2018. július 9., hétfő

Barackos pite

A szórós túrós mellett (lásd a legutóbbi bejegyzést) ez a másik kedvenc gyors nyári gyümölcsös sütink. Valójában ez egy egyszerű vajas piskóta, amit gazdagon kirakok gyümölccsel, és fahéjas cukorral meghintve sütök meg. Roppant egyszerű, ám nagyon mutatós és rendkívül finom, ahogy a zamatos gyümölcs belesül a puha tésztába, és a fahéjas cukor illatos kérget von az egészre. Hát még ha egy marék dióval is meghintjük...



Meggyel vagy sárgabarackkal szoktam elkészíteni, mert ezek a legmarkánsabb ízű gyümölcsök. Fagyasztott gyümölccsel télen is nekifoghatunk, és persze semmi akadálya annak, hogy más gyümölccsel is kipróbáljuk. Lássuk most a barackos változatot!

Hozzávalók egy nagy tepsihez:
15 dkg vaj vagy margarin
4 tojás
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg liszt
reszelt citromhéj (elmaradhat)
12-15 db sárgabarack (mérettől függően)
kb 3 evőkanál fahéjas cukor
maréknyi durvára vágott dió vagy mandula (elmaradhat)

Elkészítés:
A puha vajat a cukrokkal és a citromhéjjal kikeverjük (a robotgép keverőszárát használhatjuk, nem feltétlenül szükséges a habverő), majd egyenként hozzáadva a tojásokat, azokkal is gondosan elegyítjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet, és gyors fordulaton 5-7 perc alatt nagyon homogénre, szinte habosra keverjük a masszát. Minél alaposabban keverjük ki, annál könnyebb lesz a tészta. Nem szükséges bele semmilyen lazítószer, a végeredmény így is nagyon könnyű, jó állagú, puha piskóta lesz.
Az elkészült masszát belesimítjuk a tepsibe, amit nem kell kivajazni. A tészta tetejét kirakosgatjuk a negyedelt barackokkal, (vagy a meggyel),  megszórjuk a darabolt dióval és jó vastagon meghintjük a fahéjas cukorral, majd az előmelegített sütőbe toljuk. 170 fokon 35-40 percig sütjük, amíg a teteje már kezd szép színt kapni, de vigyázzunk, hogy a cukor ne égjen meg rajta. Mivel csodálatos illata biztosan odacsalogatja a családot, ezért nehéz kivárni, amíg kihűl, de langyosan már fogyasztható. Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése