2017. január 27., péntek

Heti menü

Jó néhány napja "lejárt" a múltkori heti menü. Papíron meg is írtam  a következőt becsülettel, a bevásárlást is aszerint ejtettük meg, még főzni is főztem, csak fényképezni nem nagyon tudtam azóta. Képek nélkül meg nem szerettem volna bejegyzést írni. Az a helyzet, hogy az itteni hálózat nem 220 V-os, mint az otthoni, hanem csak 110-es, így az otthonról hozott elektromos kütyük itt lényegesen kisebb teljesítménnyel működnek, ami elég idegesítő (gondoljunk csak a hajszárítóra vagy a kávéfőzőre...). Azt tudtuk, hogy másmilyen a csatlakozó, de afölött átsiklottunk, hogy a feszültség is más... Így a fényképezőgépembe való akkumulátorok feltöltése is problémás. Amíg nem jutok hozzá egy megfelelő töltőhöz, addig gyakran kell töltögetni az elemeket, csak erről hajlamos vagyok megfeledkezni.

Na de, lássuk inkább, mivel éltünk az elmúlt időszakban. A brassói aprópecsenyénél hagytuk abba legutóbb. A mostani menüt eléggé meghatározta a sok-sok lidlkonyhás youtube-videó, amikre teljesen véletlenül bukkantunk rá. Tudjátok, azokra gondolok, ahol Széll Tamás és Mautner Zsófi "versenyt főznek" egymással. Tudtam én arról, hogy hétről hétre, egy bizonyos témában vagy alapanyaggal kapcsolatban előrukkolnak egy-egy recepttel, de mivel mi nem vásároltunk a Lidl-ben, nincsenek meg a szakácskönyvek, azt pedig nem tudtam, hogy videókat is készítenek és a receptek eléretők a neten is. Nos, mióta rábukkantunk ezekre a videókra, én nem egyszer a képernyő előtt ragadtam sokkal tovább, mint eredetileg terveztem..., mert függőséget okoznak! Az ételek, amiket készítenek, a konyhai trükkök, amiket megmutatnak, és amilyen szenvedélyesen és szeretettel főznek. (A több órás videónézegetéssel kapcsolatban annyit tudok elmondani, hogy a szakácskönyv és gasztromagazin gyűjteményem sajnos nem fért be a bőröndbe.) Több recepthez is kedvet kaptam, és el is határoztam, hogy hétről-hétre kipróbálunk néhányat.

E: Húsos-káposztás tészta (Széll Tamás receptje, leírva itt találjátok, a videót hozzá pedig itt)
E: Töltött paprika hagyományosan
V: Piknik háromszögek (erről most nincs fotóm, de biztosan sütök még, mert nagyon finomak, legközelebb megadom a receptet.)
E: Póréhagymás édesburgonya krémleves sajtos-zabos sós krékerrel
V: Tonhalkrém sajtos-zabos krékerrel
E: Rakott krumpli hagyományosan
E: Paradicsommal és padlizsánnal sült csirkemell sok-sok sajttal (Mautner Zsófi receptje, itt a videó)
D, mint desszert: almás crumble 

Töltött paprika

Póréhagymás édesburgonya leves sajtos krékerrel
Sajtos-zabos kréker tonhalkrémmel

Ezen kívül készítettem még egy kis csalamádét is a maradék káposztából, mert bizony már többször is hiányoltunk egy kis savanyúságot. Áfonyalekvárt is tervezek főzni, sokszor jól esne a reggeli pirítóshoz egy kis lekvár, anyukám málnás meggylekvárját pedig csak Húsvétkor bontjuk majd ki. Lassan pedig gondolkodhatok a következő heti menün is!

2017. január 21., szombat

Kerttervezés ideje A kerthatáron innen és azon túl

A hosszúra nyúló télben nem sok lehetőség nyílik az aktív kertészkedésre, annál inkább van idő a tervezgetésre. Most számba vehetjük, hogy mit akarunk megvalósítani, átalakítani a kertben. Én is hasonlóan teszek, és a következő hetekben sorra veszek néhány témát, bemutatok néhány megoldást, elsősorban az internetről származó képek segítségével, hátha mások is ötletet kapnak általa.
Vegyük először a kertet határoló kerítés kérdéskörét! Mik azok a szempontok, amelyeket érdemes fontolóra venni, amikor a kerítés és környékének kialakításán, netán átalakításán  gondolkozunk?
Hívogató és barátságos: az egyszerű fakerítést megszépítik a virágok
Akár méretes, akár csupán zsebkendőnyi a kertünk, mindenképpen egy behatárolt területről van szó, amelyet többnyire valamilyen módon be is kerítünk, legyen az egy masszív, átláthatatlan, vagy éppen csak jelképes kerítés. Különösen a zsúfoltabb környezetben lévő, kis méretű városi kerteknél fontos az intimitás, amit sokszor csak magas kerítéssel érhetünk el. Ám ez a megoldás nemcsak a külvilágot rekeszti ki, hanem egyben be is zárja a kertet, és fennáll a veszélye annak, hogy a magas fal túlságosan uralkodóvá, a szűk tér pedig nyomasztóvá válik. Megoldást jelenthet erre a helyzetre, ha a kerítés magasságával játszunk, és csak ott építjük magasra, ahol arra valóban szükség van, máshol pedig megelégszünk alacsonyabb fallal. A kerítés anyagával is játszhatunk, hiszen nem kell annak mindenhol egyformának lenni! Például váltogathatjuk a téglából és fából épült elemeket, vagy játszhatunk a zárt és átlátható, hézagos építési módokkal.
Játék a  magassággal és az anyagokkal
Nem kell, hogy mindenhol zárt legyen a kerítés
A másik megfontolandó szempont, hogy a gondosan és jelentős költséggel megépített kerítés idegen testként hat, ha nem illesztjük be a kertbe. Úgy is mondhatnám, hogy az épített keret a növények révén válik a kert szerves részévé.
A futónövények, például a klematisz, gyorsan felöltöztetik a kerítést
Már egy keskeny növénysáv is képes arra, hogy a kerthez kapcsolja a kerítést, és elterelje a figyelmet a dróthálóról
Így is fel lehet öltöztetni a kerítést
Kerítés mezőgazdasági hasznosítása
Gyakran látni, hogy a kertet tujával vagy hamisciprussal ültetik körbe. Bevallom, én nem szimpatizálok ezzel a megoldással. A probléma hasonló, mint a magas fal esetén: néhány év alatt a növények elérhetik a 6-8 méteres magasságot, és beszűkítik a teret, elzárják a fényt a kertből, ugyanakkor egyhangú és kissé komor hangulatot adnak a kertnek. 
A tujasor merevségét jól oldják az elé ültetett virágok
A szellősen és szabálytalanul elhelyezett örökzöldek és az alacsonyabb cserjék természetes, könnyed hangulatot árasztanak, mégis tökéletes takarást biztosítanak
Persze olyan helyekre, ahol gyorsan szeretnénk zárt növényfalat, jó megoldás lehet, de az egész kertre nem ajánlanám. Ha mindenképpen ragaszkodunk az örökzöld kerítéshez, akkor alkalmazhatunk többféle növényt, cserjéket és fenyőféléket vegyesen. Kiválóan alkalmas cserjék a babérmeggyek, a ráncoslevelű vagy a prágai bangita, a júliaborbolya, hogy csak néhányat említsek. Ily módon a magassággal és a mélységgel is játszhatunk, a merev egyenes vonalak helyett egy természetesebb, hullámzó felületet kaphatunk a kerítés mentén.
Bármekkora is a kertünk, a kerülete mindenképpen több tíz, vagy akár több száz métert tesz ki, érdemes erre beültethető sávként gondolni, kivéltképp kisebb kertek esetén, ahol nagy probléma a helyszűke. Ilyen hosszú helyre rengeteg szebbnél szebb növényt ültethetünk!
A kerítés melletti sávban ragyogó virágágyást alakíthatunk ki
Sövény kicsit másképp: rózsák és árnyékliliomok biztosítják a szín- és formagazdagságot
A kerítésre futtatott vagy elé ültetett növényzet oldja a fal merevségét, takarja a nem túl esztétikus drótkerítést. Fokozhatjuk a változatosságot azzal, ha a beültetést néhol zárttá tesszük, máshol látni engedjük a kerítést, különösen akkor, ha az egyébként szép látványt nyújt.

Gazdagon és változatosan beültetett sáv a kerítés mellett
A legtöbb kerttulajdonos szívesen látja a kertjében a madarakat és más állatokat. Ültessünk a kerítés mellé olyan cserjéket, amelyek bogyóikkal, magvaikkal táplálékot, sűrű ágaikkal fészkelő-, és búvóhelyet nyújtanak, virágaikkal odavonzzák a lepkéket és más rovarokat! Kiváló és nem túl sok gondozást igénylő cserjék sokasága közül válogathatunk. Csak néhány példa: orgona, mályvacserje, rózsalonc, aranyvessző, bangiták, fanyarka, borbolyák, fagyal, egyes rózsák, hólyagvessző. Ezek a cserjék 2-3 méter magasra nőnek, nem növik túl a helyet, metszéssel kordában tarthatók, többségük akár nyírható is.
Örökzöldek és lombhullatók, színes lombok és virágok teszik változatossá a kerítés melletti sávot
Főleg fenyőfélék változatos és szabálytalan együttese garantálja a védettséget
Szép keretet adnak a virágok a kertnek; a lepkék és rovarok garantáltan megtalálják!
Gondot szokott okozni az ültetési távolság kérdése. Nem jó, ha túl közel ültetjük a növényeket, mert akkor hamar áttekinthetetlen dzsungelt fognak alkotni. Egy általános szabály szerint a két növény összeadott magasságának a harmadát lehet venni ültetési távolságként. (Pl egy 2,5 és egy 3 méteres növény esetén ez 5,5:3=1,83m) Ha nem akarunk számolgatni és méricskélni, akkor nagyjából a másfél-két méteres tőtávolsággal számolhatunk a fenti méretek esetén. A felfelé törő ágú cserjéket kissé közelebb, a szétterülő habitusúakat kissé távolabb ültethetjük. És persze azt is figyelembe kell venni, hogy teljesen zárt cserjesort szeretnénk-e vagy pedig hagynánk helyet a növények között.
A szomszéd virágaira nyugodtan számíthatunk
A kerítés tervezésekor ne feledkezzünk meg arról sem, ami azon túl van. A szomszéd kertben is lehetnek szép részek, amelyek látványa a mi szemünknek is kedves. A kerten túl elterülő szép táj, kilátás, pompás épület olyan adottság, amelyet nem érdemes kizárni, hanem éppenséggel be kell „építeni” a saját kertünkbe. Ha néhol átlátni a kerítésen, az optikailag jelentősen megnagyítja a telkünket, hiszen megnyitja a teret.
A kerítésen kívüli fák védettséget biztosítanak, a kerítést az elé ültetett alacsonyabb növénysáv, és a kerítésre rögzített ámpolnák kapcsolják a kerthez
A kertet optikailag megnagyobbítja a kerítésen túli fák látványa
A kertet az teszi lakályossá, az otthonunk részévé, ha az igényeinknek megfelelően több funkciónak is eleget tesz. Kisebb kertekben azonban ennek megvalósítása nem mindig könnyű. A kinti étkező, a sütő-főzőhely, a gyermekek számára egy játszóhely kialakítása általában prioritást élvez. Ám egy második pihenőhely, amely elvonulásra, csendes szemlélődésre alkalmas, már nem mindig fér bele a szűkös térbe. Miért ne lehetne a kerítés mellett, vagy akár abba belekomponálva egy védett sarokban kialakítani egy nyugodt kis zugot? A kerítés melletti sávot felhasználva nem igényel külön helyet, és innen szemlélve új dimenziókkal gazdagodhat a kert.
Szűk helyen a pihenőhelynek jó hátteret ad a magas deszkakerítés; a tető védettséget és meghittséget ad
A magas kerítés fölé nyúló fa és az alacsony kőfal biztosítja a pihenőhely védettségét
A kerítéshez épített, rózsával befuttatott pergola ideális hely egy romantikus pihenő kialakítására
A kerítés és a növények védelmében kialakított pihenő nem vesz el túl sok helyet a kertből
A fenti megfontolások alapján én is törekszem az esztétikai és praktikus szempontokat ötvözni a kertünk határán. Ezt a munkát már elkezdtük, de az elültetett fák és bokrok még kicsik, máshol pedig a megörökölt és elvadult növényzetben kell szelektálni, a nem kívánatos növényeket eltávolítani, újakat ültetni. Az elvégzett munkáról és az eredményekről a továbbiakban majd sorra beszámolok.

Kenyérlángos

Vásárokon, piacokon rendszerint hosszú sorok kígyóznak a kenyérlángosos standok előtt. Szerencsére otthon is könnyedén elkészíthetjük, semmivel nem bonyolultabb, mint a pizzasütés. Gyakran sütöm, ha vendégek jönnek vacsorára, jól esik a bor vagy a sör mellé. Langyosan a legfinomabb, de én nagyon szeretem másnap is hidegen, reggelire... 



Hozzávalók:

A tésztához:
1 nagy vagy 2-3 kisebb szem krumpli
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2-3 kiskanál só
a krumpli főzővizéből egy kevés
1 kávéskanál cukor

A tetejére:
2-3 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
1-2 fej lilahagyma
10 dkg húsos füstölt szalonna (bacon is lehet)
10 dkg füstölt kolbász

Elkészítés:
  1. A krumplit sós vízben megfőzzük, héjában, vagy anélkül, ahogy szeretjük. Ha megpuhult, kivesszük a vízből, kicsit kihűtjük, majd alaposan összetörjük.
  2. Az élesztőt kevés (kicsit kevesebb, mint egy deci) langyos cukrozott vízben felfuttatjuk.
  3. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval és összedolgozzuk a tört krumplival. Hozzáadjuk az élesztőt és a főzővízből annyit, hogy egy puha tésztát tudjunk gyúrni. Nem kell nagyon kidolgozni, mert ragadni fog, éppen csak annyira, hogy összeálljon.
  4. A tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával és kelni hagyjuk egy órán keresztül.
  5. Addig elkészítjük a feltétet. A tejfölbe belereszeljük a fokhagymát. A szalonnát és a kolbászt kisütüjük, a visszamaradó zsiradékban a hagymát is megfonnyasztjuk.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  7. Ha megkelt a tészta, kiolajozott, nagyméretű tepsibe lapogatjuk és betesszük a sütőbe kb. 10 percre, míg egy kis kérget kap. Kivesszük, megkenjük a tejföllel, megszórjuk a kolbásszal, szalonnával, lilahagymával és visszatesszük a sütőbe kb. 25 percre, amíg minden szépen megpirul a tetején. Ha úgy látjuk, hogy tocsog a kenyérlángos, akkor állítsuk át a sütőt hőlégkeveréses üzemmódra.
  8. Várjuk meg, míg kicsit meghűl, utána szeleteljük és tálaljuk.

2017. január 17., kedd

Sajtos kifli

Nagyon szeretek mindenféle pogácsákat, kelt tésztából készült finomságokat sütni. Utazások, kirándulások előtt különösen, ilyen alkalmakkor gyakran csomagolok valamilyen sósságot szendvics helyett vagy mellett. Persze családi és baráti összejövetelekre, bulikra is gyakran készítek ilyesmit. Ez a sajtos kifli egyik nagy kedvencünk. Hasonlít a sörkiflire egy kicsit, de míg az ropogósabb, ez frissen is inkább puhább állagú, jobban eltartható, nem szárad ki, nyugodtan eláll 1-2 napig. Próbáljátok ki, nem fog csalódást okozni!



Hozzávalók:

A tésztához: 
70 dkg liszt
1 evőkanál cukor
1 dl olaj
2 dl joghurt
2 dl tej
3 dkg élesztő
2 kávéskanál só

A töltelékhez:
1 kávéskanál só
7 dkg vaj

A tetejére:
1 tojás
7 dkg reszelt sajt

Elkészítés: 
  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, félretesszük. 
  2. A lisztet kimérjük, elkeverjük benne a sót, a közepébe mehet a felfutott élesztő, a langyos joghurt és az olaj. Sima, fényes tésztát dagasztunk, majd konyharuhával lefedve, 1 óra alatt duplájára kelesztjük. 
  3. Közben a puha vajat kikeverjük a sóval és lereszeljük a sajtot. 
  4. Ha megkelt a tészta, 8 cipóra osztjuk, majd 10 percig pihentetjük. Fogjuk az első adagot, és minél vékonyabb körré nyújtjuk. Itt is lehet több lépésben, néhány perc szünetet hagyva dolgozni. Az a jó, ha lapostányér méretűre tudjuk nyújtani. Megkenjük a vaj ¼ részével, és beborítjuk egy másik ugyanekkorára nyújtott tésztával. Esetleg még egyszer átmehetünk rajta a nyújtófával. 12 cikkre vágjuk, a köríveket kissé bemetszük és feltekerjük, kifliket formázva.
  5.  Így járunk el a többi bucival is. 
  6. A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, lekenjük felvert tojással, megszórjuk a sajttal. Nagyjából 15 percig még kelni hagyjuk, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük.

2017. január 16., hétfő

Túrós zöldségtorta

Nagyon szeretem a pitéket, nem csak édes, hanem sós töltelékkel is. Egy vékony, omlós tésztarétegen csücsülő vastag krém, a teteje megpirulva... Egy finom pohár borral (vagy anélkül) isteni könnyű vacsora. Korábban azért is sütögettem előszeretettel, mert az egyetemen nem volt hol megmelegíteni az ebédünket, ezek a piték pedig hidegen is nagyon finomak, kézzel is meg lehet fogni és megenni, ezért akár irodai ebédnek is kifogástalanok. Sőt, amikor frissen sütjük, akkor is érdemes várni egy kicsit, míg langyosra hűlnek, mert akkor lehet igazán szépen szeletelni.
Az eredeti quiche receptjével ellentétben én egy kávéskanál sütőport is teszek a tésztába. Próbáltam anélkül is, de egyszerűen mindig elázott, akár elősütöttem a tésztát, akár nem. Ha van esetleg valamilyen tippetek, trükkötök, mit lehetne csinálni, szívesen fogadom! Addig is, használom a sütőporos változatot. Ezt nem is szükséges elősütni, omlós marad, nem nedvesedik meg.



Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg finomliszt
12,5 dkg vaj + a kenéshez
1 tojás
1 evőkanál tejföl
1-2 kávéskanál só
1 kiskanl sütőpor

A töltelékhez:
25 dkg cukkini
1 kápia paprika
10 dkg (fagyasztott) zöldborsó

VAGY

50 dkg tetszőleges zöldségkeverék

2 csokor újhagyma / 20 dkg póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
néhány szelet paradicsom
olívaolaj

bors
bors majoranna
kakukkfű

A túrós krémhez:
25 dkg túró (ez helyettesíthető ricottával vagy cottage cheese-zel)
25 dkg natúr joghurt, esetleg tejföl
2 tojás
10 dkg reszelt (füstölt) sajt
1 evőkanál étkezési keményítő (vagy liszt)

bors
szerecsendió

Elkészítés:
  1. A lisztet megsózzuk, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajjal, alaposan elkeverjük benne a sütőport, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, összedolgozzuk a tésztát. Felhasználásig félretesszük (ha nagyon meleg van, betehetjük a hűtőbe, egyébként szobahőmérsékleten is tarthatjuk).
  2. A hagymákat megmossuk, felkarikázzuk, ugyanígy járunk el a hámozatlan cukkinivel is, a paprikát pedig kis kockákra vágjuk. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát és a cukkinit, hozzáadjuk a fagyasztott borsót, a paprikát, fűszerezzük, és 5 percig pároljuk fedő alatt, majd még 5 perc alatt elfőzzük a levét. Ha másmilyen zöldségeket használunk, ugyanígy járunk el.
  3. Egy piteformát (vagy kisebb, magas falú sütőedényt) kikenünk vajjal. A tésztát kinyújtjuk úgy, hogy a formában pereme is legyen, majd belehelyezzük a sütőedénybe. Sűrűn megszurkáljuk az alját és az oldalát.
  4. Összekeverjük a krém hozzávalóit, beleforgatjuk a zöldségeket, majd a tésztára simítjuk, a tetejét kirakjuk paradicsomkarikákkal.
  5. 200 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük, majd langyosan tálaljuk, de hidegen sem utolsó!

2017. január 14., szombat

Téli vigasz



Amikor a karácsony varázsa már elmúlt, a tél pedig még végeláthatatlanul hosszúnak tűnik, mint például most, amikor egész nap havas eső esik, vigasztalódjunk a szobában télen nyíló virágokkal!
Számomra természetes, hogy télen-nyáron növények vesznek körül. Ahogy gyarapodott a családunk, nőttek a gyerekek, úgy nőttek a szobanövények is számban és méretben egyaránt. Ma már számos olyan cserepes növényem van, amelyek életkora legalább húsz év. Kicsi növényként kaptam őket, aztán az idők során szép nagyra nőttek.
Ez a csüngőágú fikusz a férjem néhai keresztanyjának emlékét őrzi, aki saját kezűleg szaporította nekünk idestova húsz éve
Igazság szerint mindig álmodoztam arról, hogy majd lesz egy télikertem, ami még nem valósult meg, de valójában nem is biztos, hogy kell. Elég egy világos sarok a szobában, ahol berendezhetünk egy dzsungelt, egy fotellel kiegészítve mindjárt a Paradicsomban érezhetjük magunkat pihenés közben. A növények is jól érzik magukat a párásabb mikroklímán és a gondozásuk is egyszerűbb, ha egy helyen vannak.
A déli fekvésű hatalmas ablak télikertté varázsolja a nappalit
Persze törődés nélkül nincs a lakásban sem édenkert, de az erre fordított idő sokszorosan megtérül, ha arra gondolunk, hogy a rohanó mindennapokban milyen jó feltöltődni, pihenni ebben a nyugtató környezetben.
Egyesek szemében lehet, hogy túlzás, ami nálunk van, de számomra ez a természetes, és ebbe már a családom is beletörődött. Kisebb korukban persze jó néhányszor megkaptam a gyerekeimtől, hogy „Anya, te mindig csak a gazaiddal törődsz!”  És egyszer a férjem is elsütötte, hogy az éjjel azt álmodta, hogy rátekeredtek a növényeim, és megfojtották…
A dzsungelhangulathoz hozzájárulnak a galériáról lecsüngő futónövények; Vigyázat: életveszély!
Azért észrevétlenül mégis beléjük ivódott a növények jelentősége környezetünkben. Egy alkalommal a gyerekeim néztek valami filmet, amelyben egy hiper-szuper, csilli-villi lakást mutattak, és aztán summázta egyikük: szép-szép, de olyan furcsa, rideg, nincsenek benne növények!
 A növények, virágok pozitív élettani hatását nem kell bizonygatni, és különösen télen van nagy szükségünk rá, hogy egy kis színt varázsoljunk a szobába. Szerencsére nagyon sok olyan növény van, amely éppen a szürke téli hónapokban bűvöl el bennünket csodás színeivel, ráadásul nem is ördöngösség a gondozásuk. Lássunk most ezekből néhányat!
Az olvasósarokban az ablakba mindig az aktuálisan virágzó növényeket helyezem el
Kint hó, bent virágok
Apró, nagyon bájos, gazdagon és sokáig nyílik egyik nagy kedvencem, az afrikai, más néven fokföldi ibolya (Saintpaulia). A takaros kis levélrozetta fölött hozza változatos színekben nyíló egyszerű vagy féltelt virágait. Gondozása nagyon egyszerű: télen minél világosabb, naposabb helyre tegyük, mértékkel öntözzük, és néha-néha tápoldatozzuk meg. A normál szobahőmérséklet megfelel neki. Nyáron tegyük el a tűző napról, mert levelei megéghetnek. Tapasztalataim szerint mindegy, hogy alulról vagy felülről locsoljuk, csak a leveleit ne vizezzük be, és ne álljon alatta víz. Nagyon meleg szobában ajánlatos körülötte növelni a páratartalmat, például úgy, hogy alátétét kaviccsal töltjük fel, amit mindig nedvesen tartunk. A növénykét nem érdemes néhány évnél tovább megtartani, ha megcsúnyul, vágjunk le róla néhány ép levelet, ezeket vízben meg tudjuk gyökereztetni, és így új növényt nevelhetünk. Ez a növény kiválóan alkalmas arra, hogy több egyedből álló színes összeállítást varázsoljunk az ablakpárkányra, vagy egy asztalkára.
A tavaszt varázsolja a szobába az afrikai ibolya (kép az internetről)
Mostanában nagyon népszerűek az orchideák. Számtalan fajtájuk kapható, színekben igen nagy változatosságot mutatnak. Ez a növénycsalád is könnyen felébresztheti bennünk a gyűjtőszenvedélyt. Vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott példány igényeit ki tudjuk-e elégíteni, vannak ugyanis olyan fajok, amelyek télen hűvös helyet igényelnek.
A csónakorchidea (Cymbidium) télen hűvös helyet igényel; a nyarat a szabadban tölti, és télen ajándékoz meg virágaival
Többségük azonban jól tartható szobai körülmények között, és több éven át megörvendeztetnek különleges virágaikkal. Arra vigyázni kell, hogy lehetőleg lágy vízzel (esővíz vagy állott, esetleg forralt csapvíz) öntözzük, és mivel a sókra érzékenyek, ezért csak nekik megfelelő tápoldatot használjuk. Nekem jól bevált a guanós tápoldat, de nem szoktam gyakran alkalmazni, csak kb havonta, mégis szépen virágoznak. A virágtalan időszakban tegyük őket egy kevésbé frekventált, világos helyre, és a díszpáholyba mindig az éppen virágzó példányokat helyezzük el. Nyáron nagyon jól érzik magukat egy árnyas helyen a szabadban.
Ezen a képen öt különböző fajta orchidea látható, némelyikük több hónapon át virágzik
A téli időszak tipikus szobanövényei a karácsonyi kaktuszok (Schlumbergera). Virágzási idejük ilyenkorra lassan lejár, és sajnos nem is tart sokáig, egy-egy nagyobb példány azonban káprázatos virágözönnel kárpótolhat bennünket a rövid virágzási időért. Megfelelő gondozás mellett nagyon hosszú életű növény lehet. Csak olyan lakásba való, ahol biztosítani tudjuk számára a hűvös, világos helyen történő pihentetést, ellenkező esetben nem fog virágozni. Virágzási időben tarthatjuk normál szobahőmérsékleten, és ez idő alatt öntözzük mértékletesen, úgy, mint egy átlagos szobanövényt.
Jól megfigyelhető, hogy a több szártagból álló hajtások végén hozza virágait a karácsonyi kaktusz; a leválasztott szártagok földbe dugva könnyen meggyökeresednek, ezért szaporítása gyerekjáték (kép az internetről)
Káprázatos virágözönnel hálálja meg a gondoskodást a karácsonyi kaktusz (kép az internetről)
Virágzás után mérsékeljük az öntözést, és lehetőleg tegyük hűvösebb helyre. Tavasszal ki lehet tenni a kertbe vagy teraszra egy tűző naptól védett helyre, ahol szintén rendszeres öntözést kíván. Egészen őszig kint maradhat, és ekkor kell figyelni a hőmérsékletre és öntözésre. Ha már hidegekké válnak az éjszakák, úgy október felé, be kell vinni a házba, és hűvös, világos helyen szárazon kell tartani, ez indítja meg a bimbóképződést. Amikor megjelennek a bimbók, akkor lehet kezdeni ismét rendszeresen, de mérsékelten öntözni. Amint a bimbók jól kifejlődtek, akkor lehet be lehet állítani a szobába, de ekkor sem tanácsos nagyon melegen tartani, mert lehullanak a bimbói.
Szintén a karácsonyi időszak jellemző növénye a mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima). Virágai aprók, nem feltűnőek, igazi pompáját a színes fellevelek adják. A hagyományos piros mellett rózsaszín, krémszínű, sőt, többszínű fajtákkal is találkozhatunk. Nekem a Mikulás rendszerint mikulásvirágot szokott hozni, és egészen tavaszig szépen díszlik a szobában.
A téli időszak kihagyhatatlan növény a mikulásvirág; nekem a piros a kedvencem, egészen tavaszig díszlik a napos ablakban
Télen fontos számára a minél több fény, és a rendszeres öntözés. Nem szereti a hideget, ezért fűtött szobában is sokáig megmarad. Ha meg akarjuk tartani, akkor tavasszal vissza kell vágni, a nyár folyamán bőséges fényben, bőségesen öntözve kell tartani, majd a nappalok rövidülésével lehet számítani a színes fellevelek megjelenésére, de ez szobai világítás mellett külön odafigyelést igényelhet, ugyanis csak akkor kezd virágozni, ha kevesebb, mint tíz órányi megvilágítást kap. Szükség esetén letakarással lehet biztosítani a fénymegvonást. Jómagam még sosem tudtam újra virágzásra bírni ezt a növényt, igaz, nem is törekedtem rá. Melegebb égövön kisebb fává nő, és messziről felhívja magára a figyelmet a tűzpirosba öltözött növény.
A Mexikóból származó mikulásvirág kedvelt kerti dísznövény a melegebb éghajlatú országokban, ahol kisebb fává nő (kép az internetről)
Hűvösebb szobák, ablakok kedvelt és csodaszép növényei a ciklámenek (Cyclamen persicum). A kisvirágú fajták valamivel jobban bírják a melegebb szobákat, a nagyvirágú fajtát inkább ott érdemes tartani, ahol a hőmérséklet nem több 16 foknál. Melegben a gyakori öntözés ellenére is hamar tönkremegy. Kedvező körülmények között heteken át nyílik a csodálatos virág, amelynek a levelei is szépek dekoratív mintázatuk révén.
A boltban vásárolt ciklámen csodaszép mintás levélzetével és a fölé magasodó, különleges, hátrahajló pártájú virágaival (kép az internetről)
A ciklámen gumós növény, amelyet újra lehet virágoztatni, ha hagytunk neki nyári pihenőt. Ilyenkor hagyni kell elszáradni, és szárazon tartani néhány hétig, majd átültetés után fokozatosan lehet ismét kezdeni öntözni. Ahogy kihajt, sok fény kell neki, de nem tűző nap, majd az őszi időszaktól igényli a hűvöset. Vízigénye elég nagy, és meghálálja a tápoldatozást is.
Most kezd virágozni ez a több éves ciklámenem; a képen nem látszik, de tele van bimbókkal, igaz, a levélzete nem olyan sűrű, mint a kertészetben nevelt példányoké
Szintén hűvösebb szobák növénye az azálea (Rhododendron). Megfelelő körülmények között szinte elborítják a gyönyörű virágtölcsérek, cserébe viszont meglehetősen igényes növény. Egyenletes vízellátást kíván, kényes a víz mésztartalmára, ezért lágy vízzel kell öntözni. Nem szereti a tűző napot, és a meleget. Újravirágoztatása nem egyszerű, de ha nyáron hűvös, világos helyen tartottuk a kertben vagy teraszon, akkor a rövidebb nappalok és hűvös esték beköszöntével van esélyünk arra, hogy újra virágba boruljon.
Szinte elborítják a virágok az azáleát, amely sokáig díszlik a hűvösebb szobában, több éven át megtartani azonban nem könnyű (kép az internetről)
Sokkal kevésbé problémás a korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) tartása. Sok-sok fényt, mérsékelt öntözést kíván ez a pozsgás növény, amely melegebb és hűvösebb szobákban egyaránt jól érzi magát. A nappalok rövidülése váltja ki a bimbók képződését, ezért természetes úton a tél közepétől kezdődik a virágzása. Mesterséges fényelvonással bármikor virágzásra bírható. Virágzása hónapokon át tart. Színskálája rendkívül gazdag, a kék és lila kivételével minden színben előfordul. Hajtásdugvánnyal könnyen szaporítható házilag is. Érdemes kipróbálni, ha még nem ismerjük!
Csodás narancsban nyíló korallvirág (kép az internetről)
Kezdő szobakertészek is bátran próbálkozhatnak a vitorlavirággal (Spathiphyllum). Ez egy szinte elnyűhetetlen növény, amely a melegebb szobában kevesebb fénnyel is beéri. Azért az ablaktól távoli sarokban csak sínylődni fog, nem pedig virágozni! Télen minden növényt közelebb kell rakni az ablakhoz, és még a kevésbé fényigényesek is hálásak egy kis napfényért. Mérsékelt öntözést, időnkénti tápoldatozást kíván ez a hosszú életű, és törpétől az óriásig terjedő méretű növény.
Ma már óriási, csaknem másfél méter átmérőjű  ez a vitorlavirágom, kb 15 éves lehet
A torzsavirágzatot körülölelő fehér  murvalevélről kapta a nevét a  vitorlavirág
Virágzásuk mérettől függetlenül egyforma: a hosszú szárakon emelkedő torzsavirágzatot fehér fellevelek ölelik körbe. Idővel ezek elzöldülnek, mielőtt elhervadnak. Virág nélkül is mutatós szép nagy levelei révén. Minden szobakertben ott a helye!
Nem tipikusan téli virágzó a hibiszkusz, más néven rózsamályva (Hibiscus). Egy kis trükkel azonban virágzását a téli időszakra időzíthetjük. A gondozásáról szóló leírások szerint kora tavasszal kell visszavágni. Nyárra ki szoktam tenni a kertbe, de szinte mindig leperkelődnek a levelei. Ezért azt találtam ki, hogy csak akkor vágom vissza radikálisan, amikor májusban kiviszem őket a kertbe. Így aztán a friss hajtások már a kinti fényviszonyokhoz alkalmazkodnak. Nyáron a rendszeres öntözés és tápoldatozás mellett nagyon erős, zömök hajtásokat hoz, amik igazán nyár vége felé, őszre kezdik kinevelni a bimbókat. Amikor ősszel behozom a növényeket, akkor kezdik ontani a virágokat, és ez heteken át tart, sőt, a napos déli ablak mellett szinte egész télen hozzák a szebbnél szebb virágokat. Igazi egzotikus hangulatot árasztanak!
Novemberben készült a kép erről a telt virágú hibiszkuszról
Ugyanaz a növény néhány héttel később szimpla virágokat is hozott; mostanában ismét telt virágokat bont
Igazán egzotikus virágokat hoz ez a szobai hibiszkuszom; mellette éppen bontja bimbóit egy kis karácsonyi kaktusz
Végezetül egy szintén egzotikus növényt ajánlok a téli szobakertbe, a szégyenlősvirágot (Aeschynanthus). Leginkább ámpolnába való ez a csüngő habitusú növény, amely szép, hosszúkás, sötétzöld leveleivel virág nélkül is mutatós. Meleget és párás helyet, jó megvilágítást igényel, de a tűző napot nem szereti. Bordó bimbóiból tűzpiros virágtrombitákat nevel, akár télen is színnel töltve meg a virágsarkot.
A galérián  kiválóan érzi magát a szégyenlősvirágom, mely a többi növény között jól érvényesül  a csüngő hajtásaival
A télen virágzó szobanövények listája nyilván nem teljes, de látható, hogy minden lakásba találhatunk alkalmas növényt, hogy ragyogó virágokkal színesítsük környezetünket, és vigyünk egy kis derűt a szürkeségbe.