2017. január 17., kedd

Sajtos kifli

Nagyon szeretek mindenféle pogácsákat, kelt tésztából készült finomságokat sütni. Utazások, kirándulások előtt különösen, ilyen alkalmakkor gyakran csomagolok valamilyen sósságot szendvics helyett vagy mellett. Persze családi és baráti összejövetelekre, bulikra is gyakran készítek ilyesmit. Ez a sajtos kifli egyik nagy kedvencünk. Hasonlít a sörkiflire egy kicsit, de míg az ropogósabb, ez frissen is inkább puhább állagú, jobban eltartható, nem szárad ki, nyugodtan eláll 1-2 napig. Próbáljátok ki, nem fog csalódást okozni!



Hozzávalók:

A tésztához: 
70 dkg liszt
1 evőkanál cukor
1 dl olaj
2 dl joghurt
2 dl tej
3 dkg élesztő
2 kávéskanál só

A töltelékhez:
1 kávéskanál só
7 dkg vaj

A tetejére:
1 tojás
7 dkg reszelt sajt

Elkészítés: 
  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, félretesszük. 
  2. A lisztet kimérjük, elkeverjük benne a sót, a közepébe mehet a felfutott élesztő, a langyos joghurt és az olaj. Sima, fényes tésztát dagasztunk, majd konyharuhával lefedve, 1 óra alatt duplájára kelesztjük. 
  3. Közben a puha vajat kikeverjük a sóval és lereszeljük a sajtot. 
  4. Ha megkelt a tészta, 8 cipóra osztjuk, majd 10 percig pihentetjük. Fogjuk az első adagot, és minél vékonyabb körré nyújtjuk. Itt is lehet több lépésben, néhány perc szünetet hagyva dolgozni. Az a jó, ha lapostányér méretűre tudjuk nyújtani. Megkenjük a vaj ¼ részével, és beborítjuk egy másik ugyanekkorára nyújtott tésztával. Esetleg még egyszer átmehetünk rajta a nyújtófával. 12 cikkre vágjuk, a köríveket kissé bemetszük és feltekerjük, kifliket formázva.
  5.  Így járunk el a többi bucival is. 
  6. A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, lekenjük felvert tojással, megszórjuk a sajttal. Nagyjából 15 percig még kelni hagyjuk, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése