2018. július 7., szombat

Szórós túrós sárgabarackkal

Egy nagyon egyszerű sütemény receptjét adom most közre, amelyet a sárgabarack szezonban gyorsan el lehet készíteni. Nekünk idén nagyon kevés barackunk termett, nem kell hát bajlódnunk a befőzéssel, ugyanakkor ez a süti friss barackból az igazi, szezonjában sosem hagyom ki, mindig elkészítem. Nem kell sok hozzá, 8-10 szem sárgabarack most is akad egy zamatos édességhez. Egyszerűsége folytán a rohanós hétköznapokon, vagy akár a szabadság idején is beilleszthető a menübe, gyerekeknek különösen kedvence lesz néhány szelet egy könnyű, tápláló uzsonnára.
Hozzávalók:
Száraz anyagok: 40 dkg liszt
                           20 dkg cukor
                           1 csomag sütőpor
                           1 csomag vaníliás cukor
                           (esetleg kevés reszelt citromhéj)
Mindezeket szárazon keverjük össze egy edényben.

Folyékony anyagok: 4 tojás
                                 4 dl tej
                                 4 evőkanál étolaj
Kézi habverővel jól elegyítsük össze, felhasználás előtt ismét keverjük fel, hogy ne üljön ki a tetejére az olaj.

0,5 kg (újabban 450g) túró
kb 0,5 kg idénygyümölcs, ez esetben sárgabarack
(2-3 evőkanál cukor, ízlés szerint)
2-3 dkg margarin a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:
 Sokszor mondják, de ennél a sütinél tényleg igaz, hogy az ördög a részletekben rejlik. Az eredeti receptem szerint ugyanis a száraz hozzávalók rétegzése után kell leönteni az egészet a folyadékkal. Így azonban nem fog átnedvesedni, az alján ott fog maradni egy lisztes rész, a tetejére pedig rántotta-szerűen fog rásülni a tojásos keverék. Szóval, ezt elkerülendő, kövessük az alábbi eljárást!
Ha a leírás szerint készítjük el, akkor alul-felül pirosra sül, sehol nem marad lisztes vagy elázott a süti!
A vastagon kivajazott tepsibe öntsük bele a jól felkevert elegyített folyékony anyagok felét, majd erre szórjuk rá kanállal nagyjából egyenletesen a lisztes keverék felét. Morzsoljuk rá a túrót, majd a gerezdekre vágott gyümölccsel rakjuk ki. Tenyerünkkel nyomkodjuk kissé le, hogy ne legyen nagyon hepehupás a teteje. Sárgabarack esetén egy maréknyi cukorral meghinthetjük, hogy ne legyen savanyú. Ezután rászórjuk a lisztes keverék másik felét, majd nyakon öntjük a maradék tojásos keverékkel. Ekkor jó lenne állni hagyni egy negyedórát-félórát, hogy elkezdje beszívni a folyadékot, de ha erre nincs mód, akkor előmelegítés nélkül, a még hideg sütőbe tegyük a tepsit, úgy is sikerülni fog. 170 fokon, lassú tűznél süssük 45-50 percet, amíg szép piros színt kap. Kihűlve szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése