2017. december 17., vasárnap

Rakott padlizsán

A minap a fodrásznál várakozva kezembe került egy női magazin nyári száma, amelyben ínycsiklandóan gusztusos padlizsános ételeket láttam. Persze rögtön elindult a fantáziám, hogy most télen mit is lehetne kezdeni a nyári receptekkel, és meg is fogalmazódott bennem, hogy a vasárnapi ebéd valami könnyű padlizsános fogás lesz. Az újságban látott receptekből ihletődve alkottam ezt a rakott változatot, amelyet akár ünnepi fogásnak is szívből ajánlok. Gyorsan és könnyen elkészíthető, mutatós és finom is. És persze nagy előnye, hogy gazdag ízei ellenére nem túl megterhelő étek. Előre is elkészíthető, csak a sütést kell a tálalás előttre időzíteni. 

Hozzávalók 5-6 személyre

2 padlizsán (összesen 50-60 dkg)
40 dkg darált hús
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
bazsalikom
szerecsendió, (elmaradhat)
1 doboz 400 g-os darabos paradicsomkonzerv,  én most bazsalikomosat vettem
(nyáron természetesen friss paradicsommal készítjük)
15 dkg füstölt sajt, ez esetben edami
2 dl tejföl
1 tojás
olaj


Elkészítés:

A megmosott padlizsánokat centi vastagságú szeletekre vágjuk, besózzuk, és hagyjuk kicsit állni, hogy levet engedjen.
Közben az apróra vágott hagymát megdinszteljük egy kevés olajon, majd rátesszük a darált húst, és élénk tűzön átfehérítjük, közben gyakran kevergetjük. Mikor kezd levet engedni, akkor meghintjük sóval, nyakon öntjük a paradicsommal, rászórjuk az apróra vágott fokhagymát, és ízlés szerint bazsalikommal fűszerezzük (én most ezt kihagytam, mivel a konzerv paradicsomot kellemesen fűszeresnek találtam), és szükség esetén egy kis vizet öntünk alá. Kis lángon 20-25 perc alatt jól összefőzzük a mártást. A végén, ha kell, fedő nélkül hagyjuk, hogy elpárologjon a fölösleges leve.
Amíg a mártás fő, az előkészített padlizsánszeletekről papírtörlővel itassuk le a levet, majd egy serpenyőben kevés olajon süssük meg mindkét oldalukat. Mehet élénk tűzön, nem baj, ha kap egy kis színt. 
Egy tűzálló tálba rétegezzük a hozzávalókat: egy réteg padlizsán, a paradicsomos hús, reszelt füstölt sajt, majd folytatjuk a rétegezést, amíg tartanak a hozzávalók. A tetejére padlizsán kerüljön.
A tejfölt összekeverjük a tojással, sózzuk, esetleg szerecsendióval fűszerezhetjük, és rásimítjuk a padlizsán tetejére. Megszórjuk sajttal, és sütőben kb fél óra alatt szép pirosra sütjük.
Párolt rizs és friss saláta illik mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése