2018. július 3., kedd

Tortilla - spanyol krumplis-hagymás omlett

Nemrégiben Svájcban jártunk. Még most is a hatása alatt vagyunk, pedig azóta már bejártuk fél Magyarországot is. Mégis, újra és újra felelevenítjük az emlékeket, és mindenkinek lelkesen meséljük az élményeinket. Azt hinné az ember, hogy az ötödik élménybeszámoló után már saját magát is halálosan unni fogja, de ez esetben nem. Olyan ez, mint Anglia vagy Erdély esetében. Van valami különös varázsa, ami fogva tart...
Tervezem az útibeszámolót is megírni a közeljövőben, de addig is van egy finom ételreceptem,  amit most megosztok. Éppenséggel ezt pont a nyaralás alatt sütöttem meg, a kibérelt apartman kis konyhájában egyik hétköznap gyors ebéd gyanánt. 
Gyerekkori kedvenc, a Nagyikám gyakran sütötte nekünk vacsorára, mikor nálunk töltött pár napot, tehermentesítve Anyukámat egy kicsit a munka-háztartás-gyerekek napi mókuskerekében (most értékelem csak igazán, anyaként, mekkora segítséget jelentett és jelent a mai napig egy ilyen aktív nagymama <3). A tortilláról van szó, a spanyolok krumplis-hagymás omlettjéről.




Hozzávalók személyenként:
kevés olaj
1 közepes burgonya
fél fej kis vöröshagyma
2 tojás
só, bors
egyéb zöldfűszerek ízlés szerint
reszelt sajt

Elkészítés:
  1. A hagymát vékony félkarikákra vágjuk és kevés zsiradékon egy tapadésmentes, kissé magasabb falú serpenyőben megfonnyasztjuk. Hozzátesszük a kis kockákra vágott burgonyát, átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, aláöntünk egy kevés vizet és lefedve puhára pároljuk.
  2. Ha megpuhult, akkor kevés olajat aláöntve, nagy lángon átpirítjuk a hagymás krumplit. Közben felverjük a tojást, azt is kissé megsózzuk. 
  3. A krumplit szépen elegyengetjük a serpenyő alján és ráöntjük a felvert tojást. Takarékra vesszük a lángot és megvárjuk, hogy az omlett teteje is megszilárduljon egy kicsit. Ízlés dolga, hogy teljesen megsütjük, vagy egy picit folyósra hagyjuk. Szebben lehet szeletelni, ha szilárd, viszont könnyen ki is száradhat!
  4. Tányérra fordítjuk és reszelt sajttal megszórva, cikkekre vágva tálaljuk. Bármilyen zöldsaláta, paradicsomsaláta illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése