2018. július 16., hétfő

Padlizsán saláta

A hétvégén kettős szülinapot tartottunk, összegyűlt a család, ami egész pontosan most már négy generációt jelent, és mivel jó idő volt, adódott a lehetőség a kerti hússütésre. Nálunk régi hagyománya van ennek, és ilyenkor általában csak salátákat készítünk a húsok mellé. Most azonban  egy kis frissítő gyümölcslevessel kezdtünk, és krumplit is sütöttünk - igaz, hogy a sütőben - a hagyományosabb vasárnapi ebédhez szokott családtagok kedvéért. 
Ezúttal majonézes kukoricasaláta, házi kovászos uborka, paradicsomsaláta és újításként padlizsánsaláta kísérte a parázson sült húst. Ez utóbbi saláta különösen nagy sikert aratott, el is fogyott mind egy szálig, pedig először féltem, hogy nem lesz-e túl sok...


Hozzávalók 6-8 személyre:

2 padlizsán
1 közepes lilahagyma
4 paradicsom
maréknyi olajbogyó
2 evőkanál étolaj
2 evőkanál olívaolaj
ecet vagy balzsamecet ízlés szerint
(egy kevés az olajbogyó levéből)

őrölt fehérbors
borsikafű

Elkészítés:

A megmosott padlizsánokat kb két centis szeletekre vágjuk, majd felkockázzuk, és  egy teflon serpenyőben két részletben, kevés olajon élénk tűzön megsütjük, kissé meg is pirítjuk. Ez mindössze néhány percet vesz igénybe, közben persze egy falapáttal forgatjuk, hogy egyenletesen süljön. Egy mélyebb tálba tesszük, megsózzuk, majd hozzáadjuk a szálasra vágott hagymát, a felkockázott paradicsomot, olajbogyót, és a fűszerekkel valamint az ecettel ízesítjük. Én az olajbogyó levéből is öntöttem hozzá egy keveset, mert még nem volt elég sós. A tetejét meglocsoljuk olívaolajjal, és már kész is. Kis ideig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Nem tudtuk meg, hogy milyen lenne másnap...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése