2017. március 31., péntek

Virágpompa egy szezonra 4.

Parkok ágyásaiban gyakran találkozhatunk a paprikavirággal (Salvia splendens). Bevallom, nekem a tűzpiros virágok mindig túl erőteljesek voltak, sosem tetszettek igazán. Sose jutott eszembe, hogy kertbe ültessek belőle.
Paprikavirág hagyományos pirosban (kép az internetről)
Egyszer aztán évekkel ezelőtt láttam egy köztéri kiültetést, amelyben rózsaszín virágú paprikavirágok voltak. Azonnal megragadta a tekintetemet, és nagyon megtetszett. Kerestem is palántáját, de nem akadtam rá akkoriban. Aztán egyre több helyen találkoztam színváltozataival, mígnem tavaly előnevelt palántákat tudtam venni sötétlilában.
A paprikavirág színváltozatai ma még nem igazán ismertek (kép az internetről)
Ilyen sötétlila paprikavirágot ültettem tavaly (kép az internetről)
El is ültettem a frissen ültetett cserjék közötti üres foltokba, fejlődött is egy darabig, de aztán a körülötte levő más növények elnyomták őket, átültetni nyár közepén már nem akartam, és hamarosan a csigák is megtalálták őket, így a próbálkozásom nem volt igazán sikeres. Nem adom fel, ha idén nem is, jövőre talán újra ültetek. Napos helyet, tápdús talajt, jó vízellátást szeret, és sok virággal hálálja meg, ha az elnyíltakat rendszeresen leszedegetjük. Palánta korától a fagyokig hozza hosszan kinyúló, érdekes alakú virágfüzéreit.
Viszonylag ritkán találkozunk a háromszínű szulákkal (Covolvulus tricolor). Könnyen szaporítható az áprilisban helybe vetett magokból, és egy viszonylag alacsony, bokrosan elágazó növény fejlődik belőle. Napos helyen gazdagon hozza szép, valóban három színű virágtölcséreit, amelyek csak egy napig tartanak, de naponta újak nyílnak.
A háromszínű szulák színváltozatai (kép az internetről)
A háromszínű szulákkal szép kék virágokkal gazdagíthatjuk a kertet (kép az internetről)
Az én tapasztalatom szerint viszonylag rövid a virágzási ideje, néhány hétig tart a nyár első felében, de mindenképpen érdemes kipróbálni, mert gondozási igénye minimális, és fehér-rózsaszín-kék-lila virágaival szép díszt ad.
Ha már virágtölcsérnél tartunk, akkor nem feledkezhetünk meg a petúnia szép nagy virágairól, amelyek mindenki előtt ismertek, hiszen falusi kertekben szinte mindenhol megtaláljuk. Az ablakládáknak is gyakori vendége, és csüngő változatai a kertészetekben igen csábítóak.
A petúnia színválasztéka hatalmas, minden stílushoz és hangulathoz találunk megfelelőt (kép az internetről)
Azonban az egyik legigényesebb növény, ha dús és sok virágot akarunk és formás növényeket, akkor elengedhetetlen a rendszeres tápoldatozás, és az elnyílt virágok eltávolítása. A hajtásvégek gyakori visszacsípésével bokrosabb növésre, gazdag elágazódásra serkenthetjük. Buja fejlődéséhez sok tápanyagot igényel, érdemes vasban gazdag tápoldatot adni neki, hogy a hajtások sárgulását, fakulását megakadályozzuk. A színek és fajták sokfélesége lenyűgöző, és csaknem minden évben elcsábulok én is.
Az apró virágú petúniánál nem kell bajlódni az elnyílt virágok leszedésével (kép az internetről)
Petúnia újdonság: csaknem fekete alapon sárga csíkozás (kép az internetről)
Ha kertbe akarjuk ültetni, akkor a bokros növésű, közepes virágméretű fajtákat ajánlom. Virágbőségük ellensúlyozza a kisebb méretet, és az időjárásnak jobban ellenállnak, mint a nagy virágú hibridek. A szabadföldi kiültetéssel szemben van egy nagy aggályom: tapasztalataim szerint nagyon szeretik a csigák, így én inkább lemondtam róla. Legalábbis addig, amíg egyszer újra el nem csábulok…
A mindignyíló begóniát  (Begonia semperflorens) szerencsére nem szeretik a csigák. Ennek  ellenére viszonylag ritkán találkozunk vele a kertekben, pedig a parkok kiültetéseinek gyakori eleme. Színskálája viszonylag korlátozott, fehér, rózsaszín vagy piros, esetleg színátmenetes.
A begónia színválasztéka nem túl nagy, viszont egyike a leghálásabb virágoknak (kép az internetről)
A mindignyíló begónia kiváló választás cserepekbe, ládába is (kép az internetről)
A kerekded, vaskos levelek színe hozhat még egy kis változatosságot, mert vannak üde zöld, barnás és bordós levelű fajták. Alacsony, bokros növésénél fogva kiválóan alkalmas ablakba, erkélyládába, ágyásba szegélynek vagy akár nagyobb felületekre is. Jó talajt kíván, és rendszeres, mérsékelt vízellátást, bár begyökeresedés után már kevesebb vízzel is beéri. Óriási előnye, hogy nem kell tisztogatni, és nem sértődik meg, ha időnként elfeledkezünk a tápoldatozásról. Palánta korától a fagyokig virágzik, de ősszel a lakásba menekítve akár egész télen virágozhat. Nekem évekig volt egy ládában három tő rózsaszín begóniám, ami a nyarat a teraszon töltötte, ősszel kissé visszavágtam, és az ablakban egész télen nyílt a gyerekszobában. Tavasszal ismét visszavágtam, és ment a teraszra. Ráadásul nem is ültettem át minden évben. Még egy nagy előnye, hogy félárnyékban is szépen virágzik, elég neki, ha délelőtt vagy délután kap napot.
A pistike a félárnyékos helyeken is fáradhatatlanul nyitja csodálatos virágait (kép az internetről)
A teltvirágú nebáncsvirág virágai olyanok, mintha miniatűr rózsák lennének (kép az internetről)
A félárnyékos, kissé árnyékos helyek verhetetlen virága a nebáncsvirág, vagy közismert nevén pistike (Impatiens). Alacsony bokrot képező növény, törékeny, szinte pozsgás szárakkal, amelyek nagyon könnyen meggyökeresednek egy pohár vízben. Színskálája gazdag, a  fehér, rózsaszín, piros, lazac, bordó számtalan árnyalatát megtaláljuk. Virágai csodásan selymes csillogásúak. Vízigényes növény, de nem túl nagy a tápanyag igénye, időnkénti tápoldatozás mellett gazdagon virágzik. Tisztogatni nem kell, az öntözésen kívül gondozási igénye minimális. Nekem az előző kertünkben a teraszon, ahol csak délelőtt kapott napot, nagy függőkosarakban voltak pistikéim, csodálatosan szépek voltak!
Virágszőnyeg árnyékos helyre nebáncsvirágból (kép az internetről)
Kertbe ültetve kerüljük a nagyon meleg, száraz helyet, inkább félárnyékba, világos árnyékba, nedvesebb helyre tegyük. Néhány órányi reggeli vagy délutáni napfényt elvisel. Északi, keleti fekvésű teraszra, ablakba kiváló választás. Bársonyos, nagy virágai szinte elborítják a növényt, fáradhatatlanul nyílnak a hidegebb őszi idők beköszöntéig.
A rózsás meténg (Cataranthus) virágai első ránézésre hasonlítanak a pistikéére, ám a növény igényei teljesen eltérőek. A napos, meleg, szárazabb helyek csodás virága, amely nagyon érzékeny a pangó vízre. Mindenképpen óvatosan kell öntözni, még a kertbe kiültetve is kerülni kell a túl sok vizet.
A rózsás meténg első ránézésre hasonlít a pistikére (kép az internetről)
A szépen bokrosodó növény alacsony termete miatt alkalmas szegélynek, kisebb foltokba. Palántáit viszonylag későn árulják, május második felétől, és még a nyár folyamán is kapható. Nem is kell elkapkodni a kiültetését, mert érzékeny a hidegre. Napos, meleg helyen gazdagon virágzik, csak az őszi hidegebb éjszakák vetnek véget pompájának. Gondozási igénye minimális. A fehér és rózsaszín számos árnyalatában kapható, nagyon szép és hálás virág.
Rózsás meténg sokféle színárnyalatban; némelyik virág közepe eltérő színű "szemmel" rendelkezik (kép az internetről)
A rózsás meténg alkalmas nagyobb felületek szőnyegszerű beültetésére (kép az internetről)
Az első részben ígértem, hogy összeállítok egy toplistát, az általam legkedveltebb, leginkább bevált növényekből, amelyek hosszan virágoznak és kevés gondozást kívánnak.  Ezeket szívből ajánlom mindenkinek kipróbálásra. Természetesen ez egy szubjektív lista, és nem is örök érvényű, hiszen be kell vallanom, hogy a választás egyáltalán nem volt könnyű. Lehet, hogy jövőre más virágokat tennék a listába…
illatos ternye: kiváló szegélynek, ládába, sziklakertbe; fagyokig nyílik, minimális gondozással
pistike: árnyékos helyekre a legjobb, vízigényes, gazdagon nyílik hónapokon át
hamvas zsálya: csodás kék virágfürtök, fagyokig nyílik, minimális gondozási igény
kleome: különleges virágok, őszig nyílik, minimális gondozási igény
csodatölcsér: illatos virágok, helybe vethető, minimális gondozás, őszig nyílik
őszirózsa: késő nyáron és ősszel nyílik, vágott virágnak is alkalmas, könnyen vethető és palántálható
törpe dália: magról vagy gumóról szaporítható, őszig nyílik, vízigényes, elnyílt virágokat le kell szedni
porcsinrózsa: napos, száraz helyre, túlöntözést kerülni, minimális gondozás
begónia: félárnyékba, ágyásba, ládába, minimális gondozás, fagyokig nyílik, átteleltethető
rézvirág: könnyen vethető szabad földbe, egész nyáron nyílik, gazdag árnyalatok, vázába is jó, vízigényes, elnyílt virágokat le kell vágni
rózsás meténg: napos, száraz helyre, egész nyáron nyílik, túlöntözést kerülni kell
Az egynyáriakat és évelőket vegyesen ültetve szín-, és formagazdag ágyásokat hozhatunk létre (kép az internetről)
Az egynyári virágokat ismertető sorozatban olyan növényeket mutattam be, amelyekkel jómagam is próbálkoztam már, illetve rendszeresen ültetem. Természetesen nagyon sok egynyári virág létezik még ezeken kívül is, ezért ez a lista nyilvánvalóan nem teljes. Remélem azért, hogy mindenki talált benne neki tetszőt, és talán sikerült kedvet csinálnom néhány új fajta kipróbálásához, netán hozzájárulnom a sikerhez a tapasztalataim közreadásával. Új növényeket kipróbálni mindig izgalmas, vesztenivalónk pedig igazán nincs sok. Sikeres kísérletezést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése