2017. december 31., vasárnap

Túrós-sós rudak

Egy nagyon finom, egyszerű sós rudat hoztam Szilveszter napjára. Kevés hozzávalóból, gyorsan el lehet készíteni, pihentetni sem feltétlenül muszáj, de ha éppen van rá idő, érdemes néhány óra erejéig hűvös helyre tenni, még omlósabb, finomabb lesz. Nincs a tésztában sem sütőpor, sem élesztő, csak egy kevéske ecet, mégis szépen megnőnek a rudak. Az egyik legfinomabb sós rágnivaló, amit mostanában csak kóstoltam.




Hozzávalók:
35 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
20-25 dkg túró
1+1 tojás
2 kávéskanál só
2 evőkanál ecet
(tejföl)
reszelt sajt vagy magvak a tetejére



Elkészítés:

  1. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval. Elmorzsoljuk a vajjal, majd a túrót, tojást és ecetet is hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Ha szükséges, kevés tejföl hozzáadásával lágyíthatjuk.
  2. A tésztagombócot letakarva hűvös helyen pihentetjük néhány órán át, de amint fent említettem, ez a lépés el is maradhat.
  3. Lisztezett deszkán egészen vékony, kb. 3-4 mm-es téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, végül derelyevágóval ujjnyi széles és ~ 10-12 cm hosszú rudakat vágunk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsin 200 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

 Tipp: Ha van  nem túl friss túrónk, ne is hezitáljunk tovább, mihez használjuk el. :)
A hozzávalók arányán is lehet kicsit módosítani: kevesebb túró - több tejföl, esetleg vaj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése