2017. április 2., vasárnap

Házi krémes

Ünnepi asztalra kívánkozik a házi krémes, amelynek az elkészítése egyáltalán nem ördöngösség. A tésztáját pár nappal hamarább is összeállíthatjuk, a hűtőben eláll. A krémet azonban mindenképpen frissen készítsük el, mire kihűl, akár már fogyasztható is lesz.
A szüleim nagyon szeretik ezt a süteményt, ezért születésnapjukra rendszerint ezzel lepem meg őket. A házi krémes jellemzője, hogy a tölteléke lágy, krémes, vaníliás, tojásos, nincs benne zselatin, vagy más rögzítő anyag, amitől keménnyé és "rezgőssé" válna. Így persze kevésbé "piacképes", de próbálják csak ki, biztos, hogy senki nem fogja egy szelettel beérni!

Hozzávalók 20 darabhoz:

A tésztához:
30 dkg liszt
22dkg margarin
1 evőkanál ecet
1-2 evőkanál tejföl

A krémhez:

1 liter tej
6 tojás
25 dkg cukor
0,5 rúd vanília (vagy 2 tasak Bourbon vaníliás cukor)
3 púpos evőkanál liszt
2 kávéskanál étkezési keményítő (elmaradhat)

A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tejföllel és az ecettel gyorsan összeállítjuk a masszát. Ameddig csak lehet, késsel dolgozzunk, hogy a tészta hideg maradjon, ez a titka annak, hogy szépen feljöjjön a sütéskor. A kész tésztát becsomagolva a hűtőbe tesszük pár órára vagy egy éjszakára.  
Két nagy lapot nyújtunk belőle (gáztepsinyi méretűt), és 200 fokos sütőben halvány zsemleszínűre sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk közben!
A krémhez egy mély tálban, ( amit rá tudunk helyezni egy nagyobb fazékra, amiben vizet forralunk), kikeverünk 3 egész tojást és 3 sárgáját a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet és a keményítőt. Ezután apránként adagolva hozzákeverjük a tejet, amit előzetesen fel is melegíthetünk, hogy meggyorsítsuk a műveletet. Beletesszük az apróra vágott vaníliát, és az edényt ráhelyezzük a fazékra, amelybe a vizet már odatettük forrni. A gőz fölött kavargatva sűrűre főzzük a krémet. Ez a valóságban nem tart nagyon sokáig, kb negyed óra alatt kész! Még forrón beleforgatjuk a három tojásfehérjéből vert kemény habot.



A kész krémet az egyik tésztalapra simítjuk. A másik tésztalapot előre felszeletelve helyezzük a sütemény tetejére. Vigyázat, könnyen törik! Ha kihűlt, akkor porcukorral meghintjük, amivel el is fedhetjük az esetleges szépséghibákat. A süteményt azon a tálcán töltsük, amelyiken tálalni fogjuk, mert készen nemigen mozgatható!
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése