2016. május 13., péntek

Sörkifli

Olyan hideg, szeles mostanában az időjárás, napok óta borult az ég. Ha a hétvégén sem süt ki a nap, akkor nincs más hátra, sütni kell valamit... És otthon kuckózni. Lehetne sütni például sörkiflit! Már az illata is fenséges, hát még a ropogós külseje, puha belseje... Ki kér? :)



Hozzávalók:

A tésztához:
60 dkg liszt
1,5 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
3 dkg élesztő
1 tk só
2 dl langyos víz
0,5 dl olaj

A töltelékhez:
12 dkg vaj (ne legyen kőkemény, de puha sem)
1 teáskanál só

A tetejére:
1 tojás
szezámmag (lenmag, reszelt sajt, ami szeretünk)



Elkészítés: 
  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben.
  2. A lisztet nagy tálba szitáljuk, megsózzuk, közepébe fészket formálunk, beleöntjük az élesztős tejet és a vizet. 
  3. Könnyű tésztát dagasztunk, a dagasztás vége felé az olajat is hozzáadjuk. Mikor már nem ragad a kezünkre, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc alatt).
  4. A töltelékhez a vajat alaposan elkeverjük a sóval.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 4 egyforma darabba vágjuk, mindegyiket gömbölyítjük, mint egy zsemlét. Konyharuhával 15 percre letakarjuk őket.
  6. Majd fogjuk az egyiket, 26-28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, megkenjük a vaj felével, majd befedjük egy másik, ugyanekkorára nyújtott lappal. A töltött tésztát tovább nyújtjuk, 33-35 cm átmérőjűre, míg kb. 3 mm vastag lapot nem kapunk.
  7. Éles késsel 12-16 cikkre vágjuk. A cikkek íves részét kb. másfél centi mélyen bemetsszük, majd feltekerjük, mint egy kiflit. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, kellő távolságot hagyva a kiflik között.
  8. Ugyanígy járunk el a másik adag tésztával.
  9. A sütőt bemelegítjük 210 fokra.
  10. A tepsiket letakarjuk kb. fél órára, majd a kifliket lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal és a forró sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Langyosan a legfinomabbak... :)

Recept: Limara péksége c. könyv nyomán





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése