2017. január 21., szombat

Kerttervezés ideje A kerthatáron innen és azon túl

A hosszúra nyúló télben nem sok lehetőség nyílik az aktív kertészkedésre, annál inkább van idő a tervezgetésre. Most számba vehetjük, hogy mit akarunk megvalósítani, átalakítani a kertben. Én is hasonlóan teszek, és a következő hetekben sorra veszek néhány témát, bemutatok néhány megoldást, elsősorban az internetről származó képek segítségével, hátha mások is ötletet kapnak általa.
Vegyük először a kertet határoló kerítés kérdéskörét! Mik azok a szempontok, amelyeket érdemes fontolóra venni, amikor a kerítés és környékének kialakításán, netán átalakításán  gondolkozunk?
Hívogató és barátságos: az egyszerű fakerítést megszépítik a virágok
Akár méretes, akár csupán zsebkendőnyi a kertünk, mindenképpen egy behatárolt területről van szó, amelyet többnyire valamilyen módon be is kerítünk, legyen az egy masszív, átláthatatlan, vagy éppen csak jelképes kerítés. Különösen a zsúfoltabb környezetben lévő, kis méretű városi kerteknél fontos az intimitás, amit sokszor csak magas kerítéssel érhetünk el. Ám ez a megoldás nemcsak a külvilágot rekeszti ki, hanem egyben be is zárja a kertet, és fennáll a veszélye annak, hogy a magas fal túlságosan uralkodóvá, a szűk tér pedig nyomasztóvá válik. Megoldást jelenthet erre a helyzetre, ha a kerítés magasságával játszunk, és csak ott építjük magasra, ahol arra valóban szükség van, máshol pedig megelégszünk alacsonyabb fallal. A kerítés anyagával is játszhatunk, hiszen nem kell annak mindenhol egyformának lenni! Például váltogathatjuk a téglából és fából épült elemeket, vagy játszhatunk a zárt és átlátható, hézagos építési módokkal.
Játék a  magassággal és az anyagokkal
Nem kell, hogy mindenhol zárt legyen a kerítés
A másik megfontolandó szempont, hogy a gondosan és jelentős költséggel megépített kerítés idegen testként hat, ha nem illesztjük be a kertbe. Úgy is mondhatnám, hogy az épített keret a növények révén válik a kert szerves részévé.
A futónövények, például a klematisz, gyorsan felöltöztetik a kerítést
Már egy keskeny növénysáv is képes arra, hogy a kerthez kapcsolja a kerítést, és elterelje a figyelmet a dróthálóról
Így is fel lehet öltöztetni a kerítést
Kerítés mezőgazdasági hasznosítása
Gyakran látni, hogy a kertet tujával vagy hamisciprussal ültetik körbe. Bevallom, én nem szimpatizálok ezzel a megoldással. A probléma hasonló, mint a magas fal esetén: néhány év alatt a növények elérhetik a 6-8 méteres magasságot, és beszűkítik a teret, elzárják a fényt a kertből, ugyanakkor egyhangú és kissé komor hangulatot adnak a kertnek. 
A tujasor merevségét jól oldják az elé ültetett virágok
A szellősen és szabálytalanul elhelyezett örökzöldek és az alacsonyabb cserjék természetes, könnyed hangulatot árasztanak, mégis tökéletes takarást biztosítanak
Persze olyan helyekre, ahol gyorsan szeretnénk zárt növényfalat, jó megoldás lehet, de az egész kertre nem ajánlanám. Ha mindenképpen ragaszkodunk az örökzöld kerítéshez, akkor alkalmazhatunk többféle növényt, cserjéket és fenyőféléket vegyesen. Kiválóan alkalmas cserjék a babérmeggyek, a ráncoslevelű vagy a prágai bangita, a júliaborbolya, hogy csak néhányat említsek. Ily módon a magassággal és a mélységgel is játszhatunk, a merev egyenes vonalak helyett egy természetesebb, hullámzó felületet kaphatunk a kerítés mentén.
Bármekkora is a kertünk, a kerülete mindenképpen több tíz, vagy akár több száz métert tesz ki, érdemes erre beültethető sávként gondolni, kivéltképp kisebb kertek esetén, ahol nagy probléma a helyszűke. Ilyen hosszú helyre rengeteg szebbnél szebb növényt ültethetünk!
A kerítés melletti sávban ragyogó virágágyást alakíthatunk ki
Sövény kicsit másképp: rózsák és árnyékliliomok biztosítják a szín- és formagazdagságot
A kerítésre futtatott vagy elé ültetett növényzet oldja a fal merevségét, takarja a nem túl esztétikus drótkerítést. Fokozhatjuk a változatosságot azzal, ha a beültetést néhol zárttá tesszük, máshol látni engedjük a kerítést, különösen akkor, ha az egyébként szép látványt nyújt.

Gazdagon és változatosan beültetett sáv a kerítés mellett
A legtöbb kerttulajdonos szívesen látja a kertjében a madarakat és más állatokat. Ültessünk a kerítés mellé olyan cserjéket, amelyek bogyóikkal, magvaikkal táplálékot, sűrű ágaikkal fészkelő-, és búvóhelyet nyújtanak, virágaikkal odavonzzák a lepkéket és más rovarokat! Kiváló és nem túl sok gondozást igénylő cserjék sokasága közül válogathatunk. Csak néhány példa: orgona, mályvacserje, rózsalonc, aranyvessző, bangiták, fanyarka, borbolyák, fagyal, egyes rózsák, hólyagvessző. Ezek a cserjék 2-3 méter magasra nőnek, nem növik túl a helyet, metszéssel kordában tarthatók, többségük akár nyírható is.
Örökzöldek és lombhullatók, színes lombok és virágok teszik változatossá a kerítés melletti sávot
Főleg fenyőfélék változatos és szabálytalan együttese garantálja a védettséget
Szép keretet adnak a virágok a kertnek; a lepkék és rovarok garantáltan megtalálják!
Gondot szokott okozni az ültetési távolság kérdése. Nem jó, ha túl közel ültetjük a növényeket, mert akkor hamar áttekinthetetlen dzsungelt fognak alkotni. Egy általános szabály szerint a két növény összeadott magasságának a harmadát lehet venni ültetési távolságként. (Pl egy 2,5 és egy 3 méteres növény esetén ez 5,5:3=1,83m) Ha nem akarunk számolgatni és méricskélni, akkor nagyjából a másfél-két méteres tőtávolsággal számolhatunk a fenti méretek esetén. A felfelé törő ágú cserjéket kissé közelebb, a szétterülő habitusúakat kissé távolabb ültethetjük. És persze azt is figyelembe kell venni, hogy teljesen zárt cserjesort szeretnénk-e vagy pedig hagynánk helyet a növények között.
A szomszéd virágaira nyugodtan számíthatunk
A kerítés tervezésekor ne feledkezzünk meg arról sem, ami azon túl van. A szomszéd kertben is lehetnek szép részek, amelyek látványa a mi szemünknek is kedves. A kerten túl elterülő szép táj, kilátás, pompás épület olyan adottság, amelyet nem érdemes kizárni, hanem éppenséggel be kell „építeni” a saját kertünkbe. Ha néhol átlátni a kerítésen, az optikailag jelentősen megnagyítja a telkünket, hiszen megnyitja a teret.
A kerítésen kívüli fák védettséget biztosítanak, a kerítést az elé ültetett alacsonyabb növénysáv, és a kerítésre rögzített ámpolnák kapcsolják a kerthez
A kertet optikailag megnagyobbítja a kerítésen túli fák látványa
A kertet az teszi lakályossá, az otthonunk részévé, ha az igényeinknek megfelelően több funkciónak is eleget tesz. Kisebb kertekben azonban ennek megvalósítása nem mindig könnyű. A kinti étkező, a sütő-főzőhely, a gyermekek számára egy játszóhely kialakítása általában prioritást élvez. Ám egy második pihenőhely, amely elvonulásra, csendes szemlélődésre alkalmas, már nem mindig fér bele a szűkös térbe. Miért ne lehetne a kerítés mellett, vagy akár abba belekomponálva egy védett sarokban kialakítani egy nyugodt kis zugot? A kerítés melletti sávot felhasználva nem igényel külön helyet, és innen szemlélve új dimenziókkal gazdagodhat a kert.
Szűk helyen a pihenőhelynek jó hátteret ad a magas deszkakerítés; a tető védettséget és meghittséget ad
A magas kerítés fölé nyúló fa és az alacsony kőfal biztosítja a pihenőhely védettségét
A kerítéshez épített, rózsával befuttatott pergola ideális hely egy romantikus pihenő kialakítására
A kerítés és a növények védelmében kialakított pihenő nem vesz el túl sok helyet a kertből
A fenti megfontolások alapján én is törekszem az esztétikai és praktikus szempontokat ötvözni a kertünk határán. Ezt a munkát már elkezdtük, de az elültetett fák és bokrok még kicsik, máshol pedig a megörökölt és elvadult növényzetben kell szelektálni, a nem kívánatos növényeket eltávolítani, újakat ültetni. Az elvégzett munkáról és az eredményekről a továbbiakban majd sorra beszámolok.

2 megjegyzés:

  1. Hasznos ez az összefoglalásod. Az a kerítéselem a bokrok közt nagy ötlet, hangulatos. Tervezek folyamatosan, kimegyek, méricskélek a havon. S aggódom, milyen pusztítást csinált a fagy a fiatalka bokraink közt. Néztem a tavas fotókat, nálunk is van fatörzsdarabok, csak eddig függőlegesen használtuk. Jó az ötlet.

    VálaszTörlés
  2. Miközben képeket keresgélek az interneten, nekem is sok ötletem támad, ezért is osztom meg másokkal. A bokrok, ha ősszel be tudtak gyökeresedni, akkor kibírják a telet, legfeljebb a károsodott ágakat le kell vágni tavasszal. Én is egy kicsit aggódva várom a tavaszt, mert ez a tél most valóban szokatlanul kemény.

    VálaszTörlés