2017. április 30., vasárnap

Tavaszi virágportrék

A rohamos tempójú kikelet után áprilisban kicsit megtorpant a növények fejlődése. Szerencsére, mondhatjuk, mert márciusban még igazán korán lett volna a májusi virágokban gyönyörködni. A hűvösebb, csapadékosabb időben így tovább élvezhettük a tavaszi virágok látványát, s a késői tulipánok virágainak üdeségét még mindig csodálhatjuk.  Ugyanakkor már itt toporognak a késő tavaszi évelők, de mielőtt virágot bontanak, még jó lenne egy kicsit megállni.
Szeretem az évszakok körforgását végigkísérni a kertben, hétről - hétre új szépségeket felfedezni, de ugyanakkor egy kis szomorúsággal is eltölt, amikor egy időszak lezárul a kertben. Hiszen valami megint végérvényesen, visszahozhatatlanul elmúlt. Az ismert latin mondás jut ilyenkor az eszembe: „Sic transit gloria mundi”.  Így múlik el a világ dicsősége! Igen, a tulipánok, nárciszok és kora tavaszi évelők szezonja lassan véget ér, és vidám virágkörtáncukra ismét egy évet kell várni. Persze kárpótolnak az újabb szépségek, amelyek ezután következnek a kerti színpadon, de most mégis visszapillantanék egy kicsit, és a tavasz legszebb virágaiból hoznék egy csokorra valót.
A vérszilva alatt hetek óta pompáznak a tulipánok, kaukázusi nefelejcsek és a szívvirág; az előtérben a nyuszifül ezüstszürke levelei jól illenek a kompozícióhoz
A fenti ágyás tulipánjai közelebbről
A virágkehelybe belehullottak a vérszilva elnyílt virágai
Napos-félárnyékos helyen szépen díszlik ez a különleges virágú ibolya; Vigyázat, könnyen terjed!
Ellenfényben különösen tüzesen ragyognak a sárgaviola narancsos-vöröses szirmai
Félárnyékos helyen dúsan virágzik az indás ínfű, melynek örökzöld levelei is nagyon mutatósak
Napon vagy árnyékban egyaránt kiváló talajtakaró az illatos gólyaorr, melynek csodaszépek a virágai is
A csatavirág nagyon bájos évelő csodás égszínkékben; páfrányszerű levelei virágzás után is díszítenek
Cirmos tulipán nyitja kelyheit a napsütésben
Hetek óta nyílik ez a tavalyi szerzemény, fantasztikus telt virágú tulipán
Ez a rózsaszín tulipán kisebb virágokat hozott, mint tavaly; remélem a hagymák felszedése segít majd rajta
Tavalyi ültetésű ez a színkombináció; nagyon tartósan nyílnak és fantasztikusan szépek
Nagyon szép rajzolat teszi különlegessé ezt a virágot
Mintha lángok csapnának fel a tulipán kelyhében
A tavaly ősszel ültetett tulipánok mind szépen nyíltak, sokuk virágzása igen tartósnak bizonyult. A tavalyelőtti ültetésben azonban igen komoly veszteségek voltak. A tavaly a kerítés mentén pompázó mintegy hatvan tulipánból írd és mondd, mindössze négy maradt! Hasonlóan, a hunyorok mögött tavaly virágzó telt rózsaszín és lila tulipánokból semmi sem maradt. Alapos a gyanúm, hogy valami megdézsmálta őket, hiszen így nem tűnhetnek el a hagymák! Vannak olyan tulipánok, amelyek nem túl hosszú életűek, az első évben pompásan nyílnak, aztán egyre satnyábbak lesznek, azonban nem szoktak egyik évről a másikra nyomtalanul eltűnni ők sem. Ezeket a fajtákat kifejezetten virágágyi kiültetésre szánják, amikor is a közterületeken a virágzás után felszedett növényeket kidobják, és a helyükre nyári virágokat ültetnek. Sajnos vásárláskor nem derül ki, hogy milyen tartós lesz a hagyma, de a tapasztalatom szerint legtöbbjük nem okoz csalódást. Néhány évenként mindenképpen ajánlatos felszedni a tulipánhagymákat, bár van, aki az évenkénti felszedésre esküszik. Jómagam azokat a tulipánokat, amelyek évről évre szebbek, dúsabbak, nem szoktam gyakran bolygatni.
Második tavaszon nyíltak ezek a tüzes narancsos tulipánok a fanyarka alatt
A fenti tulipánok között már buján nő a borzaskata, közöttük kikandikálnak a magról kelt aprócska árvácskák
Szintén második tavaszt érték a lila tulipánok, gyönyörűek voltak
Estére fázósan összehúzódnak a virágkelyhek, majd a kora reggeli napsütésben ismét kitárulnak
Szerencsére a legtöbb korábban ültetett tulipánom szépen gyarapodott, például a fanyarka alatti narancssárgák, vagy a faház melletti lilák. Idén majd igyekszem felszedni azokat, amelyek most kissé satnyábbaknak tűntek, mint tavaly, azoknak valószínűleg jót tesz majd egy kis pihenő, mielőtt ősszel újra elültetem őket.
A nárciszok szépen nyíltak, sokfelé díszlettek a kertben. Ősszel a rózsaágyás kialakításakor egész csomókban kerültek ki a hagymák, amiket a fiatal fák tövéhez ültettem át, idén már egészen szépen nyíltak. Hasonlóképpen a gyöngyikék sem okoztak csalódást, nem hiába a kedvenceim közé tartoznak. Az évek múlásával egyre dúsabb bokrokat alkotnak, amelyeket bátran lehet osztani, átültetni, szinte bármikor az év során.
A nárciszok színben nem vetekedhetnek a tulipánokkal, ám finom illatuk és szép virágaik nélkül nem lenne teljes a tavasz
Ez a kedvenc nárciszom; sajnos tavaly elpusztultak a hagymái, ez az egy maradt meg belőle
A fürtös gyöngyikét a méhek is szeretik
A tavasszal virágzó cserjék és a tulipánok vitathatatlanul az évad sztárjai. Sokféleképpen alkalmazhatjuk őket a kertben. A bokrokat ültethetjük szoliternek, amikor szépségük magukban érvényesül, semmi sem tereli el a figyelmet róluk.
Ez a piros virágú japánbirs önmagában érvényesül legjobban
Hasonló színű tavaszi hagymásokból képezhetünk ellenpontot a kert más részén, vagy ültethetjük alájuk, köréjük a hagymás virágokat. Ez esetben játszhatunk a színekkel: a cserje virágaihoz hasonló árnyalatokat használunk, vagy inkább eltérő színkompozíciót hozunk létre. Egy dologra kell ügyelni, hogy a virágok azonos időben nyíljanak. Például az aranyvessző gyakran már elvirágzik, mire a tulipánok nyílnak, mellé inkább korai nárciszt ültessünk. A japánbirs virágzása elhúzódóbb, vele egy időben nyílik a legtöbb tulipán.
Tavaszi álom fehérben: japánbirs és hamvas gyöngyvessző kettőse
A gyöngyvessző lábánál világospiros tulipánok köszöntik a tavaszt
A tavaszi virágzású gyöngyvesszők között is vannak eltérések a virágzási időben. Áprilisban nyílik például a hamvas gyöngyvessző (Spirea cinerea ’Grefsheim’), mely hófehér virágaival méltó társa lehet a japánbirsnek, a közismert kerti gyöngyvessző (Spirea vanhouttei) azonban májusban díszíti cserjesorainkat.
A kora tavaszi cserjék és hagymás virágok vetélkedése, bár csaknem két hónapon át eltarthat, visszatekintve mégis múló pillanatoknak tűnik csupán. Éppen ezért kell ennek a csodás időszaknak minden percét kiélvezni, mielőtt átadják a stafétabotot a következő kerti virággenerációnak!
A csaknem fekete ' Queen of night' tulipán zárja a tulipánszezont; színben jól harmonizál az írisz bimbóival, melyek már a tavasz következő szakaszát jelzik
A kerti pletyka mellé betolakodott a kutyatej, néhány szemtelen mentahajtással együtt szép triót alkotnak
Tájkép április közepén

2017. április 20., csütörtök

Almás palacsinta

Úgy hallom, elég bolondos most odahaza az áprilisi időjárás... Elmondhatom, itt sem sokkal különb. Tegnap még 17 fok, napsütés, ma 5 fok, szakadó eső. Ilyen időben muszáj sütni valamit, édeset, sósat, serpenyőben, vagy a sütőben, egy a lényeg, hogy melegítsen. Almás palacsintát hoztam mára, ha van kedvetek, próbáljátok ki, akár reggelire, akár ebédre tartalmas leves után. Csokiöntettel és fahéjas cukorral is nagyon finom!

Illatos, meleg, finom!


Hozzávalók kb. 8 darab normál méretű palacsintához:
3 bögre liszt (mehet vegyesen*)
3 tojás
2 bögre tej
1 dkg élesztő
fél bögre tejszín
3-4 közepes méretű alma
csipet só
2-3 evőkanál kristálycukor, esetleg vaníliás cukor
olaj a sütéshez
* Ha teljes kiőrlésű lisztet is teszünk bele, akkor több folyadékra lehet szükség. A normál palacsintatésztánál sűrűbb állag a cél!

Elkészítés:
  1. A tojásokat alaposan felverjük, a lisztet és a tejet felváltva hozzáadva sűrűbb palacsintatésztát keverünk. Hozzáadjuk a cukrot és a tejszínt, belemorzsoljuk az élesztőt, végül lazán beleforgatjuk a megpucolt, magházától megszabadított, kis szeletekre vágott almát. 
  2. Letakarjuk, és 1-2 órán át szobahőmérsékleten állni hagyjuk.
  3. A sütés a szokott módon történik, vékonyan kiolajozott serpenyőben. Vastagabb palacsinták lesznek, amik lassabban sülnek át, de nem vészesen hosszú idő alatt.
  4. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom. Ha marad belőle, reggelire vagy másnap desszertnek is kitűnő. Kínálhatjuk fahéjas cukorral, vaníliasodóval vagy csokipudinggal – én most ez utóbbit készítettem hozzá.

2017. április 13., csütörtök

Sarjadás



Tavaszonként nagy-nagy öröm számomra napról napra figyelni a természet megújulását. Minden évben átélem a csodát, ahogy a növények életre kelnek a téli pihenő után. Minden nap igyekszem nyomon követni a sarjadást, ahogy az évelők kihajtanak, a fák és bokrok rügyezni kezdenek, majd kilombosodnak. Minden napra jut valami újdonság, ami kicsalogat a kertbe. Most ezekből a szép pillanatokból hoztam egy csokorra valót. 
Színek 
Virág nélkül is káprázatos a sokszínűség a kertben. A tavasszal előbújó friss, csillogó  levelek  színei lenyűgözőek.
Japán juhar éppen kibomló levelei
A bugatölcsér lombja áttelelt a hó alatt; a friss hajtások erőteljesen törnek elő a levélrózsából
Pántlikafű zöld-fehér csíkos levelei
Vérmogyoró friss levelei csillognak a reggeli napfényben
Kecskerágó harsányan sárgálló hajtásai
Indás ínfű lágy rózsaszínes-zöldes levelei takarják a talajt
Fiatal hólyagvessző bokrom első levelei lágy vörösben (Lady in Red fajta)
Ez a gyöngyvessző narancsosan hajt ki, majd fokozatosan kizöldül
A vérborbolya friss levelei különösen ellenfényben ragyognak szépen
Szálkafű fiatal levelei
Formák és struktúrák:
Érdemes időt szánni a levelek szerkezetében, felületében rejlő szépségek megfigyelésére is. Némelyik ráncos, másik piheszőrös, harmadik harmonikaszerűen összehajtogatott. A levelek sokasága gyakran csodás geometriai mintázatot rajzol.
A birs fiatal levélkéit finom piheszőrök védik
Temérdek virág borítja a szilfa (?- ebben nem vagyok biztos) hajtásait
A szelídgesztenye leveleinek széle erősen fogazott, a felületük pedig bordázott
Diófa friss levelei és virágai
Egy kis varjúháj a sziklakertben: színek és formák kavalkádja
Piros vesszejű som fehér szegélyű levelei és bimbói egyszerre bújnak elő
A menta erősen strukturált és piheszőrös levelei
Palástfű levelei harmonika-szerűen összehajtogatva
Erdei fenyőnk pikkelyes hajtásai
A csatavirág finom levélzete önmagában is szép; már duzzadnak a bimbói is
Pünkösdi rózsa bontogatja leveleit
A szappanfű levélrózsái
A macskamenta szürkés, erősen strukturált levelei szép mintázatot alkotnak

A cickafark levelei szinte páfrány-szerűen finomak, ám annál jóval strapabíróbbak
A sisakvirág levelei erősen szeldeltek

A születés pillanatai:
Vadgesztenye bimbója bomlik....
Pár nap múlva a  fiatal levelek között előbukkan a leendő virág
Páfránylevél születőben....
... és frissen kigöngyölödve
A tópartifű virágzata buzogányként tör ki a földből a levelekkel egyszerre
S hogy ne csak a növényekről, hanem az állatokról is szóljunk, meg kell említenem egy ritka pillanatot. Egy délután egy vadkacsa pár szállt le a tóra. Mire előkaptam a fényképezőgépet, már ki is kászálódtak a vízből, kicsit tollászkodtak a parton, aztán mivel rájöttek, hogy nekik túl kicsi ez a víz, szárnyra kaptak és elrepültek.
Fürdő után egy kis tollászkodás

Valahogy így van ezen a tavaszon: mire a növények előbújnak, megkóstolják az időt, már el is röppen az első virágzás ideje, már tovaszállnak a kikelet pillanatai. Csak a csodavárás hangulata nem múlhat el, mert a természet maga a csoda, minden napra tartogat valamit örök körforgásában. Vegyük észre kertünk múlandó szépségeit!
Nemrég még a virágait csodáltuk, azóta kilombosodott a vérszilva