2017. április 5., szerda

Itt a kikelet!

A hosszú, hideg tél után robbanásszerűen tört be a tavasz. Szinte még el sem kezdődött a szezon, már el is nyíltak az első virágok. Szerencsére a sok teendő mellett a fényképezőgép mindig kéznél volt, így sikerült megörökítenem az új sarjadás első pillanatait. Mire azonban a munka mellett eljutottam odáig, hogy a bejegyzést is megírjam, csaknem aktualitását vesztette a téma. Sebaj, azért beszámolok a tavasz első hónapjáról, legalább látjuk, hogy mi is történt néhány hét alatt. Fantasztikus, hogy a meleg és a napsütés micsoda változásokat produkál a természetben! Szó szerint a szemünk láttára zajlik ilyenkor az újjászületés.
Ébredezik a kert
Lassan a tó is életre kel
Amennyire vártam a krókuszok nyílását a fűben, olyan hihetetlen, hogy ez máris a múlté. A tavalyi vakondtúrásokba ültetett virágok között egyetlen kék sem volt, pedig színkeveréket vettem. Nem bánom, hogy mind sárga lett, de mégis… Amit viszont egy évvel korábban ültettem, abban meg sárga nem volt. Szóval átlagban rendben van a dolog…
Szép sárga árnyalatokban nyíltak a fűbe ültetett krókuszok
Tavaly óta sokasodtak a kék krókuszok
A következő szépség, ami nyílni kezdett, a leánykökörcsin (Pulsatilla vulgaris), szép püspöklilában. Ehhez a növényhez korábbi praxisomban még nem volt szerencsém, tavaly a sziklakertbe ültettem két tövet, és a tél elmúltával szépen virágoztak. Sajnos a hirtelen jött meleg miatt megfakultak a virágai, talán nem is lesz több idén. Sebaj, van helyette már más!!
A kökörcsin bimbója leveti pelyhes pongyoláját, amint nyílik
Kökörcsin tárja szét szirmait a sziklakertben
A kökörcsinek mellett a másik korai virágzók a hunyorok (Helleborus). A kemény tél miatt csak márciusban kezdtek virágozni. Két fehér és egy sötétbordó virágú növényem van. Érdekes, hogy a fehérek alacsonyak maradtak, és az elnyíló virágaik előbb rózsaszínes, majd zöld árnyalatot öltöttek. A bordó virágú magasabbra nőtt, és a virágai is tartósabbnak ígérkeznek.
Gyönyörű hófehér hunyorom
Fehér hunyorom elnyílásban változtatja a színét
Hunyor őkelme bordóban
A közelükbe tavaly ősszel kockás liliomot ültettem, szépen ki is hajtott, meglepetésemre azonban nem a várt virágot hozta, a különleges, csüngő virágkelyhek helyett recéshagymájú nőszirmok nyíltak! Ráadásul nem is hozott virágot mindegyik tő. Ez azért nem túl örömteli meglepetés volt. Nem mintha nem tetszene az apró nőszirom, de nem ezt akartam. Mi mást tennék, mint hogy átültetem majd a sziklakertbe, a kökörcsin mellett jó szezonkezdés lesz jövőre! Kockásliliommal pedig próbálkozom újra.
Kész átverés: kockásliliomnak ültettem, recéshagymájú nőszirom lett belőle
A fűben gyomnak számít, én mégis kedvelem a százszorszépet
"Zöld fű közt árva kék ibolyácska, rád új nap fénye árad"; - minden tavasszal dúdolom ezt a dalt
Selymesen fénylő aranysárga szirmokkal köszönti a tavaszt a salátaboglárka
A fűben különböző helyeken csoportosan nyíltak a százszorszépek, salátaboglárkák és az ibolyák zsombékjai, és meglepetésként láttuk, hogy utóbbiak között fehér is volt. A kikeleti bangita (Viburnum bodnantense) néhány ága elpusztult a télen, nem tudom, hogy a fagy vagy valamilyen betegség okozta-e. Az elhalt ágakat levágtam, egyéb metszést nem igényel ez a szép bokor. Halvány rózsaszín virágai nem csak szépek, de igen kellemes illatúak is.
Kikeleti bangita bontogatja bimbóit
Pünkösdi rózsa összetéveszthetetlen bordó hajtásai kandikálnak ki a földből
Az évelők gőzerővel törtek ki a földből, némelyik különösen szép ilyenkor színes hajtásaival. A pünkösdi rózsa bordón, a kerti pletyka sárgán tör elő a földből.
A virágszezon a korai hagymásokkal folytatódik, jácintok, nárciszok, tulipánok, gyöngyikék színesítik a kertet. A gyümölcsfák nagyon korán virágba borultak idén, a sárgabarack még márciusban elvirágzott, talán nem fenyegeti már fagy a megtermékenyült virágokat.
Többféle nárcisz is virít a kertben
A nyírfák alatti dombon rózsaszín jácintok és a sárgásan sarjadó kerti pletykák színesítik az ágyást
A fanyarka virágzása idén már egészen látványos volt, a pelyhes bimbókból hófehér virágfürtök bomlanak ki. Körülötte narancssárga tulipánok, kék gyöngyikék és kék törpe árvácskák nyílnak, ez utóbbiak a tavalyi tövek magjaiból keltek. Közöttük már sűrű szőnyeget alkotnak a borzaskata magoncai.
Fanyarka pelyhes bimbói
Már messzebbről is észrevehető a fanyarka; pár év múlva igazi látványossággá válik; az alatta lévő ágyást is kibővítem majd
A vérszilva alatt már virágozni kezdett az ágyás, amit kaukázusi nefelejcsek, szívvirág, kankalin, és a közéjük ültetett tulipánok alkotnak. Romantikus összeállítás kékben, rózsaszínben és fehérben. A közelükben sarjadó később virágzó évelők szépen egészítik ki a fa alatti beültetést.
A vérszilva rózsaszín virágai elborítják az ágakat
A szívvirág és a kaukázusi nefelejcs bontogatja virágait
Sajnos, a hideg tél némi veszteséget is okozott. A tavaly ültetett babérmeggy, törpebangiták, és a rhododendron úgy tűnik, hogy nem élte túl a telet. Várok még egy kicsit, hátha tőből kihajtanak, de ehhez egyre kevesebb reményt fűzök. Sajnálom őket, de ha meggondoljuk, hogy harminc éve nem volt ilyen kemény tél, talán reménykedhetek benne, hogy hasonló veszteségekkel nem kell a következő években számolni. A himalájai cédrust szintén megtépázta a tél, de hajt, viszont egyelőre csak a felsőbb ágakon, emiatt lehet, hogy fura alakja lesz, amíg ki nem növi magát. Majd meglátjuk.
Természetesen néhány új növényre is szert tettem. Régóta tervben volt, hogy ültetünk magnóliát. Sikerült egy szép kis formás példányt vásárolnunk a „Susan” fajtából, és már meg is találta a helyét a kertben a kivágott égerfa helyén.
Új szerzemény a kertünkben a 'Susan' magnólia
Az út két oldalán a rózsaágyás még kopárnak látszik, de már éledezik
A legnagyobb talány számomra a december elején telepített rózsaágyás volt. Nagyon féltem, hogy a frissen ültetett tövek nem élik túl a telet. És láss csodát, a csaknem kilencven tőből mindössze egyetlen egy pusztult el! És láss még egy csodát, az utóbbi napokban felfedeztem, hogy tőből ez is hajtani kezdett! Szépen fejlődnek a bokrok, már kíváncsian várom az első virágzást! Addig azonban élvezzük a tavaszt, mert a rózsák évada előtt még számos szépség vár ránk!

3 megjegyzés:

  1. Ez a tél okozott fájdalmas veszteségeket. Én a téli bangitát és az abeliát várom, hogy jelezzen. Él, csak nem mozdul, meglátjuk. Majd visszajövök, lenne egy kérdésem.

    VálaszTörlés
  2. Amúgy másokat is olvastam akiknél nem az a növény hajtott ki,amit vásároltak. Hagymásra gondolok. A hófehér hunyor csodaszép. Nekem most van virágai teljében a legnagyobb , nehezen tért a tél után magához, de sikerült neki.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Holdgyöngy! Fehér hunyoraim virágai teljesen elzöldültek, a leveleik most kezdenek hajtani. A bordó azóta is őrzi színét. Fiatal növények, csak tavaly ültettem őket.Kíváncsian várom a kérdésed, üdvözlettel: Galagonya

    VálaszTörlés