2017. december 31., vasárnap

Béles

Ősrégi, családi receptünk a béles. A nagymamám szokta sütni ünnepekre, családi összejövetelekre. Ugyanolyan töltelékekkel tölthetjük, mint a rétest, de a tésztáját sokkal egyszerűbb összeállítani. Akinek nincsen nagy rétesnyújtó asztala, az is bátran nekiállhat, egy egyszerű gyúródeszkán is ki lehet nyújtani. Ennél a süteménynél érdemes finom sertés- vagy valamilyen szárnyas zsírt használni, úgy lesz igazán ropogós, könnyed leveles a tészta. A töltelékek tekintetében határ a képzelet: az egyszerű túrós, meggyes, almás változat mellett tölthetjük mákkal, esetleg dióval (mint pl. a bejgli tölteléke), illetve nagyon finom a mákos-meggyes, túrós-meggyes, almás-mákos verzió is. Mi Szilveszterre sütöttünk 2 rúd túrós és 2 rúd meggyes bélest, de ha az ünnepek után könnyebb desszertre vágyik a család, akkor is remek választás!





Hozzávalók:

A tésztához:
30 dkg liszt
diónyi zsír
1 marék cukor
1 csipet só
1 tojás
3-4 evőkanál tejföl

A kenéshez:
10 dkg zsír
5 dkg liszt

A túrótöltelékhez (két rúdhoz):
50 dkg túró
1 tojás
(1-2 kanál tejföl)
1 evőkanál búzadara
20 dkg cukor
reszelt citromhéj
1 marék mazsola
1 tasak vaníliás cukor



A meggytöltelékhez (két rúdhoz):
60 dkg magozott meggy
cukor
fahéj



Elkészítés: 

A lisztet elkeverjük a cukorral és a sóval, elmorzsoljuk a zsírral és 1 tojással valamint 3-4 evőkanál tejföllel szép ruganyos, sima tésztát gyúrunk. 
Deszkára borítjuk és fél órán át pihentetjük.
10 dkg zsírt alaposan elkeverünk kb. 5 dkg liszttel.
A tésztát egészen vékony téglalap alakúra nyújtjuk és egyenletesen megkenjük a lisztes zsírral. 

Feltekerjük, 4 egyenlő részre osztjuk a rudat, végeiket becsipkedjük és szintén fél órán át pihentetjük.


Közben elkészítjük a töltelékeket: A túrót alaposan áttörjük, összekeverjük a cukorral, búzadarával, vaníliával, citromhéjjal, tojással. Ha száraz a túró, kevés tejfölt is adhatunk hozzá, de semmiképp ne legyen leves, különben kifolyik.
A magozott meggyet összekeverjük a cukorral és a fahéjjal. (Ha fagyasztott cukrozott meggyel dolgozunk, akkor a meggyet ki kell olvasztani és elég a tésztán meghinteni még egy kevés cukorral, ha szükséges, illetve a fahéjjal.)
A tésztarudakat egyesével téglalap alakúra nyújtjuk, az egyik szélére halmozzuk a tölteléket, majd óvatosan feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.







200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Nem, nem kell megkenni a tetejét. :)
Ha kihűlt, meghintjük porcukorral, 2-3 ujjnyi széles szeletekre vágjuk, tálra rendezve tesszük az asztalra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése