2016. november 23., szerda

Mákos zserbó

Múlt hétvégén Anyukámmal számba vettük, mi mindent szeretnénk sütni a közelgő Ünnepre. Rögtön az elején megegyeztünk, hogy idén nem visszük túlzásba a dolgot, 3-4-féle elég lesz, viszont előtérbe kerülhetnek azok a sütemények, amik egy szimpla hétvégén nem jönnek számításba, mert macerás az elkészítésük: lapok nyújtása, krém főzése, díszítés... Rögtön jöttek az ötletek a kedvenceinkről, és persze néhány magazint meg a receptes füzeteinket is fellapoztuk. Jaj, nagyon nehéz volt a döntés! Egy biztos: mákos és diós sütinek lennie KELL. Ha pedig ünnepi és mákos, akkor az utóbbi évek nagy felfedezettje, a mákos zserbó a befutó! Isteni finom, kellően pikáns és ünnepi desszert, további előnye, hogy néhány nappal korábban is megsüthető, nem veszít az élvezeti értékéből. Elárulom, hogy annak idején a lakodalmunkra is megsütöttük. :) A recept a Húgom egyik gyerekkori barátnőjének néhai Édesanyjától származik. Álljon itt az ő emlékére.


Nagyon finom a mákos zserbó, kiváló a töltelék-tészta arány :)

Hozzávalók:

A tésztához:
35 dkg liszt
15 dkg vaj
15 dkg cukor
fél csomag sütőpor
2 tojás sárgája
kb. 1 dl tej 

A töltelékhez:
25 dkg porcukor
30 dkg darált mák
10 dkg vaj
10 dkg (rétes)liszt
fél csomag sütőpor
1 citrom leve és reszelt héja
2 dl tej
2 tojásfehérje 

A rétegek közé:
1 kis üveg savanykás lekvár (meggy, ribizli, sárgabarack)

A tetejére:
kb. 17 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj

Elkészítés:  

  1. A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral és a cukorral, elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzákeverjük a 2 tojás sárgáját, és némi tejjel nem túl kemény, sima tésztává gyúrjuk, félretesszük.
  2. A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, majd váltakozva belekeverjük a tejet és az előre összekevert száraz hozzávalókat. Végül a tojáshabbal lazítjuk a masszát.
  3. Egy nagy gáztepsit (sütő saját nagy tepsije) sütőpapírral bélelünk, erre helyezzük a tészta harmadát, 2-3 mm vékonyra nyújtva. Megkenjük lekvárral, ráhalmozzuk a töltelék felét, majd ismét egy réteg tészta következik, lekvár és máktöltelék, végül a maradék tésztából nyújtott lappal befedjük, villával megszurkáljuk.
  4. 175 fokra melegített sütőbe toljuk, 45-55 percig sütjük, végezzünk tűpróbát. Majd kivesszük, és langyosra hűtjük.
  5. A csokoládét kevés olajjal megolvasztjuk, ezzel vonjuk be a sütemény tetejét. Ha kihűlt a süti és a máz is megszilárdult, hosszú pengéjű, forró vízbe mártott majd szárazra törölt éles késsel hosszúkás szeletekre vágjuk, tálra rendezzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése