2015. november 19., csütörtök

Ragyogó ősz

Bár lassan vége felé jár az ősz, igazi pompáját mégis csak az utóbbi hetekben mutatta meg. Engem mindig csodálattal tölt el az őszi színek kavalkádja, mintha a természet a kopár, szürke tél beköszönte előtt még egy utolsó tűzijátékkal búcsúzna a vegetációs időszaktól. A kert is tobzódik ilyenkor a meleg színekben, amit az alacsonyról sütő, lágy őszi napfény még inkább felerősít.

Házunk mögött egy nagyra nőtt fűzfa pompázik a rá sütő nap fényében, arany színnel ragyogva be a nappalit.


A lágy őszi fényekben nagyszerűen érvényesül a kert dimbes-dombos jellege; a sárgabarackfa még csak félig vetette le halványsárga ruháját

A színes levelek a zöld színt adó klorofill lebomlásakor keletkező festékanyagoknak köszönhetőek. Hogy milyen színre és milyen mértékben színeződnek a levelek, netán alig színeződve hullanak-e le, az a környezeti feltételek mellett az adott év időjárásától is függ.
Vannak olyan kerti növények, amelyek évről-évre megbízhatóan színeződnek, ezek közül mutatok be néhányat.

Mindenki ismeri a nyírfát (Bibircses nyír, Betula pendula). Nekem gyermekkorom óta kedves, hiszen a szüleim kertjében már megcsodáltam kecsességét, télen pedig vakítóan fehér törzsét. Aranysárga lombja sokáig díszíti ősszel a fát, amely egyáltalán nem igényes, és ültethető egyesével vagy párban, sőt hármas csoportokban is ligetes jelleget kölcsönözve a kertnek.

Aranyban pompázik a nyírfa

A fák közül a juharok hihetetlen színpompát vonultatnak fel, az arany, skarlát, narancs, réz színek árnyalataiban pompáznak fajtától függően. Vannak közöttük magasra növők, pl a korai juhar, és inkább csak cserje méretet elérők, pl a japán juharok is. Ez utóbbiak különösen gazdagok különbözőképpen színeződő fajtákban.

Ezt a juhart a régi kertből hoztuk el. Nemcsak a nyarat, de a telet is a cserépben kell töltenie, mert csak jövőre kerül kialakításra az a rész, ahova kerül majd. Azért őszi köntösét így is megmutatta

A különböző juharok elengedhetetlen alkotó elemei a japán kerteknek. Ez a kép az internetről összeszedett gyűjteményemből való

Újabban jött divatba a fanyarka (Amelanchier). Kisebb fává cseperedik, ehető gyümölcsöt is érlel, (kedves elnevezése a mézalmácska vagy mazsolafa), ősszel pedig rezes-vöröses árnyalatokra színeződik.

Ősszel ültettem ezt a kis fanyarkát. Bár még aprócska, de már igen sokat ígérő a lombja

Gyönyörű aranysárga a páfrányfenyő (Gingko biloba) lombja. Különlegesség, élő kövület, ami azt jelenti, hogy a tudósok sokáig csak kövületekből ismerték, azt hitték, hogy régi földtörténeti korokban kihalt, mígnem Kínában bukkantak rá élő példányaira, és ma már szerencsénkre kertjeinket, parkjainkat díszítheti.

Még kiültetésre vár a két nyírfa között a páfrányfenyő. Lombja csodás aranyszínben játszik

 Ritkaság a perzsa varázsfa (Parrotia persica). Szélesen elterülő habitusával, bár sok helyet igényel, ősszel igazi látványossága a kertnek. Gazdag színpalettát sorakoztat fel levélzete sárgástól a lilásig terjedő árnyalatokban.

Festeni sem lehetne pompásabbat, mint a perzsa varázsfa lombja

Gyakran találkozhatunk az ecetfával (Rhus typhina) is, mely tüzes narancs ruhába öltözik ilyenkor. Szeldelt levélzetével, érdekes ágrendszerével nyáron is szép, és mindezek mellett különleges, szőrös, bordó termésével is díszít egész télen. Ráadásul igénytelen és tűri a szárazságot is, viszont gondot okozhat a sok gyökérsarj, amit rendszeresen ki kell gyomlálni. Szoliterként a gyepfelületen viszont a rendszeres fűnyírással kordában tartható.

Felülmúlhatatlan színpompa, mintha izzana, parázslana az egész fa!

Szintén narancsos árnyalatokban pompázik a madárberkenye (Sorbus aucuparia). A sok piros vagy narancs bogyóval együtt izzó színekben játszik.

Káprázatos! Lombhullás után a madárberkenye bogyói tovább díszítenek

Sok gyümölcsfa is szépen színeződik, a sárgabarack sárgára, a cseresznye vörösesre, a körte levele pirosasra vált az ősz folyamán, ezért érdemes ezekre a fákra nemcsak haszonnövényként tekinteni. Ráadásul tavaszi virágzásuk is csodaszép.

A cserjék közül is vannak jónéhányan, amelyek sziporkázó színek tűzijátékával hívják fel magukra a figyelmet.
A cserszömörce (Cotinus coggygria) nagy termetű, igénytelen, szárazságtűrő cserje, amelynek egész nyáron látványos bordó levelű fajtái elég divatosak mostanában, de zöld lombú társaik ősszel kelnek versenyre velük, narancsos-vöröses színpompájukkal.

Valószínűtlen árnyalataival szinte világít a cserszömörce őszi lombja

A borbolyák (Berberis) szintén nagyon mutatósak, a színeik a narancsostól a vörösig, sőt, szinte világító pirosig terjednek fajtától függően.

A vérborbolya ősszel rikító pirosra vált. Ez a bokor a régi kertünkben díszlett.

Nagy kedvenceim a madárbirsek (Cotoneaster horizontalis). Szétterülő ágaikkal kiváló talajtakarók és káprázatos bordóra színeződnek apró leveleik, melyek a rengeteg piros bogyóval együtt igazi látványossággá lépnek elő.

Ha rásüt a nap, szinte parázslik a madárbirs bordó lombja. A sok apró piros bogyó nem is látszik a levelektől. Gyönyörű!


Érdemes úgy ültetni a szépen színesedő fákat, bokrokat, hogy együtt is jól mutassanak. Még a borongós-csepergős időben is, amikor a kép készült,  felderítik a környéket meleg színeikkel

Kevésbé ismert a szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus). Szép sötétzöld levélzete ősszel világító liláspirosra vált, amely igazi ékköve az őszi kertnek. Különösebb gondozást nem igénylő, sűrű ágú, gömbölyded cserje, minden kertben ott lenne a helye!

Ez a szárnyas kecskerágó még kiültetésre várt. Sajnos nem készült kép róla akkor, amikor a legpompásabb volt, de így is sokat sejtet igazi szépségéből

A bangiták lombhullató fajtái között több is akad, amely szépen színeződő levélzetével hívja fel magára a figyelmet, pl. a kányabangita (Viburnum opulus), vagy a redős bangita (Viburnum plicatum). A kert határát alkotó sövényben biztosan találhatunk valamelyiküknek helyet.

Itt még éppen csak színesednek a kányabangita levelei
Pár héttel később már nagyon színpompás volt a kis bokor

A kúszónövények közül mindenképpen meg kell említeni a csodálatos vadszőlőt (Parthenocissus). Alig lehet szavakkal leírni azt a pazar skarlát és bíbor színpompát, amit ez a falakat, kerítéseket beborító növény magára ölt ősszel. Szinte világítanak a levelei!

A vadszőlő fényes bordó levelei és a kék termés nagyon pompás. Pazarlóan bánik a természet a színekkel ilyenkor, ősszel!

Csupán néhány őszi szépség bemutatására vállalkoztam most, természetesen a teljesség igénye nélkül, de talán ez a kis ízelítő is igazolta, hogy az őszi színek tündöklő színkavalkádjáról nem érdemes lemondani. Bátran telepítsünk hát néhányat kertünkbe, hogy jövőre még több gyönyörködni valónk legyen, ami még ilyenkor is kicsalogat a kertbe!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése