2019. március 10., vasárnap

Müzlis-mézes keksz

Kedvenc kekszem receptjét osztom most meg. Miért ez a kedvenc? Mert csak egy edény kell hozzá... Mert minden mehet bele, ami jó: magok, aszalványok, csokik, és ki lehet kísérletezni a kedvenc kombinációkat... Mert ha nincs otthon 20 deka vaj, akkor elég 10 is, csak legyen mellé két tojás... Mert ha laktózmentesre szeretném csinálni, akkor vaj helyett kókuszzsírral is isteni... Mert ha nincs otthon éppen semmilyen aszalvány meg olajos mag, csak zabpehellyel is szuper... Mert finom mézes, fahéjas... Mert hetekig eláll(na)... Mert laktató és egészséges... Mert hamar megvan, nem kell nyújtani... Mert mindig megsütöm, ha túrázni megyünk...



No nem ragozom tovább. Azért elárulom a kedvenc ízkombinációkat! A müzlibe a mindenféle natúr gabonapelyheken kívül kerüljön
- aszalt szilva, dió, kókuszreszelék és fehércsoki
- aszalt sárgabarack, pörkölt földimogyoró és tejcsoki
- aszalt áfonya, mandula és étcsoki
- aszalt meggy, kesudió és étcsoki



Hozzávalók:
25 dkg müzli*
20 dkg liszt (akár teljes kiőrlésű is lehet)
10 dkg (barna)cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kk só
1 teáskanál szódabikarbóna
2 kk fahéj / mézeskalács fűszerkeverék
20 dkg vaj / 10 dkg vaj + 2 tojás / 15 dkg vaj + 1 tojás
4 evőkanál méz
kevés víz/tej

* Müzlibe tartoznak a natúr gabonapelyhek, kókuszreszelék, olajos magok, aszalványok, csokoládé. Ahogy írtam fent is, csak zabpehellyel is nagyon finom, de ha még jobbat akartok, akkor tegyetek bele valami diófélét, legalább egy marék mogyorót. Összesen 25 dkg legyen.


Elkészítés: 
  1. A müzlit, lisztet, cukrot, sót, sütőport, szódabikarbónát egy nagy tálban elkeverem, összegyúrom a vajjal.
  2. Hozzáadom a tojást és mézet, gombóccá gyúrom. Ha nem áll össze, kevés vizet vagy tejet adok hozzá.
  3. Sütőpapíros tepsire diónyi gombócokat teszek, ellapogatom őket.
  4. 175 fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütjük, majd rácson kihűtjük. Fémdobozva zárva két hétig is eláll.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése