2015. november 27., péntek

Gesztenyét egész évben!

Nagyon szeretem a gesztenyét. Az édes-puha főtt gesztenyét, a kellemesen rumos-vaníliás krémjével töltött szaftos-puha piskótatekercset, a belőle készült csokis tortakrémet... És persze magában is, tejszínhabbal. :) A növényt magát nem túl régóta ismerem, mivel az Alföldön nem túl gyakori, szezonban néha a piacon lehetett kapni a termését. Pedig megél az mifelénk is, a szomszéd utcákban akad néhány szép méretes példány, ami már ontja a termését. Ezen felbuzdulva Anyuék is ültettek egy csemetét az új kertbe, és már türelmetlenül várjuk az első szemeket. Ez azért még odébb van, addig is bolti püréből dolgozhatunk. Kivéve, ha...

Ő a mi gesztenyefánk. Még ilyen picike, de nagyon várjuk, hogy megnőjön!

Egy ideje motoszkált az agyam egyik hátsó zugában a gondolat, hogy csak jó lenne, ha saját készítésű masszából készíthetnénk a nyalánkságokat. Idén pedig rám mosolygott a szerencse, 3 kg nagy szemű, kőszegi gesztenye formájában, amit kedves barátnőm szállított nekem. Ezúton is hálás köszönet érte! :)
Ebből az adagból nem egész 2 és fél kg pucolt gesztenyém lett.  2 kilónyiból masszát készítettem, aminek egy részét elajándékoztam, a másik részét pedig lefagyasztottam. A maradék gesztenyét pedig megfőztük és egy vacsorára megettük. Na de jöjjön a lényeg, a receptek!

Gesztenyemassza

  1. Keressünk egy jó kis krimit (Kisvárosi gyilkosságok, Murdoch nyomozó rejtélyei, Miss Marple vagy Poirot közül bármelyiket ajánlom! :) ). 
  2. Készítsük ki a gesztenyét, egy éles kiskést, és két tálat: egyet a héjnak, egyet a pucolt gesztenyének. Vackoljuk be magunkat kedvenc fotelunkba (olyanba, amiről könnyen le lehet söpörni az esetleges hulladékot), vegyük az ölünkbe a gesztenyét, és a késsel hántsuk le a külső, kemény héját. 
  3. Ha elkészültünk egy jó adagnyival, akkor tegyünk fel forrni 3 liter vizet. Ha felforrt a víz, akkor kisebb, úgy 20 dekás adagokban főzzük a gesztenyét 4-5 percig (vagyis blansírozzuk).
  4. Szűrjük le, és még azon melegiben pucoljuk le róluk a belső, szőrős héjat is. 
  5. Ha megvagyunk kb. 80 dekával, akkor tiszta, forrásban lévő vízben további 40 percig főzzük.
  6. Majd ismételten leszűrjük és krumplinyomóval vagy egy erősebb villával összetörjük. Et voila, kész is a natúr massza, akár rögtön fel is lehet használni. 
  7. Én viszont most megvártam, míg kihűlt, majd 20 dekánként téglalapot formáztam belőlük, folpackba csomagoltam és lefagyasztottam. Remélhetőleg sikerült annyit készíteni, ami elég lesz egy évre. De legalább félre. Vagy legalább a karácsonyi sütkérezésre! ;)


Persze ha már van friss gesztenye, nem lehet legalább egy édességet kihagyni. Ezért egy szép szombati napon a sárgaborsó leves után gesztenyés palacsintát készítettünk. Kedvenc étel, kis csavarral. Elég gyorsan elfogyott...

Gesztenyés palacsinta

Hozzávalók:
18-20 db palacsinta (nagyjából...)
40 dkg natúr gesztenyemassza
15 dkg porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
néhány csepp rumaroma
kevés tej
csokoládéöntet

A rumos gesztenyekrém palacsintába is isteni!
Elkészítés:


  1. A gesztenyét villával nagyon alaposan áttörjük, ízesítjük a cukrokkal és ízlés szerint rumaromával. Egy egészen kevés tejjel kenhető masszává keverjük. 
  2. Tálalásnál a palacsintát alaposan megkenjük a krémmel, feltekerjük vagy összehatjuk, nyakon öntjük a csokiszósszal és jóízűen befalatozzuk.



Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése