2016. január 14., csütörtök

Téli szépségek 2. Cserjék, amiket nem lehet kihagyni


A telet legtöbben „holt” időszaknak tartják a kertészkedés szempontjából. Bár ezekben a hónapokban valóban nem sok a tennivaló, azért a kert ilyenkor is a házunk környezetét alkotja, ne érjük be azzal, hogy „Úgysincs semmi látnivaló!” A téli kert igenis sok látványosságot tartogat(hat)!
A fásszárú növények alkotják a kert vázát, ez különösen szembetűnő télen

Már a kert kialakításakor gondolni kell a szürke téli hónapokra is, hogy e hosszú idő alatt ne csak a csupasz földet nézzük. Különösen a bejárat környékét, az előkertet és azokat a kertrészeket, amelyeket az ablakból is láthatunk, ékesítsük télen is látványos növényekkel! És messze nem csak az örökzöldekre kell gondolni, bár ilyenkor ők a főszereplők. Róluk majd külön bejegyzésben szólok. 
Ez a kert egész évben szép: változatos növények kombinációja és az épített elemek együttese a titok nyitja
 Talán már itthon is ismert az úgynevezett „négy évszakos kert”, amely nyugaton egyre inkább teret hódít. Ez annyit jelent, hogy a kertet úgy alakítják ki, hogy egész évben, minden évszakban látványos legyen. Vannak „négy évszakos” növények, amelyek tavasszal látványos virágzással, nyáron szép lombozattal, ősszel ragyogó színekkel, vagy terméssel rukkolnak elő, télen pedig habitusukkal vagy színes vesszejükkel, ágformájukkal vagy más szembetűnő tulajdonsággal díszítenek. A fák közül ilyenek például a nyírfa, juharok, díszcseresznyék, fanyarka, stb.
Különösen a csüngő ágrendszerű fák nyújtanak festői képet télen; a japán juhar igazi "négyévszakos" növény
 A cserjék között is nagyon sok „többhasznú” növényt lehet megemlíteni, például a madárbirsek, borbolyák, somok, bangiták, hogy csak hirtelenjében néhányat említsek. Érdemes ezek közül a növények közül néhányat telepíteni a kertünkbe, amelyek egész évben meghatározzák a kertünk arculatát. Mellettük pedig hangsúlyos csoportokat képezhetünk az adott évszakra jellemző, éppen legszebb arcukat mutató növényekből. Ez a megoldás azért is jó, mert így mindig máshová irányul a figyelem, és ez által a kert minden évszakban más képet mutat, s a valóságosnál nagyobbnak látszik még egy kisebb kert is. 
 Angliában vannak olyan kertek, amelyek a téli látványra fókuszálnak, a legnagyobb attrakciót ebben a mellőzött évszakban nyújtják. Sokat tanulhatunk belőle, néhány ötletet érdemes ellesni. 
Fák, bokrok, füvek és virágok; Ki beszél itt fakó, szürke télről?

Téli színpompa, szinte hihetetlen, ugye?
A főszereplők ezekben a kertekben a fák mellett a színes kérgű cserjék. Kiemelkednek köztük a somok (Cornus), amelyek vesszői fajtától függően lehetnek pirosak (Cornus alba), sárgák (Cornus stolonifera), narancssárgák (Cornus sanguinea), sőt még feketések (Cornus alba 'Kesselringii') is. Több fajtája szép őszi lombszínt, sőt, bogyótermést is produkál. A különböző fajták kombinálásával színt lehet vinni a fakó téli kertbe.
A fehér som (Cornus alba) 'Sibirica' fajtájának különösen a  fiatal vesszői rikító pirosak, ezért tavaszonként érdemes erősen visszavágni a cserjét

Szinte lángolnak a Cornus sanguinea vesszői

Ilyen sokfélék a somok! Nem csoda, hogy a téli kertek fő attrakciói lehetnek

A tavasszal virágzó cserjék közül télen is látványos zöld színű vesszőivel a boglárkacserje (Kerria).
Üde zöld színükkel feltűnőek a boglárkacserje vesszői

Számos cserje színes bogyója csaknem tavaszig megmarad, és az elnyílt virágzatok, magtokok is remek látványosságot kínálnak.
Rózsaszín hóbogyó; levelei még december végén is üde zöldek

A zúzmara kiemeli a hóbogyó ártatlan szépségét
A vérborbolya sokarcú növény, télen hosszúkás piros bogyóival hívja fel magára a figyelmet

A közönséges fagyal fekete bogyókat érlel

Négy évszakos növény a terülő madárbirs (Cotoneaster horizontalis), ragyogó piros bogyói sokáig megmaradnak

A hólyagvessző (Physocarpus) magtokjai jól mutatnak magukban is, de hóval vagy zúzmarával borítva szinte új életre kelnek

A szagtalan orbáncfű nem örökzöld, de sokáig kitart a lombja, érdekes kékes árnyalatú terméseivel is díszít

A nyári orgona elnyílt virágbugái télen is szépek, ráadásul a lombját is sokáig megőrzi

Természetesen a kert téli díszei között számos évelő dísznövénynek és díszfűnek is helye van, így a fák, cserjék, és lágyszárú növények, valamint örökzöldek kombinálásával a kertünk télen sem lesz unalmas.
Nyírfák fehér törzse és piros vesszejű somok; Napsütésben különösen hatásos együttes!
Díszfüvek zsombékjai lazítják a cserjecsoportot

A piros és zöld kiegészítő színek, erős kontrasztot adnak; Képzeljünk még hozzá egy kis havat vagy zúzmarát!
És még egy érv a télen is változatos kert mellett: ne feledjük, a téli kert látványosságai nemcsak a szemünknek tetszetősek, a sűrű ágak, a termések, magok, bogyók menedéket, élelmet jelentenek a madaraknak is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése