2015. november 27., péntek

Osztrák csokoládétorta

Minden évben kihívás, hogy milyen tortát süssek a férjem születésnapjára. Nem azért, mert nehéz lenne eltalálni az ízlését, sőt! Pontosan tudom, mit szeret: a csokoládét. Magában. Töményen. Hogy mégse legyek unalmas és ne süssek minden évben pontosan ugyanolyan tortát (bár ezt Ő a legkevésbé se bánná, inkább a magam szórakozására... :) ), jó előre ki szoktam gondolni, milyen legyen. Nem a csokoládéval van baj, hanem azzal, hogy nagyon kevés alapanyaggal tudok dolgozni, hogy szeresse. Csokihoz kizárólag meggy, eper, málna, karamell, gesztenye, kávé és slussz. De leginkább még több csokoládé. :)



Az idei választott a minimalista osztrák csokoládétorta lett. Elég tömény, egy szelet elég belőle. Nem kifejezetten édes, mégis finom, csokoládés.

Ez a torta kérem nagyon csokis!


Hozzávalók:

A tésztához:
15 dkg étcsokoládé reszelék
12,5 dkg őrölt mandula
7 db tojás
12,5 dkg cukor

A töltelékhez:
5 dl tejszín
1 tasak zselatin
1 evőkanál vaníliás cukor
(kevés rum)

A tetejére:
7 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj

Elkészítés: 
  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. 
  2. 3 tojást szétválasztunk és a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat az egész tojásokkal és a cukorral habosra keverjük, majd több lépésben beleforgatjuk a fehérjehabot. Hozzáadjuk a mandulát és a csokoládét és laza mozdulatokkal beledolgozzuk.
  3. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát és a meleg sütőben 45 percig sütjük.
  4. Kivesszük, majd kevés pihentetés után a tortát rácsra fordítjuk, letakarjuk egy konyharuhával és legalább egy éjszakán át pihentetjük. 
  5. Másnap három lapba vágjuk és a legfelsőt bevonjuk a megolvasztott és 1 evőkanál olajjal elkevert étcsokoládéval. 
  6. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. Közben a zselatint 4 evőkanál vízben elkeverjük és mikróban melegítve feloldjuk. Vigyázzunk, hogy véletlenül se forrjon fel! Adunk hozzá egy keveset a tejszínhabból, elkeverjük, majd az egészet hozzáadjuk a habhoz és laza mozdulatokkal eldolgozzuk benne. 
  7. A legalsó lapot tortatálra tesszük, megöntözhetjük rummal is, és a krém kb. negyedét egyenletesen rákenjük. Ráfektetjük a következő lapot, erre krémet kenünk, majd ráfektetjük a csokival bevont lapot. 
  8. Míg megszilárdul a csokoládé, hűtőbe tesszük, a maradék tejszínhabot is. Tálalás előtt bevonjuk krémmel a torta oldalát és kedvünkre kidíszíthetjük a tetejét. 
  9. Forró vízbe mártott, majd szárazra törölt éles késsel szépen lehet szeletelni.
A recept a Nova Szakácskönyvek Édességek c. könyvből való.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése