2017. április 20., csütörtök

Almás palacsinta

Úgy hallom, elég bolondos most odahaza az áprilisi időjárás... Elmondhatom, itt sem sokkal különb. Tegnap még 17 fok, napsütés, ma 5 fok, szakadó eső. Ilyen időben muszáj sütni valamit, édeset, sósat, serpenyőben, vagy a sütőben, egy a lényeg, hogy melegítsen. Almás palacsintát hoztam mára, ha van kedvetek, próbáljátok ki, akár reggelire, akár ebédre tartalmas leves után. Csokiöntettel és fahéjas cukorral is nagyon finom!

Illatos, meleg, finom!


Hozzávalók kb. 8 darab normál méretű palacsintához:
3 bögre liszt (mehet vegyesen*)
3 tojás
2 bögre tej
1 dkg élesztő
fél bögre tejszín
3-4 közepes méretű alma
csipet só
2-3 evőkanál kristálycukor, esetleg vaníliás cukor
olaj a sütéshez
* Ha teljes kiőrlésű lisztet is teszünk bele, akkor több folyadékra lehet szükség. A normál palacsintatésztánál sűrűbb állag a cél!

Elkészítés:
  1. A tojásokat alaposan felverjük, a lisztet és a tejet felváltva hozzáadva sűrűbb palacsintatésztát keverünk. Hozzáadjuk a cukrot és a tejszínt, belemorzsoljuk az élesztőt, végül lazán beleforgatjuk a megpucolt, magházától megszabadított, kis szeletekre vágott almát. 
  2. Letakarjuk, és 1-2 órán át szobahőmérsékleten állni hagyjuk.
  3. A sütés a szokott módon történik, vékonyan kiolajozott serpenyőben. Vastagabb palacsinták lesznek, amik lassabban sülnek át, de nem vészesen hosszú idő alatt.
  4. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom. Ha marad belőle, reggelire vagy másnap desszertnek is kitűnő. Kínálhatjuk fahéjas cukorral, vaníliasodóval vagy csokipudinggal – én most ez utóbbit készítettem hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése