2016. május 31., kedd

Virágok hónapról hónapra: május

A május már igazi kerti hónap. A nap ragyogóan süt, a fák kilombosodtak, minden buján növekedik, a színek ragyogóak, csakúgy, mint az ég, és különösen eső után utánozhatatlanul üde minden. És napról napra újabb csodálatos látnivalót kínálnak a nyíló fák, bokrok és évelők. Lássunk egy kis válogatást május legszebbjei közül!
A fákkal indítva a sort, mindannyiunk szép élménye a virágzó vadgesztenyék (Aesculus) látványa. Fehér virággyertyáik szinte elborítják az idősebb fákat, felejthetetlenül szép látványt kínálva. Sajnos kertekben kevésbé fordul elő hatalmas termete miatt, ám parkokban gyakran találkozhatunk vele.
Magas, boltozatos koronát nevel a vadgesztenye
A piros virágú vadgesztenye pompás virágait kertben is élvezhetjük, mivel kisebb termetű fa, mint a fehér változat
Kisebb termetű, de szintén álomszép virágzást mutat be a piros virágú vadgesztenye is. Ennek a fának előnye, hogy nem támadja meg az az atka, ami a vadgesztenye állományt országosan megfertőzte, ami miatt sajnos nagyon korán barnul és hullik a fák levele. A piros virágú fajta ráadásul alig terem, így nincs gond a szemetelésével. Kerteken is jobban elfér, de utcák fásításánál is gondolhatunk rá.
Egy másik impozáns fa a császárfa (Paulownia), melynek liláskék virágharangjai fürtökben nyílnak. A császárfa hatalmasra nő, és puha, szőrös levelei is hatalmasak, egzotikus hatásúak.
A virágzó császárfa felejthetetlen látvány
Gyorsan nő, és bár fiatalon fagyérzékeny, mégis sikerrel telepíthető, ha figyelembe vesszük tekintélyes helyigényét. Igaz, vissza lehet vágni, de akkor is számíthatunk 2-3 méteres hajtásokra minden évben, virágozni viszont nem fog ebben az esetben. Kínában hagyományosan a lánygyermek születésekor ültették, mert mire a lány felnőtt, és férjhez ment, addigra a fából kitelt az új háztartásba való bútor. Állítólag a levele tápláló takarmányként hasznosítható. Van olyan fajtája, amit kifejezetten a gyorsan növő, jól hasznosítható fájáért nemesítettek, ez az oxifa. Kertben mégis páratlan szépségéért érdemes ültetni, no meg kiváló árnyékáért, amit a forró nyarakon nem győzünk értékelni.
Nem hagyhatom ki a galagonyát (Crataegus) sem a fák sorából. Bár sokféle fajtája van, melyeknek virágai lehetnek fehérek, rózsaszínek vagy pirosak, az én kedvencem  gyerekkorom óta a piros virágú galagonya. Számomra nem csak „őszi éjjel izzik a galagonya”, hanem májusban is, amikor ágait elborítják a gyönyörű, csokrokban nyíló rózsapiros virágai. Közelről és messziről is csodálatos!
Kedvenceim közé tartozik a piros virágú galagonya; ez a példány a régi kertünkben pompázott
Őszre piros bogyókat érlel, amit nagyra értékelnek a madarak, és gyakran narancsosan színesednek a levelei is. Különösebb igényei nincsenek, még bozótszerű sövénynek is nevelhető növény. Sűrű ágrendszere védelmet és fészkelő helyet biztosít a madaraknak, egy madárbarát kert nélkülözhetetlen növénye tehát.
A cserjék között külön bejegyzést szántam a rózsaloncnak és a  virágloncnak, (Pünkösdi királyság a kertben) itt most csak megemlítem őket, nehogy elfeledkezzünk róluk! Viszont meg kell emlékezni a gyöngyvesszőkről (Spirea), amelyeknek május elején még a kora tavaszi, fehérben nyíló fajtái ékesítik a kerteket, később viszont már virágot bontanak a rózsaszín virágú, alacsonyabb, sőt, törpe fajtái is.
Ezt a gyöngyvesszőt koszorúvirágnak is nevezik; vékony hajtásait elborítják a fehér virágcsokrok
Érdekes, mostanában divatba jött cserjék a hólyagvesszők (Physostegia). Szépen kihajló, kecses ágrendszerük miatt szépek szoliterként, de cserjecsoportba is beilleszthetőek. Leveleik lehetnek zöldek, sárgásak, barnásak vagy élénk bordók is, szép színfoltképző növények. Virágzásuk is szép, ahogy gömböt formáló fejecskékben nyílnak apró fehér, vagy rózsaszín virágai. Később megjelenő termései hónapokon át, akár télen is díszítik a növényeket.
Sárgászöld levelű hólyagvessző díszlik a kertünkben
Ezt a szép bordó levelű hólyagvesszőt tavasszal ültettem, már megmutatta rózsaszín virágfejecskéit
A virágzás után piros terméseivel ékes ez a barnásvörös levelű hólyagvessző a férjem szüleinek a kertjében
Kedves, alacsony cserjék a pimpók (Potentilla). Virágzásuk májusban kezdődik, és egész nyáron át tart. Egyszerű virágaik lehetnek fehérek, sárgák, rózsaszínűek vagy narancssárgák. Apró, szeldelt leveleik is kedvessé teszik ezeket a 0,6-1m magas, gömbölyded növényeket. Egy tavaszi visszavágás után biztosan dúsan fog virágozni, ha tápdús földbe, napos helyre ültettük. Alkalmasak alacsony sövénynek, cserjecsoportba, de évelőágyba is beilleszthetőek.
Kedves halványsárga virágokat bont ez a pimpó a kertünkben
A hagymás virágok többsége ilyenkor már elnyílt, de a díszhagyma hatalmas lila gömbjei igen feltűnőek, ahogy hosszú száraikon ringatóznak, szinte lebegnek a többi növény felett. Virágágyások igen hatásos kiegészítői, kevés helyet foglalnak, és megbízhatóan nyílnak évről évre. Leveleik korán kihajtanak, és mire virágba szökkennek a szárak, addigra már kezdenek is hervadni, ezért az ágyás hátterébe érdemes ültetni őket, ahol nyugodtan visszahúzódhatnak. Elnyílás után még sokáig díszítenek elszíntelenedő gömbjei. Ha díszüket vesztették,  egyszerűen le kell vágni a szárakat.
A tulipánok után díszhagymák virítanak a faház mellett a kertünkben
Harmonikus színek és ellentétes formák jellemzik ezt az összeállítást: csillagfürt és díszhagyma párosa (internetes forrás)
A díszhagymák szépen egészítik ki a szintén gömb alakú virágokat nevelő pünkösdi rózsákat, vagy díszpipacsokat, de szépen mutatnak a virággyertyákat felmutató csillagfürtökkel, vagy a széthajló szirmú íriszekkel is. Vágott virágként is felhasználhatóak.
A csillagfürtök szép színekben nyílnak; mutatósak tenyeresen összetett leveleik is (kép forrása: internet)
Impozáns virágfürtöket hoznak a változatos lágy színekben, és szép kék árnyalatokban pompázó csillagfürtök (Lupinus). Tenyeresen összetett leveleik is nagyon szépek, és virágzásuk is csodaszép. Nem szeretik a meszes talajt és a szárazságot, és általában nem túl hosszú életű évelők, bár magról viszonylag könnyen szaporíthatók. Ha a fővirágzás után visszavágjuk, kora ősszel másodvirágzással is megajándékozhatnak bennünket.
Többféle íriszem közül egyik kedvencem ez a halvány liláskék; ez a fajta a szüleim kertjéből származik
Új szerzemény ez a bordós-barnás írisz; bimbós korában szinte fekete volt
Írisz, gyűszűvirág és kisvirágú árvácska triója (kép az internetről)
Az íriszek, más néven nőszirmok (Iris) szintén impozáns és gyakran illatos virágzással örvendeztetnek meg. Fajtáik száma szinte végtelen, csakúgy, mint színskálájuk, amely a nevéhez méltón a szivárvány szinte minden színét felöleli. Kardszerű levelei elütnek a többi évelőtől, virágzás után is mutatósak. Évelők közé, vagy nagyobb foltokba önállóan is ültethető növények. Elemi igényük a nem túl nedves, napos hely. Rizómáikkal lassan terjednek, virágzás után ezek osztásával könnyen szaporíthatóak.
Az eddigi impozáns évelők után szólni kell még néhány kisebb termetű növényről is, amelyek nélkül azonban nem lehet teljes a kert. A pompás évelők mellé kísérőnek kiválóak a gólyaorrok (Geranium), amelyek az angol kertek elmaradhatatlan növényei. Nagyon sok fajtájuk van, hosszú életű, szép levelű, hálás kísérőnövények.
Kiváló talajtakaró a gólyaorr; számtalan fajtája létezik, igazi mindenes növény
Fehér, rózsaszín, kék egyszerű virágaik nagy tömegben nyílnak, filigrán lombozatuk virágzás után is szép keretet ad a többi növénynek. Hasonlóan kiváló szegélynövények a tűzesők (Heuchera). Divatnövénnyé váltak, ami változatosságuknak, sokoldalúságuknak, és ellenálló képességüknek, hosszú életüknek köszönhető.
Virág nélkül is mutatósak a tűzeső színes levelei; rendkívül nagy a választék a levélszínek és minták tekintetében
A tűzeső kecses virágai lehetnek fehérek, rózsaszínek, zöldes színűek, és persze tűzpirosak is
Lombjuk nagyon sokféle színű lehet, de ilyenkor májusban hosszú szárakon nyíló apró virágfürtjeinek tömege is igen széppé teszi ezt a növényt. Nagyobb felületek borítására, szegélyként, de még virágtartóba is alkalmasak.
Inkább a félárnyékot kedveli, de megfelelő öntözés mellett napon is jól elboldogul.
Májusi virágbemutatóm végére hagytam egy másik nagyon kedves növénycsoportot, a kerti szegfűkét (Dianthus). Évelők és kétnyáriak alkotják ezt a szép, igénytelen családot, amely gazdag virágzással köszöni meg a napos, kissé száraz termőhelyet.
Mindössze 20 cm-es kis párnát alkot ez a szegfű bájos, félig telt, kétszínű virágainak özönével
A kínai szegfű is szépen nyílik, többféle színben ültettem belőle
Kedvenceim közé tartozik a törökszegfű, különösen a bordó és sötétpiros árnyalatait kedvelem
Többségük még finom illatot is áraszt, amikor ezüstös vagy zöld levelű párnáit szinte elborítja a fehér, rózsaszín, piros árnyalatokban nyíló virágai özöne. A virágok gyakran kétszínűek, és lehetnek egyszerűek vagy teltek. Magasságuk 10-40cm közötti, és napos virágágyakban, szegélyként, sziklakertben igen hálás virág. A kétnyári törökszegfű igen gazdagon nyílik csodás színeiben a fehértől a rózsaszínen át a bíborig és bordóig május-júniusban, kiváló vágott virág is. Több fajtája igen illatos. Ha virágzás után visszavágjuk, könnyebben áttelel, nem ritka, hogy több évig is kitart, akár egy évelő. Magjairól könnyen szaporítható is. Mindenképpen érdemes hagyni nekik egy kis helyet az évelőágyásban, élénk színeikkel, illatukkal a rovarok, lepkék számára is igen vonzóak. 

2016. május 30., hétfő

Paradicsomos cukkiniszendvics

Tavaly augusztusban fedeztem fel ezt a nagyon egyszerű, de egyszerűségében is nagyon finom, üde ételt. És mi lehet jobb a kánikulában egy olyan vacsoránál, ami azon túl, hogy szezonális, 20 perc alatt elkészül? Jól behűtött, könnyű fehérbor jár mellé. :)


Hozzávalók (1-2 személyre):
1 közepes hosszúkás cukkini
1 paradicsom felszeletelve
4 nagyobb szelet sajt
4 szelet bacon
só, bazsalikom
kevés olívaolaj

Elkészítés:
  1. A cukkinit kettévágjuk, majd mindkét darabot hosszában 4-4 szeletre vágjuk. Sózzuk, bazsalikommal megszórjuk és kevés olajon mindkét oldalukat elősütjük.
  2. Kivesszük a szeleteket az olajból, 2-2 közé sajtot és paradicsomot teszünk, baconbe tekerjük és megtűzzük egy fogpiszkálóval.
  3. Visszatesszük a szendvicseket a serpenyőbe és fedő alatt addig sütjük, míg a sajt megolvad, a bacon pedig megpirul.
  4. Frissen tálaljuk.
Önmagában is kellemes fogás, de grillezés alkalmával húsok kísérője is lehet. 

2016. május 29., vasárnap

Spárgás rizottó pirított sonkakockákkal

Spárgaszezonban két elmaradhatatlan étel a spárgakrémleves és a spárgás rizottó. Az élet valahogy mindig besűrűsödik ilyenkor májusban (tavalyig ezt pontosan értettem, miért van, de idén...:) ), jól esnek a friss finomságok, és az sem árt, ha elég hamar el is tudjuk készíteni. A rizottót azért szeretem, mert ugyan nem lehet magára hagyni, nem tart sokáig megfőzni, közben pedig nyugodtan lehet pakolászni a konyhában. Ez most a spárgás verzió lesz, de szoktam még készíteni gombásat, sütőtököset, mikor éppen milyen a szezon, kedv, a hűtő tartalma... :)


Hozzávalók (3 személyre):
25 dkg zöldspárga
20 dkg rizottó rizs
7 dl húsleves
só, fehérbors, szerecsendió
1 teáskanál cukor
1 evőkanál almaecet
1-2 evőkanál olaj (vagy egy diónyi vaj)
10 dkg főtt sonka kis kockákra vágva

Elkészítés:
  1. Egy liter vizet felforralunk, ízesítjük egy kiskanál cukorral és egy evőkanál almaecettel.
  2. Közben a spárgasípokat megmossuk, megtisztítjuk és nagyjából másfél centis darabokra vágjuk és a már ízesített, forró vízbe tesszük 10 percre, majd leszűrjük és melegen tartjuk.
  3. Az átválogatott és langyos vízben átmosott rizst kevés zsiradékon megfuttatjuk, majd merőkanalanként hozzáadjuk a forró(!) húslevest. A következő kanálnyit mindig csak akkor, ha az előző adagot már beszívta. Rendszeresen megkeverjük, nehogy leragadjon.
  4. A sonkakockákat serpenyőben kevés olajon megpirítjuk.
  5. Ha kész a rizs, ízesíthetjük még kevés borssal és szerecsendióval, hozzákeverjük a spárgát és azonnal tálaljuk, tetejét megszórjuk a sonkakockákkal.
Sonka helyett húsosabb szalonna, bacon is jó. Ha pedig húsmentesen szeretnénk készíteni, akkor tálalhatjuk valamilyen erőteljesebb ízű sajttal.

2016. május 26., csütörtök

Biotó a kertben: az álomtól a megvalósulásig


Természetkedvelő ember lévén mindig vonzott a víz, a tavak, patakok, folyók, tenger látványa mindig lenyűgözött, csodálattal töltött el. A víz az élet alapja, még a legkisebb pocsolya körül is mindig pezseg az élet, rovarok, madarak cikáznak fölötte, inni, fürdeni járnak oda, a parton békák sütkéreznek, hogy az első mozgásra hangos loccsanással ugorjanak a vízbe. A vízen  tükröződő parti növényzet, a felhők látványa, a vízen táncoló fények játéka, a mélység új dimenzióval gazdagítja a teret. Egy vízparton üldögélni, csendesen szemlélődni fantasztikus stresszoldó, gondűző.
Ábrándozásra csábító idill (forrás: internet)
Természetes hatású tó buja növényzettel (internetes forrás)
Hogy leendő kertünkben szeretném ezt az érzést nap, mint nap átélni, az nem volt kérdéses.
A kertészeti magazinokban látott példák mind ezt erősítették, számtalan képet gyűjtöttem az internetről, keresgéltem az igazi megoldást. Az hamar nyilvánvalóvá vált, hogy természetes hatású tavat szeretnék, tehát nem formális, kibetonozott vízmedencét. Abban is biztos voltam, hogy nem lehet nagyon kicsi a tó, tehát az előre gyártott műanyag medencék szóba sem jöhettek. Az álmok persze határtalanok, el tudtam képzelni 70-80m2 felületű tavat is, a 2200m2-es telken még akár el is férne, ám ekkora mértékű átalakításba mégsem akartunk fogni. Így kompromisszumként 20-25m2-es vízfelületben kezdtünk gondolkodni.
Szép megoldás: tó a terasz mellett (internetről való kép)
A következő lépés a tó helyének kiválasztása volt. Mivel a telek hátrafelé emelkedik, adódott a megoldás, hogy a legmélyebb részre kell tenni a tavat, az pedig éppen a terasz előtti területre esik. Nagyszerű, így legalább a házból is láthatjuk, és még télen is élvezhetjük a látványt!
Télen sem utolsó látvány... (kép az internetről)
Így esett a választás arra a részre, ahol eredetileg egy jókorára nőtt szomorúfűz állt. Eljátszottunk a gondolattal, hogy milyen festői lenne a vízre hajló fűzfa, de be kellett látni, hogy egy ekkora fa nem való a ház közelébe, ráadásul folyamatosan szemetel, hullanak az elszáradt levelei és ágai, és túlságosan nagyra nőtt, eltakarta a kilátást a kert felé, így megszületett a döntés: a fűzfának mennie kell.
A hatalmas fűzfa eltakarta a házat, és a kilátást is; a kép még a régi lakók idején készült
Festői lenne a vízre omló fűzfa látványa, de ez inkább a szabad természetben képzelhető el, nem a kertben
A következő lépés a kivitelezés kérdése volt. Lelki szemeim előtt átlátszó tiszta víz, fickándozó halak, gazdagon beültetett tópart, tóparti pihenő jelent meg.  
Álmaimban hasonlót képzeltem el... (a kép forrása:internet)
Hogyan lehet ilyen tavat létrehozni a kertünkben? Amikor elkezdtem kutakodni az interneten a témában, elborzasztó példákkal találkoztam: parton éktelenkedő fekete tófólia, zavaros víz, összedobált, egymáshoz nem illő kövek, és a fórumokon a problémáikra választ kereső emberek kérdései és tanácstalansága. Rögtön tudtam, hogy ez az, amit semmiképpen sem szeretnénk. A kerti tó nem lehet kísérletezés terepe, nem fogjuk házilag összetákolni, hogy aztán folyton keressük a problémákra a megoldást! Ezen a ponton eldőlt, hogy hozzáértő szakemberrel építtetjük meg a tavat. Kivitelezőt találni azonban egyáltalán nem volt könnyű. Rá kellett döbbennem, hogy nagyon kevés olyan vállalkozó van, aki kerti tavakkal foglalkozik, és azok is főleg a főváros környékén dolgoznak. A mi vidékünkön csak néhány cég akadt, de a referenciaként bemutatott kerti tavaik sajnos igen távol álltak az elképzeléseimtől.
Nem kevés keresgélés után végül rábukkantam a Biotó Kft-re, http://bioto.hu/ akiknek hitvallása, elkötelezettsége, lelkesedése és a referencia munkái meggyőztek arról, hogy megfelelő partnerek lesznek a kerti tavunk megépítésében. Ráadásul, amit kínáltak, az nem egyszerűen kerti tó, hanem biológiai egyensúlyon alapuló, önfenntartó módon működő biotó. A víz biológiai egyensúlyát, az öntisztulást a speciális mederkialakítás, a szokatlanul nagy vízmélység, a különböző szerepet betöltő vízinövények és a megfelelő halállomány biztosítja. Szűrőberendezések és vegyszerek, valamint haletetés nélkül! A cég az egész ország területén épít tavakat garanciával, emellett kertépítő versenyeken is sikeresen részt vesznek, országos szakmai programokon, kiállításokon is jelen vannak.
A kapcsolatfelvétel után hamarosan helyszíni felmérés és árajánlat következett, míg többszöri egyeztetés és módosítás után megszületett a megállapodás. A kivitelezés négy munkanap alatt történt meg, közben az időjárás miatt esőszünetet is kellett tartani.
Első nap: a tómeder kialakítása
Szép kis vakondtúrás!; a betontömbök a régi hintaállvány rögzítésére szolgáltak
Jól láthatóak a mederben kialakított ültetési szintek; a legmélyebb rész kb 1,6m mély
Megérkezett a terméskő
Második nap: a tó medrének kibélelése: geotextil és tófólia, majd még egy réteg geotextil követi egymást
Kezdődik a meder belső falának kialakítása, a támfal építése
Menet közben már a vízinövények is helyükre kerülnek a meder alján és oldalain a megfelelő vízmélységben
A tó közvetlen környezetének kialakításakor a kertben fellelhető dekorációs anyagot is felhasználták, gondolok itt a tél folyamán kivágott fákra és a fűzfa törzsére. A tóparti növényzet kialakítása egyeztetés után, a saját növénylistám alapján történt.
Harmadik nap: a meder elkészült, a tó feltöltés alatt; hátravan még a csobogó és a tereprendezés, a part kialakítása
A nagy földkupacok eltűntek a tereprendezés során; egyetlen talicska földet sem kellett elszállítani a kertből

Itt kapott méltó helyet a régi kertünkből áthozott, eddig cserépben éldegélő japán juhar is. A mederből kikerülő föld a tó körül lett elrendezve, a mikrodomborzat kialakítása is a kivitelezés része volt. Igaz, a tó beillesztése a tágabb környezetébe már a mi feladatunk lesz, de tanácsot, ötletet ehhez is kaptunk. Az efféle feladat számomra amúgy is örömteli, a következő hetek-hónapok során kerítünk sort a kialakítására. A tó szinte napra pontosan telkünk átvételének első évfordulójára készült el, őszintén szólva, egy esztendővel ezelőtt még nem is reméltem, hogy ez ilyen hamar bekövetkezik! A végeredmény egy művészi kivitelezésű, valamivel több, mint 20m2 vízfelületű tavacska lett.
A frissen elkészült tó, partján Szucsik Attila, a BiotóKft ügyvezetője, aki hallatlan lelkesedéssel és szakértelemmel végzi munkáját

A hétvégi családi összejövetelen mindenki elismerően nyilatkozott a tóról, többen megjegyezték, hogy nem is gondolták, hogy ilyen szép lesz!

A tó vize most még változásokon megy keresztül, kell neki néhány hét, amíg kialakul az igazi tiszta, élő víz. A tavi és környéki növényzet megerősödése is beletelik néhány hónapba, és kíváncsian várom, hogy mikor fedezik majd fel a békák és más állatok az új élőhelyet.
A csobogó, a télen kivágott diófa ága, és a régi kertből hozott japán juhar művészi elhelyezésben
A kivágott fűzfa törzse is beépült a tópartba; a hátsó csupasz rész beültetése, a tó beillesztése tágabb környezetébe már a mi feladatunk lesz
Most még nagyon hangsúlyos a kő a tó körül, de a növények megerősödésével kialakul majd az egyensúly a víz, a kő és a növényzet között

Egy azonban biztos: a tó már most is éke kertünknek, és a partján a hintában üldögélni, a csobogó vizet, a halakat, a tóban fürdő madarakat figyelni már most is nagy élmény, ez maga a Nyugta-tó!

2016. május 20., péntek

Epres-túrós desszert

Az eperszezon beköszöntével rengeteg epres desszert került a szemem elé, legjobban mégis Modeszta expressz finomsága ragadott meg. Gyerekkorom gyümölcstortái jutottak eszembe... Biztosan mindenki ismeri azt a gyümölcstorta formát, aminek szép fodros pereme van és egy mélyedés a közepén. 3 tojásból piskótát sütünk, megfőzünk egy adag vaníliás pudingot, elterítjük a mélyedésben, kirakjuk gyümölccsel és még zselét is teszünk a tetejére... Azt hiszem, ez volt életem egyik első süteménye, még a szülői házban. Ez az édesség is hasonló jellegű.
Bevallom, nem vagyok feltétlen híve a bolti babapiskótának és a tasakos pudingpornak, de ez a süti pont attól jó, hogy 15 perc alatt kész. Úgyhogy jó szívvel ajánlom például vasárnapi desszertnek: jó idő ígérkezik, irány a szabadba, de azért egy kis süti, ugye, sosem árt... :) Persze, ha valaki szeretné, süthet piskótát, vagy akár zabos kekszet alapnak és főzhet vaníliakrémet tojássárgájából és keményítőből, ahogy az a nagykönyvben írva vagyon.
Én most így csináltam (Modeszta receptjét ici-picit továbbgondolva): 




Hozzávalók (egy ~26 cm átmérőjű pitetálba, 6 személyre):
20 dkg natúr piskóta tallér
1 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
5 dl tej
1 teáskanál vanília aroma
25 dkg túró
fél citrom reszelt héja
kb. 30 dkg eper (nem túl nagyszemű)
10 dkg étcsokoládé

Elkészítés: 
  1. A pudingot a tasakon lévő utasítás szerint megfőzzük (én 10 dkg cukorral készítettem). Mikor felrottyant, belekeverjük az áttört túrót és elzárjuk a lángot. Ízesítjük vanília aromával és reszelt citromhéjjal.
  2. A piskótakorongokkal kirakjuk egy kerek tál alját, beborítjuk a krém felével, arra megint piskótatallért teszünk és mehet rá a krém fele.
  3. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, félbevágjuk és kirakjuk a krém tetejét.
  4. Lefedjük fóliával és ~2 órára betesszük a hűtőbe.
  5. Tálalás előtt olvasztott csokoládéval meglocsoljuk, kínáljuk.
A fotók lámpafénynél készültek, azért a lényeg, remélem látszik :)



2016. május 17., kedd

Fiúk kizárva! - Ajándékok lányoknak

Csajos holmik következnek! :)
Az utóbbi hetekben a család ifjabb lánytagjainak készítettem ajándékokat. Mióta részt vettem a tárcavarró workshopon, nincs nehéz dolgom eltalálni, mivel lepjem meg a lányokat a családban és a barátaink között. :)

 

Két tárca és egy keresztszemes könyvjelző készült. A kéket ballagásra varrtam az unokahúgomnak.


A könyvjelző egy lassan iskolás lányka könyveiben segít majd tájékozódni. Ezt  a mintát keresztszemes készletből készítettem el. Jó szívvel ajánlom kezdő öltögetőknek, minden alapanyag benne van, és egy ilyen könyvjelzőt pár nap alatt kényelmesen ki lehet hímezni.


A rózsaszín kisebb méretű tárcát pedig szülinapra készítettem el. Imádom ezt az anyagot, van még belőle szerencsére... :)
Háttérben a saját táskám.


Van ám segítség a tárcavarráshoz akkor is, ha nem tudtok részt venni a kis tanfolyamon. A http://tetszikencsinaltam.blogspot.hu/ honlapon szabásminták és részletes fényképes leírások várnak mindenkit a tárcakészítés minden csínjáról-bínjáról. Próbálkozzatok bátran!