2016. november 29., kedd

Az ősz tündöklő szépségei 1. Színes levelek



Nagyon szeretem az őszt. Mielőtt a természet nyugovóra tér, még belead minden elképzelhető pompát a búcsúba. Különösen csendes, napos időben ragyog ilyenkor a természet, a kert. Miért is mondanánk le az utolsó aktív kerti időszak szépségeiről?
Egyetlen évszak sem olyan színpompás, mint az ősz
Nem csak a fák pazar lombruhájában gyönyörködhetünk, hiszen sok olyan cserje, sőt évelő is van, amelyek ilyenkor szintén színes lombbal rukkolnak elő. Sokuk elsősorban nem őszi díszként ismert, ám érdemes felfigyelni rájuk e szerepben is. Különösen kisebb kertekben éri meg közülük választani, hiszen nem igényelnek sok helyet, és tavaszi vagy nyári virágzásuk után ugyanazon a helyen másodszor is felhívják magukra a figyelmet.  Lássunk most egy csokorra valót ezekből a több évszakos növényekből! (A bemutatott képek néhány kivétellel az internetről származnak.)
Bár most nem fákról akarok írni, mégsem állhatom meg, hogy legalább a juharokról szót ne ejtsek. A japán juhar számtalan fajtája biztosan helyet talál magának kisebb kertekben is, hiszen 3-5 méternél nem nő nagyobbra, de egészen törpe változatai is vannak. Legtöbbjük az év folyamán többször is változtatja lombszínét, ősszel pedig elmondhatatlanul pompás levélszínekkel búcsúztatják a kerti évadot. Meleg színeik, amelyek felölelik a sárga, narancs, vörös, piros szinte minden árnyalatát, beragyogják a kertet.
A juharok a japánkertek nélkülözhetetlen elemei
Vékony vesszőik, esetenként színes kérgük, filigrán ágrendszerük télen is látványos. Némelyiknek még tavaszi virágzása is tetszetős. Szépségüket csak megfelelő tenyészhelyen bontakoztatják ki, mert nem igénytelen növények. Félárnyékos, párás helyet, egyenletes nedvességet kívánnak. Tűző napon megéghetnek a levelei. Nagyobb fák, épületek árnyékába azonban bátran ültethetjük őket. Ha eltaláljuk a helyét, sok gondozást már nem igényelnek. Metszeni nem kell őket, időnként egy kis komposztot meghálálnak. Figyeljünk arra, hogy talajuk ne legyen meszes, mert némelyik fajta ezt nem szereti! Kisebb termetű példányait akár nagyobb dézsában is tarthatjuk, még télen is kint maradhat, mert a fagy nem tesz kárt benne.
Lángoló narancsszínű leveleivel hívja fel magára a figyelmet az ecetfa (Rhus typhina). Ez a 3-4 méteresre növő nagy bokor vagy kisebb fa minden évszakban szép. Festői ágrendszere télen is mutatóssá teszi, a nyárról megmaradó bordó termések tovább fokozzák a hatást. Szeldelt, összetett levelei filigrán külsőt, kissé egzotikus megjelenést kölcsönöznek neki a nyár folyamán, de csúcsformáját ősszel éri el. Nehéz szavakkal leírni azt a fényt, ami az őszi díszbe öltözött növényt körülragyogja.
Az ecetfa lángoló narancsvöröse és a nyírfa sárgája feledhetetlenné teszi az őszt
Teljesen igénytelen, jól bírja a szárazságot, ám van egy tulajdonsága, ami kellemetlenné teheti a jelenlétét, ez pedig erős sarjadzása. Ha nem távolítjuk el rendszeresen a tőtől akár több méter távolságra előtörő sarjakat, hamarosan egész erdőnek lehetünk birtokosai. Nyírt gyepen, szoliterként ültetve azonban könnyen kordában lehet tartani, és kertünknek igen látványos eleme lesz egész évben.
Többször említést tettem már a fanyarkáról (Amelanchier). Itthon az utóbbi időben kezdett ismertté válni ez a nagyon kedves, hálás fácska vagy nagyobb cserje. Tavaszi hófehér virágzását nyáron ehető, finom bogyói követik, közben pedig szép zöld levélzetével díszít. Ősszel aztán pompás narancsos-pirosas köntösbe öltözik, feltűnő színfoltot ad. Színes levelei heteken át a fán maradnak.
A fanyarka izzó lombruhája csodás látvány; remélem, jövőre már a mienk is ilyen pompás lesz!
Igénye nem túl sok van: napos hely, mérsékelt vízellátás. Metszeni sem igazán szükséges. Nevelhető bokornak vagy kisebb fának. Tövénél szépen nőnek a tavaszi hagymások, nyári évelők, és az őszi szezonra is gondoskodhatunk színben hozzáillő krizantémokról, aszterekről vagy díszfüvekről, amelyekkel kiegészíthetjük a levélpompát.
Egy másik gyümölcshozó bokrot szintén érdemes dísznövényként is számon tartani. A fekete berkenye (Aronia melanocarpa) 1,5-2 méteresre növő bokor, amelyen a szép tavaszi virágzást követően júliusban érnek a fényes fekete bogyók.
Fekete törpeberkenye fényes bogyója és őszi lombja
Mostanában egyenesen csodaszerként tartják számon a termését, hiszen vitaminokban, ásványi anyagokban rendkívül gazdag. Nyersen fanyar, ám feldolgozva, dzsemként, szörpként kellemes ízű. Hasznossága mellett szép dísze is a kertnek, mivel levelei ősszel ragyogó narancsra színeződnek. A növény nem igényes, napos helyet, jó vízellátású talajt szeret.
A május-júniusban nyíló rózsaloncnak van olyan fajtája, ami vörös lombszínével őszi látványosságnak sem utolsó. Ő a Weigela florida ’Wings of fire’. Küllemre, termetre, igényre nem különbözik az ismert piros virágú fajtáktól, ám őszi lombszínére való tekintettel, ha nincs sok hely a kertben, akkor érdemes őt választani. Jómagam is ültettem egyet tavaly, idén szépen virágzott is, ám sajnos nyár végén valamilyen okból megperkelődtek a levelei, ezért, bár a maradék elkezdett színesedni, azért vele ezúttal nem dicsekedhetek.
Ilyen szép lesz a rózsalonc "Wings of fire" fajtája az évadzárásra
A 'Gold flame' gyöngyvessző pazar lombruhája
Szintén közismert cserje a nyári virágzású gyöngyvessző (Spirea bumalda). Neki is van olyan fajtája, amely látványos őszi lombbal is előrukkol. Sőt,’Gold flame’ fajtája tavasszal narancssárgán hajt ki, majd a nyár folyamán visszazöldül, végül vöröses lesz, mielőtt elhullajtja leveleit. És mindezek mellett még szép rózsaszín virágokat is hoz nyáron. Igazán ajánlható minden kertbe! Sajnos frissen ültetett növényem szintén úgy járt idén, mint az előbb említett rózsalonc, és még több más társa, de remélem ez csak egyszeri eset volt, és jövőre már megerősödnek annyira, hogy nem lesz velük probléma.
A kerti hortenzia virágait érdemes meghagyni elnyílás után: bordósra színeződve szép összhangot alkot a levelekkel
A kerti hortenziák (Hydrangea macrophylla) is nagyon szépek ősszel. Nyáron rózsaszín virágaik bronzos, majd bordós árnyalatot öltenek, ha nem vágjuk le őket elnyíláskor. Leveleik is szépen színeződnek, a zöld levelek elkezdenek pirosodni, és a bordóvá vált virágzatokkal nagyon szép színhatást adnak.
Tölgylevelű hortenzia pazar őszi levélköntöse
A közönséges hortenzia mellett különösen szépen színesednek még a tölgylevelű hortenzia levelei. A cserjés ’Annabelle’ hortenzia levelei pedig sárgára váltanak az ősz beköszöntével.
A bangitáknak (Viburnum) is több fajtája színeződik szépen ősszel. Szintén több évszakos növények, mivel tavaszi virágzásuk nagyon szép, többnek mutatós bogyótermése is van, majd az őszi levélszín után némelyik a habitusával, emeletes ágrendszerével is látványosságot nyújt a téli hónapokban.
Kányabangita levelei és bogyói
A redős bangita szoliternek is gyönyörű emeletes ágrendszerével
A kányabangita (Viburnum opulus) és a redős bangita (Viburnum plicatum) kiemelkedő díszértékű növények. Igényeik átlagos kertben kielégíthetőek: inkább félárnyékos, mint napos helyet, jó vízellátást kívánnak. Elegendő helyet igényelnek, hogy ágrendszerük kibontakozhasson, szoliterként is ültethetőek. Gondozási igényük minimális, metszeni nem kell őket, viszont ősszel vagy tavasszal egy kis komposztot hálásan fogadnak.
Fűszercserje második "virágzása"
Hogy a sárga szín se maradjon ki a palettáról, még egy cserjét ajánlok.  A ritkaságszámba menő fűszercserje (Calicanthus) 2-3 méteres, gömbölyded bokor. Nyáron nyílnak barnás-bordós különleges virágai. Ovális levelei ősszel sárgásra színeződnek. A növény minden része fűszeres illattal rendelkezik. Levágott vesszői illatos karácsonyi dekorációhoz felhasználhatóak. A cserje a napos-félárnyékos helyet, gazdag talajt szereti. Télen előfordulhat fagykárosodás, ám ezt könnyen kiheveri, valójában tehát egyáltalán nem problémás a nevelése. Egzotikumként mindenképpen érdemes megpróbálkozni vele.
A szárnyas kecskerágó az év nagy részében csak statiszta, ősszel azonban  főszereplővé lép elő
A borbolyák is ragyogó színeket öltenek magukra ősszel;A háttérben lévő nyírfával együtt pompás megoldás bármely kertbe!
Nem ördöngösség ilyen színpompássá tenni a kertünket őszre!
A bemutatott növények többsége átlagos kerti körülmények között, kevés gondozás mellett is szépen fejlődik. Hogy teljesebbé tegyük az őszi évadot, szorítsunk nekik is helyet a cserjesorban, biztosan nem bánjuk meg!
A legszűkebb helyen is kiszínesíthetjük az őszt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése