2018. december 9., vasárnap

Fűszeres túrós csiga

Péntek este gyakran készítek valami sós tésztafinomságot, különösen, ha hazajönnek a gyerekek. Lehet ez pizza, szalonnás-túrós lepény, kukoricás palacsinta, vagy éppen fűszeres-túrós csiga.
Valamikor a véletlen hozta az ötletet, hogy a kelt tésztát nem csak pizzás ízesítéssel lehet tölteni, hanem egy kis pikánsan fűszerezett túrós töltelékkel is csodás lesz. Nálunk nagyon bevált!
Szendvics helyett, kirándulásra, vendég várásra is kiváló, és mi tagadás, jól csúszik rá egy kis sör is egy baráti beszélgetés mellett.
Külön érdeme, hogy fűszerezése tág teret ad a fantáziának, és a hűtőben lévő maradék felvágottakat is elnyeli.

Hozzávalók és elkészítés 
A megadott mennyiség 5-6 személyre szól

Tészta:
60 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 dl tej
2 tojás
0,5 dl olaj
1,5-2 dl langyos víz
2 csapott kávéskanál só

A lisztet összekeverjük a sóval, közepébe öntjük a langyos  tejben pici cukorral felfuttatott élesztőt, tojásokat, az olajat és a vizet, majd közepesen lágy tésztává gyúrjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kél, elkészítjük a tölteléket.

Töltelék:
50 dkg (újabban csak 45 dkg) túró
2-3 evőkanál tejföl
1 marék olajbogyó
1 kis fej hagyma, vagy lilahagyma
kevés maradék felvágott (sonka, kolbász, bacon)
só/ételízesítő
fűszerek tetszés szerint:  ez esetben őrölt fehérbors, szerecsendió és köménymag,  kakukkfű, petrezselyem
A tetejére 15 dkg reszelt sajt

A túrót áttörjük, sózzuk,  fűszerezzük, és a tejföllel összekeverjük. Fontos, hogy kenhető sűrűségű legyen, de ne legyen túl híg, mert akkor kifolyik a tésztából. A hagymát, olajbogyót, és a felvágottat apróra vágva keverjük bele.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, majd ujjnyi vastagon felszeleteljük.
A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és még egy fél órát kelesztjük. Sütés előtt megszórjuk reszelt sajttal, majd a forró (200 fokos) sütőbe tesszük, és 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése