2016. november 14., hétfő

Ősz a kertünkben



Éppen egy éve kezdtük a blogot, az egyik első kertről szóló bejegyzés a Ragyogó ősz címet viselte. Azóta nagyon sok minden történt a kertben, sok pompás növény virágzásában gyönyörködhettünk, de éppen az ősz nem azt hozta, amit titkon már reméltem tőle. Tavaly ősszel rengeteg fát és cserjét ültettünk el, köztük jó néhány olyat, amelyek az ősz sztárjai, ők azonban még nem méltóztattak elég látványosak lenni. Az elültetett növények mind megeredtek, ám a fák még nem mutattak fel túl nagy növekedést, reményeim szerint csupán azért, mert ebben a szezonban inkább „gyökérre gyúrtak”. Így, bár kiválasztásukkor fontos szempont volt az őszi lombszín, ebben az évben még nem tudtak átütő hatást elérni. Jövőre majd meglátjuk, hogy haladnak-e látványosabban.
Mutatok két képet, hogy megmutassam mi lebeg lelki szemeim előtt, törekvésünk az volt, hogy ezekhez mérhető őszi pompában legyen majd részünk (képek az internetről)
A cserjék közül több is úgy járt, hogy a levélzetük megperkelődött, majd idő előtt megbarnult és lehullott, és ezt őszintén nem tudom mire vélni. Csak reménykedni tudok benne, hogy jövőre már új helyükhöz alkalmazkodva fognak kihajtani, és pompázni. Más cserjéket pont a vegetációs időben kellett bolygatni, és bár megmaradtak, azért bosszúból nem virágoztak, illetve nem igazán szép a lombjuk. A tavaly ültetett lilabogyó (Callicarpa) cserjék szintén nem sokra haladtak, bogyót meg egyáltalán nem hoztak idén. Itt is csak remélni tudom, hogy arra fordították az energiájukat, hogy megeredjenek, begyökeresedjenek. 
A tavaly csodás őszi lombszínt mutató kecskerágót a nyáron baleset érte: az egyik teherautó, ami építőanyagot hozott, sajnos letörte egy ágát, a maradék pedig kettéhasadt, úgyhogy az is csoda, ha megmarad szegény. Talán van remény, hogy kiheveri ezt a csapást, de idén, érthető módon  nem hozta a tőle elvárt pompát. Így ez az őszi szezon nem igazán sikeres, legalábbis fa és cserje fronton. Van egy mondás, miszerint a kert mindig a következő évben lesz sokkal szebb, hát ez most a mi kertünkre hatványozottan igaz!
Az ámbrafa őszi színei nem okoztak csalódást
A labdarózsa nemcsak tavaszi virágzásával, hanem őszi lombjával is felhívja magára a figyelmet
A fanyarka szintén több évszakos növény: tavasszal ragyogó fehér virágokkal, nyáron szép és finom terméssel, ősszel pedig pompás színekkel gazdagítja a kertet
Azért idén is voltak szép pillanatok. A nyáron ültetett ámbrafa (Liquidambar) levélzete igen szépen színesedett, és sokáig szép színfoltot alkotott. A kerítés melletti ’dzsumbujban’ még az előző tulajdonos által ültetett labdarózsa szintén szép őszi színeket mutatott. A tavaly ültetett fanyarka (Amelanchier), bár idén  nem sokat nőtt, azért megmutatta szép narancsos-vöröses őszi ruháját.
A madárbirs soha nem okoz csalódást, egyszerűen szuper növény!
Kezd mutatós lenni a vadszőlő a kerítésünkön; A szomszéd vadszőlője mindig pirosabb??
A madárbirsek (Cotoneaster) sem okoztak csalódást: káprázatos mutatványt adtak elő előbb narancssárgára, majd bordóra színeződő leveleikkel, és ragyogó piros terméseikkel. A kerítésre több helyen vadszőlőt futtatunk, ezek többsége még nagyon fiatal, így nem voltak még látványosak, ám van már egy idősebb példány is, ami azért adott egy kis ízelítőt abból, amit tud. A nyírfák is szép sárgára váltották lombruhájukat, ám az idei színeződés elmaradt a tavalyitól. Talán a sok csapadék volt az oka?
Az évelő virágokra nem lehetett panasz. Még a frissen ültetett szellőrózsák is szépen nyíltak, sok krizantém és aszter díszítette a kertet az őszi hónapokban. A kékszakállak is teljesítették minden elvárásomat. 
Röviden összefoglalva tehát felemás volt ez az ősz, az igazi pompára még várnom kell egy-két évet, de talán van okom némi bizakodásra! Jövőre majd meglátjuk!
Az őszi levélpompához némelyik évelő is hozzájárul, mint például ez a még ültetésre váró gólyaorr (Geranium); A kép elkészülte óta már megtalálta a helyét a kertben
Az ősz, bár a kerti évad végét jelenti, a tavaszi kezdésről ilyenkor kell gondoskodni. Idén is virághagymák tucatjai kerültek a földbe, kiegészítve a tavalyi ültetéseket. Tulipán, jácint, gyöngyike, kockás liliom és krókusz hagymák csoportjait ültettük el, utóbbiakat például elszórtan a fű közé, hasznosítva a rengeteg vakondtúrás friss földjét. Munkánk eredményét már most kíváncsian várom!
A terasz köré szánt törpe örökzöldek ültetését sem halogathattam tovább. Mivel a terasz az idén nem készült el, ezért a környezetét sem rendeztük, a már beszerzett növényeket viszont nem akartam cserépben teleltetni, ezért új koncepció gondolatától vezérelve elültettük őket a medence körüli ágyásokba a rózsák és levendulák közé. Bár először úgy gondoltam, hogy ideiglenes helyük lesz ott, a beültetés láttán már úgy vélem, hogy jól fognak mutatni. Jövőre majd kiderül, hogy maradnak-e vagy mégis a terasz köré ültetem át őket!
Az első fagy porcukorral szórta be a krizantémot
Utolsó tündöklése ez ennek az egynyári talajtakaró virágnak
Alig nyílt még ki ez a krizantém, máris a fagy tette próbára
A sarkantyúvirág dacol a faggyal
Gyepes szappanfű cukormázzal
A kelet-ázsiai lizinka levelei szépen színeződtek; a finom jégszemek fokozták a hatást
A bugatölcsér lilás-bordós levelei is különlegessé váltak a jégbevonattól
Kivágott fa törzsén tenyésző gombán képződött jégharmat
A finom jégkristályok még jobban kirajzolják a levelek mintázatát a cserjés margitvirágon
A madárbirs levelei  finom kontúrt kaptak
Az idei első fagyos reggelek csodás jégkristály-bevonatot alkottak a leveleken, virágokon, és a deres fűszálak sajátos pasztell színekbe öltöztették a kertet. Szeretem a reggeli fényeket ilyenkor. Igaz, hogy ez már a tél előjele, de a pillanat szépségét minden évszakban élvezni tudom.
Egy derült, hideg nap reggele
Pasztell színekbe öltözött a kert

4 megjegyzés:

  1. Nekem idén 3. évre indultak be a bokraim. A sok csapadék használhatott nekik, én minden kis rezdülésüknek úgy tudok örülni, nekem ezek is csodák. Az egész kerítést körbefuttattátok szőlővel? Most éppen ilyen gondjaink vannak, én borostyánban gondolkodom. Egy részén van vadszőlő. A tujákat vagy 40 m hosszan ki kellett most vágnunk.

    VálaszTörlés
  2. A kerítésnél egyelőre csak néhány tő vadszőlő van, máshol pedig japán lonc. Ez utóbbi néhol már nagyon elburjánzott, és rámászott a közeli fákra is, ezért kell némi küzdelmet folytatnunk vele. Vannak azonban kevésbé nagyra növő loncok is, azzal is lehet próbálkozni. A vadszőlőt mindketten nagyon kedveljük, de eddig nem volt vele tapasztalatom, hogy mennyire fog elvadulni, vagy kell-e metszegetni majd, stb. A kertben többfelé találtam vadszőlő magoncot, nyilván a madarak potyogtatták el a magokat, ezekből gondoltunk még ültetni az üres helyekre. A férjem nem kedveli a borostyánt, ezért arról lemondtam, pedig szép és hasznos növény. Úgy láttam más helyeken, hogy lehet nyírni is, ha elterebélyesedik, csak egyvalamit nem lehet: kőfalról, vakolt falról eltávolítani. Drótkerítésre még mehet klematisz, lilaakác, trombitafolyondár is, bár ez utóbbi kettő nagyon nagyra tud nőni. Alkalmas helyen rózsával is lehet próbálkozni. A tuják helyére esetleg valamilyen lombhullató vagy vegyes sövényben nem gondolkodtatok?

    VálaszTörlés
  3. Most olvastam a válaszod. Azt tudom, hogy sok bokrot a felszabaduló helyre át kell ültessünk, mert elszámoltam a méreteket. Én most tanulom a kertet. Ezért is szeretlek olvasni, sokat tanulok tőled. Eleinte fagyalban gondolkodtunk, de marad e pillanatban a kerítés felfuttatása. Ez tán könnyebben karbantartható, mint amit folyamatosan nyírni kellene. S a bokrok, ha majd kibontakoznak sokat takarnak majd. Ezeket nem szeretném metszeni, most lesz helyük terjeszkedni. A télen átgondolom mit, hova ültessünk át, s még mit is kellene hoznunk. Mi hatvan felettiek vagyunk, tehát az ember erre is figyel, a jövő miatt. Viszont szeretem a kertet, még a munkákat is vele, de ez a tuja ügylet kiszedte az erőmet, erőnket. A japán lonc, ahol volt nem jött össze, esetleg máshol próbálkozom vele, hátha ott megmarad. A faházra felfuttattuk, ott gazdag volt idén, tavaly valami kipusztította. Ahol kipusztult, lehet hogy a kutya ugrált neki, s tépte szét, de ez csak feltevés.

    VálaszTörlés
  4. Pár hétig nem tudtam foglalkozni a bloggal, így csak most olvastam a megjegyzésedet. Szerintem a kerítésre felfuttatott növények, és a kerítés elé ültetett bokrok kombinációja is szép lehet, sőt, ahol a hely engedi, akár több soros is lehet az ültetés, persze a kerítés felé magasodva. Ez a megoldás nagyban fokozza a térérzetet, hasonlóan, mint a virágágyások esetén. A tél folyamán tervezek írni majd ebben a témában. Üdvözlettel: Galagonya

    VálaszTörlés