2017. január 14., szombat

Túrófánk

Ha farsangi szezon, akkor fánk! Akár tartalmas leves mellé második fogásnak, akár uzsonnára remek választás. A hagyományos kelt szalagos fánk és csöröge mellett még számtalan változata létezik, itt a blogon is szerepelt már például a rózsafánk. Most egy gyorsan elkészíthető, túróval gazdagított, sütőporos verziót hoztam. Kicsit olyan, mint a sült túrógombóc. Szeretjük!



Hozzávalók (3 adag):
25 dkg liszt
7,5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kiskanál reszelt citromhéj
2 tojás
12,5 dkg túró (itt Kanadában cottage cheese-t használtunk hozzá, teljesen jó volt)
1 csapott kávéskanál sütőpor

A sütéshez:
napraforgóolaj

A tálaláshoz:
tejföl, porcukor, őrölt fahéj
lekvár
karamellszósz
...



Elkészítés:

  1. A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a vajjal, alaposan elkeverjük benne a sütőport, cukrot, vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat.
  2. Hozzáadjuk a két tojást, a túrót és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha túl száraz, nem akarna összeállni, akkor egy pici tejet adhatunk még hozzá.
  3. Vizes kézzel kis gombocókat formázunk a tésztából.
  4. Közepesen forró olajban a golyókat aranyszínűre sütjük. (Vigyázni kell: Ha túl forró az olaj, akkor a külseje megég, a belseje nyers marad. Ha viszont nem elég forró, akkor túlságosan megszívja magát olajjal. Nekem a 9 fokozatos villanytűzhelyen az 5-6-os fokozaton volt megfelelő hőmérsékletű.)
  5. A kisült fánkokat konyhai papírtörlőre szedjük, majd frissiben tálaljuk is. Ha igazán finomat szeretnétek, próbáljátok ki fahéjas-cukros tejföllel nyakon öntve!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése