2016. január 17., vasárnap

Chateau de Vizille - a francia forradalom bölcsője

Bizony-bizony: a nagy francia forradalom nem Párizsban és környékén kezdődött, hanem a Francia Alpokban fekvő, mesebeli kisváros, Vizille várkastélyában. A forradalom kitörése előtt egy évvel itt fogalmazták meg a főbb követeléseket. 



A forradalom kitörésének egyik fontos mozgatórugója pedig - a legújabb kutatások szerint - egy izlandi,vulkán, a Laki 9 hónapon át tartó kitörése volt. A kitörések következtében a szokásostól jelentősen eltérő időjárás uralkodott szerte az északi félgömbön. Franciaországot forró, aszályos nyár sújtotta, jelentős terméskiesést okozva. Az elszegényedés és éhínség egyre nagyobb méreteket öltött. Egyes történészek szerint ez a természeti csapás jelentősen hozzájárult a felkelés kirobbanásához.


A kis kitekintés után térjünk vissza a kastélyhoz. Két régi tornya a 14. században épült, a főépületet pedig a 16. században álmodták hozzá. Volt katolikus és protestáns központ is, majd a 18. század végén egy helyi üzletember vásárolta meg, és textilüzemmé alakította. Ő engedélyezte 1788 júliusában a Dauphiné- rendi gyűlésnek, hogy a teniszpályán ülésezzenek, miután kitiltották őket Grenoble-ból. A kastély 1924 óta a francia állam tulajdona, jelenleg a forradalmat képzőművészeti alkotásokon keresztül, elsősorban 19. században készült festmények által bemutató kiállítás található. A belépés ingyenes.



A kastélyhoz tartozik még egy hatalmas park is, amelyet angolkertté alakítottak.






Egy doktori hallgatóknak szervezett téli iskola programjának keretében látogattunk el ide szombat délelőtt. Az igazi téli látvány mindenkit rabul ejtett. Nem is csoda: a kastély hatalmas parkjában a mi lábnyomaink voltak az elsők a friss hóban... Előbújt belőlünk a kisgyerek: hóembert építettünk, hógolyóztunk és nagyokat szippantottunk a friss hegyi levegőből. 



Ha a közelben jártok, semmiképp sem érdemes kihagyni, mert minden évszakra tartogat csodát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése