2017. január 16., hétfő

Túrós zöldségtorta

Nagyon szeretem a pitéket, nem csak édes, hanem sós töltelékkel is. Egy vékony, omlós tésztarétegen csücsülő vastag krém, a teteje megpirulva... Egy finom pohár borral (vagy anélkül) isteni könnyű vacsora. Korábban azért is sütögettem előszeretettel, mert az egyetemen nem volt hol megmelegíteni az ebédünket, ezek a piték pedig hidegen is nagyon finomak, kézzel is meg lehet fogni és megenni, ezért akár irodai ebédnek is kifogástalanok. Sőt, amikor frissen sütjük, akkor is érdemes várni egy kicsit, míg langyosra hűlnek, mert akkor lehet igazán szépen szeletelni.
Az eredeti quiche receptjével ellentétben én egy kávéskanál sütőport is teszek a tésztába. Próbáltam anélkül is, de egyszerűen mindig elázott, akár elősütöttem a tésztát, akár nem. Ha van esetleg valamilyen tippetek, trükkötök, mit lehetne csinálni, szívesen fogadom! Addig is, használom a sütőporos változatot. Ezt nem is szükséges elősütni, omlós marad, nem nedvesedik meg.



Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg finomliszt
12,5 dkg vaj + a kenéshez
1 tojás
1 evőkanál tejföl
1-2 kávéskanál só
1 kiskanl sütőpor

A töltelékhez:
25 dkg cukkini
1 kápia paprika
10 dkg (fagyasztott) zöldborsó

VAGY

50 dkg tetszőleges zöldségkeverék

2 csokor újhagyma / 20 dkg póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
néhány szelet paradicsom
olívaolaj

bors
bors majoranna
kakukkfű

A túrós krémhez:
25 dkg túró (ez helyettesíthető ricottával vagy cottage cheese-zel)
25 dkg natúr joghurt, esetleg tejföl
2 tojás
10 dkg reszelt (füstölt) sajt
1 evőkanál étkezési keményítő (vagy liszt)

bors
szerecsendió

Elkészítés:
  1. A lisztet megsózzuk, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajjal, alaposan elkeverjük benne a sütőport, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, összedolgozzuk a tésztát. Felhasználásig félretesszük (ha nagyon meleg van, betehetjük a hűtőbe, egyébként szobahőmérsékleten is tarthatjuk).
  2. A hagymákat megmossuk, felkarikázzuk, ugyanígy járunk el a hámozatlan cukkinivel is, a paprikát pedig kis kockákra vágjuk. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát és a cukkinit, hozzáadjuk a fagyasztott borsót, a paprikát, fűszerezzük, és 5 percig pároljuk fedő alatt, majd még 5 perc alatt elfőzzük a levét. Ha másmilyen zöldségeket használunk, ugyanígy járunk el.
  3. Egy piteformát (vagy kisebb, magas falú sütőedényt) kikenünk vajjal. A tésztát kinyújtjuk úgy, hogy a formában pereme is legyen, majd belehelyezzük a sütőedénybe. Sűrűn megszurkáljuk az alját és az oldalát.
  4. Összekeverjük a krém hozzávalóit, beleforgatjuk a zöldségeket, majd a tésztára simítjuk, a tetejét kirakjuk paradicsomkarikákkal.
  5. 200 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük, majd langyosan tálaljuk, de hidegen sem utolsó!

2 megjegyzés:

  1. Hmmmm,nyami! Nagyon jól néz ki és jól hangzik!!!!!Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mamka! Igazán örülök, ha tetszik! Ha esetleg kipróbálod, feltétlenül kíváncsi leszek, hogy sikerült és ízlett-e!

      Törlés