2016. május 15., vasárnap

Pünkösdi királyság a kertben



Idén éppen május közepére esik pünkösd, amikor a kertek valódi királyi díszbe öltöznek egy pompás évelőnek és néhány cserjének köszönhetően. Igaz, ez a pompa nem túl hosszú életű, ám annál látványosabb, amikor néhány héten át élvezhetjük a pünkösdi rózsák és a rózsaloncok, virágloncok bokrokat elborító virágözönét.
A pünkösdi rózsa (Paeonia lactiflora) hosszú életű, hálás évelő, amely évszázadok óta díszíti kertjeinket. Kínából származik, de szerencsére nem csak a császári udvar kiváltságosainak lehet része a virágzás csodájában. Bárki nevelhet kertjében pünkösdi, más néven bazsarózsát, amely napos helyet, jó talajt, és némi öntözést kíván csak, és megbízhatóan virágzik évről évre. Időnként meghálál némi tápanyag utánpótlást, pl komposzt formájában, ezen kívül azonban nem sok gondozást igényel, sőt, nem is szereti, ha bolygatják.

Hatalmas bokrot alkot ez a kertünkben lévő bazsarózsa, amely óriási virágokat bont, és még az oldalbimbói is kinyíltak sorra egymás után; egyetlen bánatom, hogy nem illatos
Nagyon szeretnék ilyen bordó bazsarózsát, amíg azonban az enyém nem nyílik, addig a mások kertjében gyönyörködöm benne... (Internetes kép)
A halvány rózsaszín és fehér pünkösdi rózsák általában illatosak is (internetről való kép)
Ha jól érzi magát, akár évtizedekig egy helyben lehet hagyni, tőosztására, esetleges átültetésére kora ősszel, esetleg kora tavasszal lehet sort keríteni. Elnyíltával érdemes levágni hervadt virágait, de a növényt hagyjuk díszleni tovább, mutatós levelei jól kiegészítik a többi, később virágzó növényt. Némelyik fajtájának ősszel bordósra színesednek a levelei, amelyekkel jól beleillenek az őszi kertkompozícióba is. Elhervadt leveleit ősszel vagy tavasszal a földig le kell vágni.

Kora tavasszal ígéretesen bújtak elő a régi kertből hozott pünkösdi rózsáim; sajnos  azonban idén egyik sem virágzott, pedig több fajtám is van; Bízom benne, hogy az idén megerősödnek annyira, hogy jövőre már elkápráztatnak virágaikkal és illatukkal
Már kora tavasszal is mutatós, ahogy a bordó színű új hajtások megjelennek, ilyenkor apró tavaszi hagymásokkal, ibolyával kiegészítve szintén szép látványosságról gondoskodnak az éledező kertben. Persze igazi főszereplővé virágzásakor válik, ilyenkor számomra ők a kert primadonnái. Több fajtát összeválogatva csaknem egy hónapon keresztül élvezhetjük hatalmas, gyakran mennyei illatú virágait.

Ez a szimpla virágú pünkösdi rózsa tavaly még a régi kertünkben pompázott; kb tíz éves tő volt, előfordult, hogy ötvennél több virágot hozott!
Vannak egyszerű, és teltvirágú fajtái, színskálája a fehér, rózsaszín, vörös, bordó számtalan árnyalatát öleli fel. Kiváló vágott virág, akkor kell vázába tenni, amikor a bimbók éppen kezdenek kibomlani.
Különleges fajtája a keleti bazsarózsa (Paeonia tenuifolia), amelynek rendkívül kecses, filigrán megjelenést kölcsönöznek finoman szeldelt, üde zöld levelei. Alacsonyabb termetű, kissé igényesebb közismert rokonánál. 

A keleti bazsarózsa finom levélzetével és szép bordó virágaival különlegességnek számít a kertjeinkben (internetes kép)
Tömegesen nyílik a bánáti bazsarózsa a Mecsekben (internetes forrás)
Hazánkban is honos a fokozottan védett bánáti bazsarózsa (Paeonia officinalis subs. Banatica), amelynek kiemelten fontos természetes élőhelye a Mecsekben, a Zengőn van. Virágzása turistákat vonzó látványosság.
A fás bazsarózsa (Paeonia suffruticosa) a cserjék közé tartozik, hiszen egész évben megmaradó, kissé göcsörtös ágrendszert nevel. Terjedelmesebb, mint évelő rokonai, elérheti magasságban és szélességben is az 1-2 métert. Igaz, lassan nő, ezért nem kell tartani attól, hogy hamar kinőné a helyét. Virágai elképzelhetetlen szépségűek, sokféle árnyalatban nyílnak. 

A fás bazsarózsa virágai egészen különlegesek színüket, mintázatukat tekintve (internet)
Finom rajzolatú, különleges színhatást mutat ez az elegáns virág
A fás bazsarózsa fajtái között sárga virágúak is vannak (internet)
Lehetnek fehérek, rózsaszínek, lilák, barackszínűek, sárgák, és vörösek, gyönyörű porzókkal és gyakran a virágok közepén sötétebb foltokkal. Egy-egy idősebb tövön akár száz virág is nyílhat!

Hihetetlen virágözön fogadja az érkezőt ebben  az előkertben a méretes fás bazsarózsának köszönhetően (internetes kép)
Szeldelt levelei virágzás után is szépek. Császárnői külleme ellenére nem túl kényes, szereti a jó talajt, napos, esetleg félárnyékos helyet, és az egyenletes vízellátást, időnként némi szerves tápanyagot. Metszeni nem kell, és ő is szereti, ha békén hagyják.

Ez a gyönyörűség az egyik új szerzeményem; egyetlen virágot hozott a fiatal növényke, de remélem, hogy jövőre már ennek többszörösét mutatja majd be
A pünkösdi rózsák színeiben nyílnak a májusi kertek gyönyörű cserjéi, a rózsaloncok (Weigela). Amikor, úgy tizenöt éve először megismertem ezt a növényt, elhatároztam, hogy a kertemben mindig lesz legalább egy rózsalonc.
Az előző kertünkben félárnyékos helyen ilyen virágözönnel ajándékozott meg a rózsalonc 'Bristol ruby'  fajtája
Ideális növény kisebb kertekbe, hiszen nem nő nagyra, 1,5-2 méteresre nőnek a nagyobb fajtái, ám vannak jóval kisebbek, sőt, törpék is közöttük. Ívesen meghajló ágait ilyenkor szinte elborítják a 2-3 cm-es virágharangok, amelyek különböző árnyalatú pirosak, rózsaszínek, fehérek, sőt, halvány sárgák is lehetnek fajtától függően. Levelei élénk zöldek, virágzáson kívül is szépek, de van bordóba hajló levelű és fehérrel szegélyezett levelű fajtája is.
Egyelőre négy különböző rózsalonc van a kertünkben; ez egy törpe, vörös levelű, lilásrózsaszín virágú változat, amelyet a nagy évelőágyásba ültettem ősszel
Szoliterként ültettem a fehérrel szegélyezett levelű fajtát, amelynek érdekessége, hogy a virágai különböző árnyalatú rózsaszínűek
Fő virágzási ideje május-június, de több fajtája hoz kisebb megszakításokkal virágokat egész nyáron, igaz, valamivel kisebb bőségben, és vannak kétszer nyíló fajtái, amelyek az első virágzás után augusztus-szeptemberben még egyszer előrukkolnak virágdíszükkel. Gondozási igénye csekély, jó talajt, napos, félárnyékos fekvést kíván, kártevői nincsenek. Metszeni nem szükséges minden évben, ha az elöregedett ágait néhány évenként ki akarjuk vágni, azt virágzás után érdemes megtenni.
Itt még félig bimbós állapotban van a hátsó kertbe ültetett rózsaloncom, amelynek bimbói ragyogó rubinpirosak
Szoliterként is kiváló választás, de más időszakban nyíló cserjék közé ültetve, vagy kerítés melletti sövényként is nagyszerű növény.
Hasonlóan pompás a rózsalonc rokona, a kissé nagyobb termetű viráglonc. (Kolkwitzia). Terjedelmes, akár 3 méteresre is megnövő bokor, amelynek ívesen meghajló ágait májusban szó szerint elborítják a halvány rózsaszínben nyíló virágharangok. Nincsen színválasztéka, egyetlen faját ültetik. Nagyon hálás, nagyon ajánlható növény, helyigénye, gondozása megegyezik a rózsaloncéval. Virágzás után terméstokjainak pamacsai is mutatósak.
A régi kertünkben igen gazdagon virágzott a viráglonc, amelyet kínai loncnak is neveznek
Egy leírásban olvastam, hogy a nyíló virágloncot menyasszonyhoz hasonlították; hogy ez nem túlzás, annak éveken át tanúi voltunk a régi kertben; új kertünkben ehhez hasonló pompájára egy-két évet még várnom kell
Rózsalonccal, illetve fajtáival és viráglonccal kiválóan kiegészíthetjük a pünkösdi rózsák virágzását. Mivel egy időben nyílnak, és színeik is jól harmonizálnak, eltérő méretű és alakú virágaik pedig jól kiegészítik egymást, alkalmasak akár arra, hogy a pünkösdi rózsák hátteréül szolgáljanak, egy mindent betöltő virágáradat létrehozásához, akár a kert másik részén ellenpontot képezhetünk velük. Akár így, akár úgy használjuk fel őket, egy mesés májusi kert létrehozásához mindannyian nélkülözhetetlen növények!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése