2016. november 17., csütörtök

Kürtős kalács a sütőből

A blog gasztro jellege eléggé háttérbe szorult az utóbbi időben. Ennek meglehetősen prózai oka  van: jelenleg nincsen saját konyhám, ahová beszabadulhatok. Nem mintha a Nagyimék kitiltottak volna a sajátjukból, de az igazság az, hogy annyira betábláztam mind a hétköznapokat, mind a hétvégéket, hogy nem nagyon jut időm a konyhában alkotni. Ha minden jól alakul, a szilveszteri vacsorát azért már én készítem majd a tengerentúlon...
De ne szaladjunk annyira előre, vannak azért még régi receptjeim, amiket szeretnék itt megosztani Veletek. Például a kürtőskalácsét, ami remekül kivitelezhető a negyedik emeleten is. Nyilván nem hasonlítható össze a parázson sült verzióval, de azért bizton állíthatom, hogy nagyon finom.
Előre bocsájtom, nekem nincsen semmilyen speciális kürtőskalács sütő eszközöm. Egyszerűen bevontam alufóliával néhány konyhai papírtörlő gurigáját  és arra tekerem a tésztát. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy papírtörlő guriga híján a toalettpapír gurigája is tökéletesen megteszi, állítsunk kettőt egymásra, úgy elég hosszú lesz.) Sütőrácsnak pedig a sütő saját rácsát használom, tepsit szoktam alátenni.




Hozzávalók (4 kalácshoz):
25-30 dkg finomliszt
1 csipet só
1,5 ek cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 tojás
1,5 dl tej
1 dkg élesztő
2*2,5 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
A forgatáshoz kevés kristálycukor, kókusz, fahéj, vaníliás cukor, darált dió, amit szeretünk



Elkészítés:
  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne fél evőkanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
  2. Közben kimérünk 25 dkg lisztet, elkeverjük benne a sót, cukrokat, közepébe fészket készítünk, beleütjük a tojást és a felfuttatott élesztőt, belereszeljük a citromhéjat.
  3. Sima tésztává dagasztjuk, közben hozzáadunk 2,5 dkg olvasztott vajat is. Ha szükséges, kevés lisztet adhatunk még hozzá (függ a vaj zsírtartalmától, a tojás nagyságától is, hogy mennyit vesz fel).
  4. Kb. 1 óra alatt langyos helyen duplájára kelesztjük.
  5. A sütőt bekapcsoljuk a legmagasabb hőmérsékletre, grill fokozatra.
  6. A tésztát fél cm vékonyra nyújtjuk, ujjnyi széles csíkokra felvágjuk, majd az olvasztott vajjal bekent sütőhengerre tekerjük úgy, hogy pici hézag maradjon a sorok között. Majd néhányszor a munkalapon meghengergetjük, így eltűnnek a hézagok és egyenletes lesz a borítás. Lekenjük a tésztát is olvasztott vajjal és megszórjuk kristálycukorral.
  7. A sütőrácsot a sütő középső sínjére helyezzük, ráfektetjük a kalácsot. Alá tehetünk egy tepsit, hogy ne a sütőbe csöpögjön le az olvadt vaj. Mikor már elkezd barnulni rajta a cukor, fordítunk egyet rajta. Ezt addig csináljuk, míg egyenletesen meg nem sül. Vigyázat, itt percekről van szó!
  8. Még forrón dióba/kókuszba/fahéjba/vaníliába forgatjuk, picit várunk, hogy hűljön, majd egy kakaó mellett megesszük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése