2016. január 7., csütörtök

Téli szépségek 1. Még mindig fákról...


Hosszú ködös hetek után, amikor alig láttunk tovább az orrunknál, a hétvégén végre kisütött a nap, és csodálatos, tiszta, ragyogó időben volt részünk. A napsütés rögtön kicsalogatott a kertbe, és szemügyre vettem a téli kert csodáit.
Ilyenkor, amikor a kert téli álmát alussza, azt gondolnánk, hogy nem sok látnivalót tartogat. Valóban nincsenek harsogó színek, viszont ilyenkor tűnnek szembe a szerkezetek, ágrendszerek, mintázatok, és a színek helyett a formákra terelődik a figyelem.
Szerkezetek és formák:
Már eddigi írásaimból is kiviláglott, hogy mennyire rajongok a fákért. Különösen az idős fák ragadják meg a képzeletemet: mennyi mindent mesélhetnének, mennyi mindent láthattak életükben! Fantasztikus belegondolni, hogy a fák jócskán túlélhetnek bennünket, hogy egy-egy fa generációk életének fontos kísérője lehet, mint a szüleim kertjében álló diófa is. És soha nem tudom megunni kedves fáim látványát, bármely évszak is legyen, mindig csodálattal töltenek el. Formájuk, szerkezetük sokfélesége most, lombtalanul tárul fel igazán!
A téli kertben szembetűnnek a különböző formák, mint ezen a képgyűjteményemből származó példán is
Mennyi koronaforma, ágrendszer! Szabályos vagy éppen szabálytalan, szétterülő, vagy égbetörő, felfelé álló vagy csüngő, oszlopos, tölcséres, gömbölyded, kúp alakú vagy csepp formájú, robusztus vagy légiesen könnyed, egyenes vagy éppen göcsörtös ágak? Mindegyikre találunk példát. A kertben vagy az utcán, parkokban sétálva figyeljük meg változatosságukat! Kertünkben a fák kiválasztásakor érdemes figyelni a formák változatosságára is. Nagyon sok díszfának vannak különböző méretű és habitusú változatai, például a díszcseresznyék soraiban találunk tölcséres, oszlopos vagy akár csüngő formát is.
Tornyos tölgy ágai törnek szigorúan az ég felé

Az akácfa széles, kissé szabálytalan koronája megkapó látvány
A gömb szivarfa (Catalpa bignonioides 'Nana') elágazás nélküli ágai télen is kirajzolják gömbölyded koronáját

A csavart fűz (Salix matsudana 'Tortuosa') kecses ágai ezüstösen csillognak a téli napsütésben
Mintázatok és színek:
Vegyük észre a kéreg mintázatát, színeit! Sima vagy barázdált, repedezett, egyszínű vagy csíkos, foltos egyaránt megtalálható közöttük. Nyáron nem szoktunk nagy figyelmet fordítani a fák törzsére, de ilyenkor észrevehetővé válnak az árnyalatok közötti különbségek: szürkék, barnák, vörösesek, sárgásak, fehérek vagy akár zöldek is lehetnek a fák.
A csíkos juhart (Acer grosseri) pizsamás juharnak is nevezik; Találó, ugye?

Az arany kőris (Fraxinus excelsior 'Aurea') sárga kérge meleg színeket csempész a hideg télbe

 Ez a díszcseresznye (Prunus serrulata) világítóan piros kérge miatt méltán válik feltűnővé a színben szegény téli időszakban

Az akác vaskos, rombusz alakban repedezett kérge feltűnő látványosság, kissé elüt könnyedebb hatású koronájától

A nyírfa  fehér törzse és kecses, csüngő ágrendszere révén télen is lenyűgöző
 Termések:
Nem utolsó szempont a termés sem. Az ősz bővelkedik termésdíszben, de azért télire is marad belőle. Nem mindegyik színes, de formájával változatosságot hozhat. Jó néhány fa megtartja termését télen is, vagy éppen korán kialakuló rügyeivel, virágkezdeményeivel hívja fel magára a figyelmet.
A szivarfa (Catalpa bignonioides) csüngő termései egész télen látványosak, zúzmarásan pedig  igazán festői képet nyújtanak

A császárfa (Paulownia) egyszerre hordja magán a tavalyi terméseket és a következő tavaszi virágrügyeket

A bugás csörgőfa (Koelreuteria) terméslampionjai aranybarna színükkel kitűnnek a téli szürkeségből

A platán gömb alakú termései játékos külsőt kölcsönöznek a nagy termetű fának, amelynek foltos kérge is mutatós
Az ecetfa (Rhus typhina) izzóan bordó, torzsás termései egész télen látványosak
Az égerfán egyszerre csodálhatók meg a régi, megfeketedett tobozszerű termések, és az új, világosbarna barkavirágok

A vadgesztenye hatalmas bimbói ugyanolyan fényes gesztenyebarnák, mint a termés
Bármilyen fa van a kertünkben, télen is mutat valami szépet, súlypontot képez a kertben vagy éppen keretezi azt, fontos szerkezeti elemként jelenik meg mindenképpen. Amíg nincs virág, lomb vagy termés, addig is csodálhatjuk őket az ablakból. Ilyenkor lehet jól áttekinteni a kert szerkezetét, észrevehetjük, hogy hol lehetne javítani a látványon, hova kellene ültetni még egy fát vagy bokrot, hol hiányzik még a szemünknek valami. 
A kert télen is lehet látványos, sőt, színes is, mint  a férjem szüleinek a kertjében, ahol a különböző fajta örökzöldek és a borbolya piros bogyói jelentenek változatosságot, amíg a magnólia bársonyos bimbói még pihennek a tavaszi rajt előtt

A téli szemlélődés, tétlenség után aztán tavasszal alig várjuk, hogy cselekedhessünk, addig azonban merüljünk még el a téli kert látványában…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése