2017. január 13., péntek

Zöldséges lencseleves

Kezdjük ezzel a finom, tatalmas lencselevessel. Akkora adagot főztem, hogy 3 napig ettük, de egyszerűen nem tudtuk megunni, napról napra egyre finomabb lett. Szerencsére még van itthon fél kiló lencse, valamikor muszáj lesz ismételni! Szombat ebédre palacsintával, fánkkal egyszerűen tökéletes.



Hozzávalók:
25 dkg lencse
25 dkg füstölt hús (lehet csülök, tarja, kolbász, virsli vagy sonka is, esetleg vegyesen)
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
(1 szem krumpli)
1 közepes fej hagyma
némi liszt és zsiradék a rántáshoz
4 babérlevél
1 kávéskanál feketebors
1 evőkanál mustár
2 dl tejföl

A tálaláshoz:
Felkarikázott lilahagyma
Tejföl



Elkészítés:
  1. A lencsét előző este átválogatjuk és beáztatjuk hideg vízbe.
  2. Ha a füstölt hús nyers, akkor megfőzzük.
  3. A füstölt húst kevés zsiradékon megkapatjuk. Hzzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, együtt kevergetjük még egy kicsit, majd beletesszük a leszűrt lencsét és felöntjük annyi vízzel, amennyi kényelmesen ellepi. Ízesítjük a sóval, borssal, babérlevéllel. Lefedjük és gyöngyözve félpuhára főzzük.
  4. Ha szeretnénk ekkor adjuk hozzá a felkockázott burgonyát. 
  5. Ha a lencse már majdnem teljesen megfőtt, zsemleszínű hagymás rántást készítünk, berántjuk a levest, majd a tejföl és mustár keverékét is hozzáadjuk, utánaízesítjük, ha szükséges.
  6. Összeforraljuk, majd nyers lilahagymával és tejföllel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése