészelik, így már május körül virágozni kezdenek az előző évi tövek. Általában színkeverékben kapható, alacsonyabb és magasabb fajtái is vannak. Én úgy tapasztaltam, hogy a színkeverékben kevés árnyalat van, és egy-két év elteltével, ha saját magról szaporítjuk, akkor az állomány színválasztéka nagyon leredukálódik, nálam legalábbis sosem hozta azokat a szép selymes árnyalatokat, amiket a tasakon lévő kép sugallt.
A záporvirág csak napsütéses időben nyitja ki virágait, este és borús időben becsukódik
Egy kis ízelítő a záporvirág színgazdagságából (kép az internetről)
Gazdag színválasztékot mutat a tűző napot kedvelő záporvirág (Gazania). Hogy miért ez a neve, azt nem tudom, mivel hogy csak napsütésben nyitja ki nagy, a gerberához hasonló virágait. A virágok a rózsaszín, sárga és narancs sokféle árnyalatában nyílnak, és általában örvös mintázatot mutatnak selymes szirmai. Minél több napsütést kíván, és nem szereti a túl sok vizet. Kiválóan alkalmas szegélynek, sírra, sziklakertbe. Nagyon sokáig díszlik, és enyhébb teleken képes áttelelni. Palántaként tavasszal megvásárolható, jómagam még nem próbálkoztam magvetésével.
Szintén rendkívül gazdag méretben és színben a Zinnia, amelyet tájanként más-más neveken ismernek, mutatva, hogy mindenfelé ismert és kedvelt virág. Hívják rézvirágnak, katonarózsának, legényvirágnak, vasaskának is. Egy biztos: könnyen nevelhető, nagyon szép virág, amely vázába is alkalmas. Színskálája a fehértől a sárgákon át a narancsig, vörösig, rózsaszíntől a bíborig terjed.
A rézvirág nagy tömegben ültetve érvényesül igazán
A szépséges virágok vázában is érvényesülnek
Tavaly kis virágú rézvirággal ültettem körbe a paradicsomágyást
Vannak apró- és nagyvirágú fajtái, továbbá a növények mérete és a virágok teltsége is nagy változatosságot mutat. Kapható színenként és színkeverékben is. Magvetése nem nehéz, mehet szabad földbe április második felében, de néhány héttel korábban vetve előnevelhetjük palántaként. A szára merev, kissé szőrös, és a levele sem igazán mutatós, de a virága kárpótol ezért. Érdemes nagyobb foltba telepíteni, hogy jól érvényesüljön. Hosszú időn át díszíti a kertet, de nyár vége felé már gyakran megcsúnyul. Öntözésére oda kell figyelni, mert eléggé vízigényes, levelei hamar meglankadnak, ha nem elég nedves a talaj.
Húsos margitvirág ; a szárai és levelei kissé pozsgás hatásúak
A húsos margitvirág fehérben,
... és sárgában; azt hiszem, még egy próbát megér a szépsége miatt!
Tavaly vetettem először húsos margitvirágot. Bár kissé hiányosan kelt, a fiatal növényeket még könnyen át lehetett ültetni. Később azonban már nem tanácsos, mert mélyre hatoló gyökereket nevel. Kezdetben csodálatos fehér, sárga, piros, csíkosan mintázott virágokat hozott, később azonban megcsúnyultak a növények, és végül kiszedtem őket, mert elvesztették díszértéküket. Lehet, hogy elhanyagoltam az elhervadt virágok eltávolítását, az is lehet, hogy a talaj nem volt megfelelő számukra, és az is lehet, hogy nem volt elég nekik a délelőtti napfény. Azt hiszem, hogy még egy próbát megérdemelnek, mert nem volt nehéz a  nevelésük, a virágaik pedig kétséget kizáróan csodaszépek.
Falusi kertekben szinte elmaradhatatlan a pillangóvirág (Cosmos). Nagyon kecses növények, magasra nőnek, de finom levélzetük miatt mégis filigrán hatást keltenek.
Pillangóvirágot gyakran látunk vidéki kertekben (kép az internetről)
Virágaik a fehértől a rózsaszín árnyalatokon át a bíborig, bordóig díszlenek, de katalógusban láttam már sárga árnyalatokat is. Vágott virágnak is alkalmas. Napos helyet, tápanyagban nem túl gazdag talajt kedvel, és nem túl nagy a vízigénye sem. Én kétszer próbálkoztam vele, de sajnos mindkétszer csalódást okozott. Első alkalommal alig akart kikelni, aztán nem akart fejlődni, igaz, elég mostoha helyre vetettem. Másodszor palántákat neveltem, ami remekül sikerült, szépen növekedtek is a kiültetett növények, csak a virágaik nem voltak szépek. Mikor aztán a tetvek is megtalálták őket, kiszedtem az egész állományt. Mivel nekem mindig is tetszett ez a növény, lehet, hogy még egyszer megpróbálkozom vele.
Furcsa virágokat hozott a pillangóvirág: a színes fajtáknál az összetekert szirmok fakó fonáka került kívülre; nekem nem tetszett!
Nem véletlenül népszerű a törpe dália. Alacsony, bokros növény, amely rendkívül gazdagon hozza változatos színekben pompázó egyszerű virágait. Magjait színkeverékben vásárolhatjuk meg. Palántaként is megvehetjük, bár elég borsos áron kínálják. Könnyen nevelhetünk azonban palántát otthon, kisebb cserepekbe vetve hamar kikel, és a megerősödött növények biztosan szépen fejlődnek a szabad földben. Ha nincs üvegházunk, akkor nem érdemes áprilisnál előbb vetni a magjait, mert a szobában nem tudunk elég fényt biztosítani számára. Kelés után minél hamarabb hozzá kell szoktatni a kinti időjáráshoz.
A törpe dália szimpla virágait egészen a fagyokig ontja; jól megfigyelhető, hogy a bimbók gömbölydedek, míg az elnyílt virágok hosszúkásak, ezeket kell rendszeresen lecsípni a növényről
Tavalyelőtt magról vetettem, a gumóját átteleltettem, tavaly hihetetlen gazdagon virágzott ez a törpe dália
Én már többször is neveltem törpe dáliát, és nagyon kedvelem. Igaz, hogy az otthoni neveléssel csak júliustól számíthatunk a virágzásra, viszont a fagyokig nyílik. Az erősebb példányok gumóit ősszel megéri felszedni, és télen fagymentes helyen tárolni. Tavasszal elültetve még sokkal dúsabban fog virágozni, mint a magról nevelt példányok. A növény tápdús földet, sok napot és rendszeres vízellátást kíván. Az elnyílt virágokat rendszeresen eltávolítva garantált az őszbe nyúló virágzás!
Ha már őszbe nyúló virágzásról szólunk, akkor nem hagyhatjuk ki az őszirózsát (Callistephus).  Az egyik kedvenc egynyári virágom annak ellenére, hogy virágzására valóban csaknem őszig kell várni. Augusztus-szeptemberben nyitja csodás virágait fehér-rózsaszín-kék-bíbor-lila színekben.
Nagyon kedvelem az alacsony őszirózsát, amely ágyások szegélyébe is kiváló
Magas őszirózsák; hosszú száruk miatt kiválóak vágott virágnak (kép az internetről)
Nagyon sok fajtája van, amelyek termetben (20-80cm), és viráguk formájában különböznek. Viráguk lehet egyszerű margaréta-szerű, telt, tűszirmú, rojtos.
Különleges tűszirmú őszirózsa (kép az internetről)
Kiváló vágott virágok, vázában sokáig tartanak. Nevelésük nem nehéz, szabad földbe is vethető tavasszal, de palántát is nevelhetünk. Jól bírja az átültetést is, persze nem a nyár derekán. Magjai kaphatóak színkeverékekben vagy színenként is. Alkalmasak virágágyakba önállóan, szegélyként, jól kiegészítik az őszi évelőket, cserjéket, díszfüveket. Napos helyet, jó talajt és megfelelő öntözést kívánnak, különösebben nem igényes növények. Ebben a virágban én még nem csalódtam, aki még nem tette, bátran próbálja ki!
Folytatása következik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése