2017. március 13., hétfő

Virágpompa egy szezonra 2.

Az előző részben tárgyalt kerek, sőt, gömbölyded virágokat jól kiegészítik a magasra törő, hosszú virágfürtöket nevelő egynyáriak. Nézzünk most közülük néhányat, annál is inkább, mert ezek között nagyszerű kék virágokat találunk, amelyek remekül illenek a többi tarka virághoz.
A kerek vagy tányér alakú virágok mellé jól illenek az eltérő virágformák, mint a hosszú fürtöket hozó hamvas vagy lisztes zsálya (kép az internetről)
Nekem nagy kedvencem a hamvas vagy lisztes zsálya (Salvia farinacea). Májusban szoktam a palántákat megvenni, és egészen a fagyokig megállás nélkül virágzik, csodás sötétkék virágfürtjei mindenféle színű és formájú virághoz igen jól illenek. A növény magassága 30-40 cm, ezért jól illik az ágyások előterébe, remekül eltakarhatja a magasabb növények szárait.
A lisztes zsálya kék virágai hamvas bimbókból nyílnak (kép az internetről)
A lisztes zsálya és a muskátli ragyogó párost alkotnak hasonló igényeik és őszbe nyúló virágzásuk révén; az új kertünk első virágai voltak
Napos helyen, mérsékelt öntözés mellett szépen bokrosodik, és különösebb gondozás nélkül is hozza az újabb és újabb fürtöket. Az enyhébb teleket át is vészelheti, de a töveit ősszel felszedve ki lehet teleltetni egy hűvös, világos helyen. Jómagam ezt még nem próbáltam, mint ahogy a magvetéssel sem kísérleteztem még. Mivel nagyon kedvelem a kék virágokat, biztos, hogy idén is veszek néhány palántát, amire egy kicsit vadászni kell a piacon, mert elég kevesen árulják. Az évelőágyás szegélyébe szánok idén néhány tövet, és lehet, hogy megpróbálkozom majd az átteleltetésükkel.
Egy másik nagyon szép, magas egynyári virág a szarkaláb (Delphinium). Kora nyáron a szántóföldek szélén is gyakran látni, a piros pipacsokkal együtt nagyon szépen mutat. Egynyári virágként magjait általában színkeverékben árulják, amelyben a kék és lila árnyalatokon kívül rózsaszín és fehér színeket találunk.
Csaknem embermagasságúra is megnőhet a szarkaláb, mint itt ez a csodás kék példány a férjem szüleinek kertjében
Magjait ősszel és kora tavasszal is vethetjük, és ha hagyjuk magot érlelni virágzás után, akkor jól újul a saját magjait elszórva, így akár éveken keresztül gyönyörködhetünk virágaiban. Virágzási ideje nyár elején néhány hétig tart. A napos helyet kedveli, különösebben nem igényes növény, persze a jó talajt és némi öntözést dús virágzással hálálja meg. Virágágyak hátterébe való, mert a 80-100 cm-t is meghaladhatja a magassága.
Parkokban és kertekben is egyre gyakrabban láthatjuk a kleopátra tűjét (Cleome). Ez a növény különleges virágokat nevel: a szárak végein jelennek meg az újabb és újabb fehér vagy rózsaszín virágok, amelyeknek érdekessége a hosszan kinyúló porzószál.
A kleopátra tűje nevét a virágok hosszan kinyúló porzószáláról kapta; a virágzat tetején képződnek az új bimbók
Mivel a virágok a jól bokrosodó növény szárainak végén jelennek meg, ahogy a növény fejlődik, a virágszárak egyre magasabbra nyúlnak, fajtától függően elérhetik a 80-100 cm magasságot is. Óriási előnye ennek a növénynek, hogy nincsenek elnyílt virágok, nem kell tisztogatni, és májustól a fagyokig nyílik rendületlenül.
Jól megfigyelhető, hogy a kleóme virágot nevelő szárai egyre magasabbra nyúlnak, miközben egyre bokrosabbá válik a növény
Én eddig egyszer ültettem kleómét, de nagyon megkedveltem, és idén feltétlenül akarok szerezni magot, ami eddig még nem sikerült, pedig mindenhol keresem, amerre csak virágmagot árulnak. Sajnos palántáját ritkán árulják, pedig szerintem igazi sikernövény lehetne! Napos helyet, jó vízellátást kíván, egyéb gondozást nem igényel, próbálkozzanak vele bátran!
Tutibiztos sikernövény a csodatölcsér is (Mirabilis jalapa), amelynek tavasszal gumóit is árulják. Szerintem fölösleges és drága a gumókkal foglalkozni, mert nagyon könnyű magról szaporítani. Csaknem borsó nagyságú fekete magjait szabad földbe is vethetjük, de elő is nevelhetjük kis cserepekben. Az 50-60 cm-re növő növény jól elágazódó bokrokat nevel, amelyeken megszámlálhatatlan virágtölcsér nyílik hónapokon át. A virágok tündöklően élénk színűek, lehetnek fehérek, sárgák, narancs-, és rózsaszínek, pirosak, bíborszínűek, sőt, foltosan többszínűek is.
A csodatölcsér fáradhatatlanul nyitja nap, mint nap az új virágokat
Ízelítő a csodatölcsér színárnyalataiból (kép az internetről)
A csodatölcsérnél gyakori az efféle "színhiba" (kép az internetről)
A szépség mellett az illata is csodálatos, érdemes olyan helyre ültetni, ahol élvezhetjük, például a pihenőhely mellett. Termete és formája alkalmassá teszi kerítés vagy fal mellé alacsony sövényszerű ültetésre is. Különösebb gondozási igénye nincs, és bőven termelődő magjaiból könnyen gondoskodhatunk a következő évi utánpótlásról.
A csodatölcsér más egynyáriakkal is jól kombinálható, itt például törpe őszirózsát ültettem mellé
Csodálatos, selymes szirmokkal hívják fel magukra a figyelmet a kaliforniai kakukkmák (Escholzia) virágai, melyek formára a pipacsra emlékeztetnek. Leggyakrabban a sárga árnyalataiban találkozhatunk ezzel az alacsony, finoman szeldelt levélzetű növénykével. Apró, mákszerű magjait ősszel vagy tavasszal elszórva biztosak lehetünk a virágtengerben, mert könnyen kikel, sőt, saját maga gondoskodik az utánpótlásról, ha egyszer megvetette a lábát a kertben. Bár ez a tulajdonsága bosszantó is lehet, mert néha még azzal is szembesülhetünk, hogy ott is megjelenik, ahol nem számítottunk rá, de szépsége láttán biztosan megbocsátunk neki. Ahol meg tényleg nincs rá szükség, onnan egyszerűen ki kell gyomlálni. Amilyen könnyen szaporítható magról, annyira  nem szereti az átültetést. Fiatal palánta korában még megpróbálkozhatunk vele, később azonban már nem nagyon ered meg, mert elég mély gyökeret nevel, és nehezen heveri ki, ha megsérül. Mélyre hatoló gyökerei révén azonban elég jól bírja a szárazságot, így napos, száraz, soványabb talajon is gyönyörű virágdíszt ad, sőt, kifejezetten szebben díszlik a kevésbé tápdús, akár köves talajon. A nyár első felében a legszebb, de egészen őszig hoz újabb virágokat. Különösen alkalmas nagyobb foltok kialakítására, sőt, alacsony, 20-30 cm-es termetével szőnyegszerű kialakításra is.
A kakukkmák jól mutat kék levendulával; mindkettő szereti a napos, száraz helyet és a soványabb talajt (kép az internetről)
A kakukkmák színkeverékben is a sárga árnyalatok dominálnak (kép az internetről)
Kaliforniai kakukkmák aranysárga tengere (kép az internetről)

Szintén nagyon könnyen elveti magját, és tömegesen mutat jól a borzaskata (Nigella). Ez a virág, melynek színskálája a kék, fehér és rózsaszín árnyalatokat öleli fel, viszonylag rövid ideig, néhány hétig virágzik, ám ezután még hetekig díszít, mert nagyon mutatósak a terméstokjai is, amelyekről a nevét kapta. A virág és a termés is felhasználható virágcsokrokban, sőt a terméseit a szárazvirág kötészetben is felhasználják.  
A borzaskata terméseit szívesen használják a virágkötők ; Vigyázat, szúrós! (kép az internetről)
Apró magjait ősszel vagy kora tavasszal vessük végleges helyére. A kikelő növénykék hamar megerősödnek, és 50-60 cm magas, elágazódó, filigrán levélzetű bokrokká nőnek. A szárak végén egyesével nyílnak a búzavirágra emlékeztető virágok.
Borzaskata mértani formát öltő virága, és filigrán levelei (kép az internetről)
A borzaskata tömegesen ültetve mutat igazán jól (kép az internetről)
Napos, tápdús talajon minimális gondozás mellett is díszlik. Ha nem akarjuk, hogy virágzás után elárassza magjaival a környezetét, akkor vágjuk le az elnyílt virágokat, de a díszét vesztett növényeket ki is szedhetjük, hogy átadják helyüket a később virágzóknak. Virágágyások kiegészítő növényeként évelők, alacsony cserjék közötti üres helyek kitöltésére is jól alkalmazható, bájos virág.
Ágyásszegélyként, sziklakertbe, virágládába nálam nagyon bevált az illatos ternye (Lobularia maritima), így szinte minden évben ültetek belőle. Alacsony, szétterülő növényke, amely 10 cm-nél nem nő magasabbra, viszont akár 40 cm szélességet is elérhet.
Az illatos ternye dézsás kiültetésekben is pompásan  mutat
A növény sötétzöld levélpárnát alkot, amelyet elborítanak az apró fehér vagy lila virágok, amelyek nagyon kellemes illatot is árasztanak. Májustól kezdve megszakítás nélkül virágzik őszbe nyúlóan, sőt, még a gyenge fagyok sem tesznek kárt benne. Elültetés és begyökeresedés után nem igényel gondozást, ha túlságosan terebélyes lenne, kissé visszavághatjuk, hamarosan újra virágozni fog.
Illatos ternye lilában, itt legyezővirággal és petúniával ültetve
Az illatos ternye sziklakertben is ragyogóan megállja a helyét párnás növekedése miatt
Nekem a fehér virágú fajta jobban tetszik, nagyon szépen mutat az évelőágyás szegélyeként. Néhányszor ültettem lilát is, de valahogy az kisebb növekedési erélyűnek mutatkozott, és a virágzása sem volt igazán meggyőző. A fehér virágú növényekben azonban még nem csalódtam. Napos helyet szeret, átlagos talajt és a vízigénye sem túl nagy. Előfordul, hogy elszórt magjaiból is kifejlődik egy-egy növény, de én mindig palántákat szoktam venni májusban. Magvetéssel talán egyszer próbálkoztam, de nem jártam kellő sikerrel. Virágládába ültetve ne kényeztessük el gyakori tápoldatozással, mert akkor inkább levélzetet fejleszt virágok helyett. Ez is olyan virág, amit tiszta szívvel ajánlok mindenkinek, kezdőnek és haladónak egyaránt!

Folytatása következik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése